Particularități biogeografice ale orizontului local Arad

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 890
Mărime: 9.12KB (arhivat)
Publicat de: Ada Cristian
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Pozitia geografica

ARADUL este primul oras important la intrarea în România dinspre Europa centralã.

Aradul este situat în extremitatea vestică a României, în Câmpia înaltă a Aradului, la 30 de km de Munţii Zarand, parte a Carpaţilor Occidentali. Traversat de la est la vest de râul Mureş, cuprinde în perimetrul său, în zona Pădurice, un lac natural.

Relief

Câmpia Aradului este situată între Munţii Zarandului şi albiile Ierului şi Muresului Mort, în continuarea Câmpiei Crişurilor la sud de linia localitaţilor Pancota, Caporal Alexa, Olari, Simand şi Sânmartin pană în valea Mureşului între Paulis şi Pecica. Spre rama muntoasă are altitudini de aproape 120 m, iar în vest puţin peste 100 m. La poalele Munţilor Zarandului se distinge o fâşie de câmpie piemontană care nu ajunge pană la Mureş şi care trece treptat într-o fâşie ceva mai joasă (puţin peste 100 m) cu caractere de câmpie de divagare vizibilă la Curtici. Ca urmare a extinderii conului de dejectie al Muresului, Câmpia Aradului este formată din pietrişuri, nisipuri şi argile. La est de Arad apar loessuri şi depozite loessoide, iar în împrejurimile localitaţii Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate. În cuprinsul câmpiei de divagare sunt frecvente albii şi meandre părăsite, grinduri, lacovişti şi sărături. (Geografia României Vol. IV, Ed. Academiei Române, 1992)

Clima

Regimul climatic caracteristic judetului Arad este de tip continental moderat, cu influente ale climatului submideteranian in sud. In zonele de campie joasa temperaturile medii anuale sunt de 10°C si de 6°C in zona montana. Iernile sunt blande si verile calduroase. Regimul precipitatiilor are valori medii anuale cuprinse intre 566mm in campie si 1.200mm la altitudini ce depasesc 900m (in Muntii Zarand, Codru Moma si Bihor). Vanturile sunt conditionate de distributia formelor de relief, circulatia maselor de aer avand orientare de la sud la est.

Vegetatia

Vegetatia judetului se caracterizeaza prin predominarea formatiunilor zonale de silvostepa si forestiera. Doar 46% din teritoriul judetului este ocupat de vegetatie naturala propriu-zisa (aici se include fondul forestier, pasunile si fanetele), restul (54%) fiind inlocuita cu vegetatie de cultura sau avand alte folosinte ale terenului. Invelisul de soluri este variat, remarcandu-se prin intindere cernoziomurile (ocupa suprafete intinse in Campia Aradului), solurile brune de padure (in campiile inalte, dealuri si depresiuni) si solurile silvestre montane brune-galbui (ocupa suprafetele mai inalte).

Reteaua hidrografica

Cele mai importante bazine hidrografice sunt cele ale Muresuluim, Crisului Alb si Crisului Negru. Cel mai important dintre ele este Muresul ce se intinde pe o distanta de 250 Km, iar Crisul Alb strabate o distanta de 208 Km.

Reteaua hidrografica mai cuprinde lacuri naturale de lunca si lacuri antropice.

Preview document

Particularități biogeografice ale orizontului local Arad - Pagina 1
Particularități biogeografice ale orizontului local Arad - Pagina 2
Particularități biogeografice ale orizontului local Arad - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Particularitati Biogeografice ale Orizontului Local Arad.doc

Ai nevoie de altceva?