Pedologie - apă din sol - forțele care acționează asupra apei din sol - potențialul apei din sol

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1417
Mărime: 11.25KB (arhivat)
Publicat de: Florentin Tamaș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Eremia Mirco
PEDOLOGIE MANAGEMENT, DEZVOLTARE RURALA ŞI INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ

Extras din referat

Apa din sol constituie un element fundamental al fertilităţii acestuia , majoritatea plantelor aprovizionându-se cu apa necesara existenţei lor numai prin intermediul solului.

Circulaţia apei în sol , reţinerea şi în special accesibilitatea ei pentru plante , este supusă unor forţe de naturi şi mărimi diferite . Cele mai importante sunt:

- Forţa gravitaţionala - acţionează asupra apei care circulă prin porii grosieri ai solului , în condiţii de supraumezire produsă fie de o ploaie torenţiala , fie de irigarea cu morme mari de udare. Aceasta forţă face ca apa să circule pe verticala umezind solul în profunzime , surplusul de apă fiind evacuat in pânza freatică.

- Forţa capilară - acţionează asupra apei care circulă prin porii capilari datorită deficitului de presiune ce se creează în această categorie de pori. Această forţă determină formarea la suprafaţă coloanei de lichid a unui menisc concav , sub care presiunea este mai mica, deci apare aşa numitul deficit de presiune. Circulaţia apei se face lent, în toate direcţiile , de la capilare cu diametrul mai mare spre capilare cu diametrul mai mic .

- Forţa de absorbţie ( de sorbţie) – determină reţinerea apei la suprafaţa particulelor de sol . Este de natură electrostatica şi se datorează caracterului dipolar al moleculei de apă şi energiei libere de la suprafaţa particulelor de sol.

- Forţa determinată de presiunea vaporilor de apă – acţionează asupra apei sub forma de vapori care sunt supuşi unei presiuni variabile, funcţie de temperatura şi umiditatea solului . Vaporii de apa circulă din zonele mai calde şi mai umede ale solului spre zonele mai reci şi mai uscate.

- Forţa osmotică – acţionează asupra apei din solurile sărăturate şi depinde de presiunea osmotică, apa fiind reţinută cu forţe din ce în ce mai mari. Din această cauza pe solurile sărăturate , chiar în condiţii de umiditate optimă , plantele suferă deoarece apa circulă din celulele plantelor în sol .

- Forţa hidrostatică ( de submersie ) – acţionează numai în cazul solurilor supraumezite , atunci când la suprafaţa solului se găseşte un strat de apă. Greutatea stratului respectiv creează o forţă care determină pătrunderea apei in sol ( cum ar fi cazul orezăriilor).

- Forţa de sugere a rădăcinilor plantelor - reprezintă forţa cu care plantele extrag apa din sol cu ajutorul, perişorilor absorbanţi . La majoritatea plantelor acesta fortă este de 15-20 atmosfere.

Potenţialul apei din sol ( sucţiunea).

Reţinerea şi circulaţia apei în sol, accesibilitatea acesteia pentru plante , schimbul cu atmosfera prin evapotranspiraţie sunt fenomene ce depind de energia cu care faza solidă reţine molecula de apă. Ca orice corp natural , apa se afla întotdeauna într-un câmp energetic şi se deplasează în sol în zonele din care energia liberă a acesteia este mai ridicată ( zonele umede) către zonele în care energia sa este mai scăzută ( zonele uscate). Putem spune ca mişcarea apei se efectuează sub influenţa unei diferenţe de energie , care se numeşte potenţial al apei din sol (ψ). Din punct de vedere tehnic , potenţialul apei din sol se exprimă prin lucrul mecanic necesar pentru a transfera o unitate din cantitatea de apă dintr-un punct de referinţă în altul, neglijând pierderile de energie prin frecare.

Forţele care afectează energia liberă a apei , forţa gravitaţională , forţa capilară forţa de absorbţie, forţa osmotica , forţa hidrostatică ( de submersie) sunt transformate în energii exprimate în unităţi de presiune astfel încât să poată fi însumate

Preview document

Pedologie - apă din sol - forțele care acționează asupra apei din sol - potențialul apei din sol - Pagina 1
Pedologie - apă din sol - forțele care acționează asupra apei din sol - potențialul apei din sol - Pagina 2
Pedologie - apă din sol - forțele care acționează asupra apei din sol - potențialul apei din sol - Pagina 3
Pedologie - apă din sol - forțele care acționează asupra apei din sol - potențialul apei din sol - Pagina 4
Pedologie - apă din sol - forțele care acționează asupra apei din sol - potențialul apei din sol - Pagina 5
Pedologie - apă din sol - forțele care acționează asupra apei din sol - potențialul apei din sol - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Pedologie - Apa din Sol - Fortele care Actioneaza Asupra Apei din Sol - Potentialul Apei din Sol.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?