Piatra Neamt - Oras Turistic in Devenire

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Piatra Neamt - Oras Turistic in Devenire.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

1. SCURT ISTORIC
2. DELIMITAREA ZONEI, LOCALIZAREA ORASULUI
3. IDENTIFICAREA PUNCTELOR TURISTICE:
• PUNCTE TURISTICE VALORIFICATE
• PUNCTE TURISTICE SLAB VALORIFICATE
• PUNCTE TURISTICE NEVALORIFICATE
4. PROIECTE IN CURS DE DEZVOLTARE SI PROIECTE DE VIITOR
5. PARERI PROPRII DESPRE POTENTIALUL TURISTIC AL ORASULUI PIATRA NEAMT

Extras din document

1. SCURT ISTORIC

Regiunea Piatra Neamt a fost locuita din cele mai vechi timpur i datorita unui mediu natural favorabil, care a contribuit la dezvoltarea unei civilizatii prospere. Descoperiri arheologice de o inestimabila valoare redau imaginea completa a unei populatii cu un ridicat standard de viata si cu un rafinament artistic exceptional, care a dat nastere, cu milenii an urma Culturii Cucuteni.

Cea mai veche asezare descoperita pe raza orasului Piatra-Neamt este cea de la Poiana Ciresului si care apartine mezoliticului (cca. 12.000 i.e.n.). Primele mentiuni scrise despre aceasta asezare sunt datorate Cronicii rusesti (cca.1387-1392). La inceputul veacului al XVII-lea targul Piatra era un centru de productie agricola si mestesugareasca. Cu timpul activitatile mestesugaresti si comerciale s-au diversificat, astfel ca sfarsitul sec. al XVIII-lea si anceputul sec. al XIX-lea impune Piatra ca cel mai important centru urban si comercial al tinutului Neamt. Orasul Piatra Neamt este mentionat documentar pentru prima data in 1387 sub numele de Kamena (Piatra) intr-o lista a oraselor mentinuta de rusi. Asezarea a purtat numele de Piatra pana in anul 1859 cand se adauga cuvantul Neamt, devenind astfel Piatra Neamt. Aceasta masura a fost necesara pentru a deosebi orasul de alte localitati care purtau numele de Piatra si care erau destul de numeroase la aceea vreme.

In anii interbelici populatia orasului depaseste cifra de 30.000 de locuitori (de la 18.795 locuitori an anul 1913 la 35.952 de locuitori an 1927, din care 22.000 romani, 13.952 evrei, restul fiind de alte nationalitati), orasul Piatra-Neamt cunoscand un reviriment economic ansemnat. Creste numarul fabricilor si atelierelor, sunt continuate actiunile de sistematizare si este finalizata si a doua uzina electrica (1929). Izbucnirea celui de al II-lea razboi mondial a stopat avantul economic inregistrat pana atunci. Pierderilor si distrugerilor suferite an timpul razboiului li se adauga jafurile si teroarea practicata de catre "Armata Rosie eliberatoare" dupa momentul august '44. Abia odata cu sfarsitul anilor 1950 si mai ales dupa 1968 cand, in urma reformei administrativ-teritoriale orasul redevine resedinta de judet, Piatra-Neamt incepe sa cunoasca o dezvoltare din ce an ce mai dinamica, ajungand sa-si formeze fata pe care o cunoastem astazi. Momentul 22 Decembrie 1989 a trecut relativ calm. Desi in Piatra-Neamt nu s-a tras nici macar un singur foc de arma si nu s-a inregistrat nici un ranit, aceasta nu inseamna ca orasul nu se poate lauda cu revolutionarii sai, pe care evenimentele din Bucuresti si din alte locuri ale tarii i-au facut sa iasa in strada pentru apararea noii democratii si a noilor idealuri.

Anii ce au urmat si situatia economica dificila pe care o traverseaza tara si-au pus pecetea si asupra dezvoltarii orasului Piatra-Neamt. Nivelul investitiilor a scazut dramatic, numarul locuintelor a devenit insuficient, rata somajului a crescut, nivelul de trai s-a prabusit iar starea sanatatii populatiei, pe fondul lipsei de sustinere a unei protectii sociale si a sistemului sanitar, au facut ca viata locuitorilor urbei sa devina din ce in ce mai dificila. Cu toate acestea, orasul este increzator in viitorul sau si are speranta ca va redeveni ceea ce a fost odata: Perla Moldovei.

2. DELIMITAREA ZONEI, LOCALIZAREA ORASULUI PIATRA NEAMT

Municipiul Piatra Neamt este resedinta judetului Neamt . Este asezat pe valea raului Bistrita, mai exact la iesirea acestuia dintre munti, la confluenta cu paraul Cuiejdi. Pe glob Piatra Neamt este situat la 20° 22`` longitudine estica si 46°56`` latitudine nordica. Piatra Neamt este amplasat intr-un bazin intramontan, la altitudinea de 310 m, strajuit de culmile Pietricica ( 590 m ) la sud-est, Cozla ( 679 m ) la nord, Cernegura ( 852 m ) la sud-vest, Carloman ( 617 m ) la nord-vest si Batca Doamnei ( 462 m ) la sud-vest.

Orasul se bucura de toate avantajele unei naturi unice, o clima temperat continentala, cu veri scurte, racoroase si placute, toamne lungi, ierni blande, fara geruri mari si zapada din abundenta. Este un "mic paradis" asemeni unei statiuni de vacanta. Beneficiind de un asemenea cadru natural, cu legaturi usoare spre toate punctele cardinale, teritoriul de astazi al municipiului Piatra Neamt a constituit o permanenta vatra de locuire.

In Piatra Neamt, apele curgatoare cele mai importante sunt Bistrita si Cuejdi. Printre paraiasele cu debite variabile mai pot fi amintite: Doamna, Sarata, Borzoghean. Lacurile de pe raza municipiului Piatra Neamt sunt acumularea Batca Doamnei (255 ha si un volum de cca. 10 mil. mc, format de barajul cu acelasi nume) si lacul Reconstructia (10 ha si un volum de cca. 250 mii mc, din care se desprinde canalul hidrotehnic al Bistritei). Ambele sunt lacuri de acumulare pe raul Bistrita.

Raul Bistrita are un bazin hidrografic cu o suprafata de 7039 km2. Altitudinea medie a bazinului hidrografic este de cca. 920 m, iar relieful se caracterizeaza prin masivitate si altitudini mai mari in vest si in partea superioara a bazinului hidrografic, apoi tot mai reduse spre est si sud-est . Dupa anul 1960, cursul mijlociu si inferior al raului Bistrita a fost amenajat hidroenergetic prin construirea unui numar de 9 lacuri de acumulare si a 13 hidrocentrale. Cel mai mare lac de acumulare este Izvorul Muntelui, cu un volum de 1,12 miliarde mc.

Pana la realizarea sistemului hidroenergetic ( ale carui obiective se intind de la lacul Izvorul Muntelui - Barajul Bicaz pana la Bacau ), raul Bistrita juca rolul de veritabila artera de comunicatie de care depindea viata economica a orasului. Pe Bistrita veneau plutele care asigurau materia prima necesara fabricilor de cherestea si de hartie si tot ea constituia o cale sigura de legatura cu Bacaul si porturile dunarene. In zona orasului, raul avea o latime medie de 50 m si un debit de 50mc/s, care insa avea variatii impresionante ce oscilau intre 3 si 1080 mc/s, astfel ca uneori marile viituri aveau caracter devastator pentru zona riverana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piatra Neamt - Oras Turistic in Devenire.doc