Pitești

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 26426
Mărime: 319.62KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Poziţie şi localizare geografică

Oraşul Piteşti, reşedinţă a judeţului Argeş, este situat în partea centrală a acestuia şi ocupă o suprafaţă de 39 kmp. Este aşezat în partea central- sudică a României, între Carpaţii Meridionali şi Dunăre, în N-V Munteniei, la confluenţa râului Argeş cu Râul Doamnei, în punctul de intersecţie al paralelei de 4451’30” latitudine N cu meridianul de 2452’ longitudine E, la distanţă relativ egală faţă de Polul Nord şi Ecuator .

Cadrul geografic apropiat cuprinde teritorii variate sub aspect fizico şi economico-geografic şi influenţează în mare măsură funcţiile oraşului.

Oraşul Piteşti este situat la o depărtare de 108 km de Bucureşti, în bazinul superior al râului Argeş, format într-o regiune naturală complexă, cu factorii pedo- climatici favorabili vieţii şi activităţii umane , la întretăierea unor vechi drumuri comerciale şi căi de comunicaţie care asigurau multiple şi permanente legături între câmpie, deal şi munte, între estul şi vestul Ţării Româneşti, între acestea şi Transilvania (prin culoarul Rucăr Bran şi defileul Oltului), între N şi S Dunării, între Europa Centrală şi Peninsula Balcanică.

Vatra oraşului s-a conturat şi apoi s-a extins în zona din dreapta râului Argeş, pe terasele şi pantele vestice şi pe terenurile din luncă. Amplasarea localităţii pe terasele şi malurile Argeşului, conferă Piteştului o notă specifică, o anumită personalitate şi un pitoresc deosebit.

Intravilanul este orientat longitudinal, de la NV spre SE pe o distanţă de cca 12 km între Piteşti N-Bascov şi Piteşti S –Prundu.

Oraşul Piteşti se extinde până la următoarele localităţi:

-Bascov - comună suburbană (N-NV)

-Budeasa (N-NS)

-Măracineni (NE)

-Ştefăneşti (E-SE)

-Bradu (S-SV)

-Albota (SV)

-Moşoaia (V)

-Băbana (V-NV), iar ca vecini sunt judeţele Sibiu şi Braşov în partea N-ică, judeţul Teleorman în S, judeţele Vâlcea şi Olt în V, iar în partea E-ică judeţele Prahova şi Dâmboviţa.

Poziţia geografică a oraşului îşi pune amprenta în mare măsură asupra celorlalte componente ale cadrului fizic şi economico-geografic.

Astfel, Piteştiul este situat în Câmpia Înaltă a Piteştiului, o câmpie de acumulare fluvio-lacustră, cuaternară.

Geologic, zona oraşului Piteşti are ca fundament platforma moessică, alcătuită din pietrişuri, nisipuri, argile, depozite loessoide.

În acest ecosistem urban predomină vegetaţia caracteristică dealurilor din Piemontul Getic.

Poziţia sa geografică, la întretăierea drumurilor principale care traversau cele 4 provincii româneşti-Muntenia, Moldova, Transilvania, Dobrogea-şi la 100km de Bucureşti, a avut o importanţă deosebită pentru destinul oraşului, care a fost permanent un important nod comercial, iar în prezent un important centru industrial şi economic al României.

În concluzie, poziţia geografică matematică reprezintă un parametru de maximă orientare pentru a înţelege condiţiile geografice în care este situat ecosistemul uman Piteşti. Deci, enunţarea coordonatelor geografice(matematice) pentru oraşul Piteşti cu 44 51 33 latitudine N-ică cu meridianul de 24 52 longitudine estică, înseamnă o climă temperat – continentală, la limita dintre Piemontul Getic şi Câmpia Română în zona de tranziţie numită Câmpia Înaltă a Piteştilor, la confluenţa râului Argeş cu Râul Doamnei, o interferenţă a vegetaţiei de pădure colinară, vegetaţie de silvostepă iar ca tip azonal vegetaţia de luncă, o întrepătrundere a elementelor de floră montană cu cele de câmpie,o utilizare a terenurilor predominant agricolă, cu o densitate medie a populaţiei peste media pe ţară, deci un areal de concentrare , de polarizare între câmpie şi deal.

Cadrul natural

Constituţia geologică

Formarea şi individualizarea regiunii în care se găseşte situat oraşul Piteşti trebuie pusă în legătură cu evoluţia paleogeografică şi geologică a întregii Câmpii Române şi mai ales cu evoluţia reţelei hidrografice a acesteia.

Oraşul Piteşti aparţine platformei moessice, formată în ponţianul inferior din formaţiuni detritice fine.

Este o zonă internă epirogenetică , fiind un etaj tectogenic valah. În pliocenul superior şi pliocenul inferior s-au format arii cu sedimentare fluvio-lacustră şi fluviatilă. Este o regiune cu mişcări verticale alternante-negative în pliocenul superior şi cuaternarul inferior şi pozitive în cuaternarul superior.

Teritoriul Piteştiului este situat la contactul a două mari unităţi structural-tectonice—Depresiunea Getică şi Platforma Moessică—din care fac parte unităţile morfostructurale Piemontul Getic, subunitate deluroasă, de orogen şi Câmpia Română, subunitate de platformă.

Acest teritoriu se află pe linia de contact dintre subunităţile :

-Piemontul (platforma )Cotmeana (V şi NV);

-Dealurile (gruiurile)Argeşului (N-NE);

-Piemontul (platforma) Cândeşti (E-SE) şi, totodată în sectorul de tranziţie dintre Piemontul Getic( N) şi Câmpia Română.

Pe parcursul evoluţiei paleogeografice a teritoriului piteştean s-au desfăşurat ample şi îndelungate procese geologice, geofizice şi geomorfologice în epocile precarpatică (etapele precambriană, caledonică şi hercinică) şi, carpatică (etapa de tranziţie kimerică, etapele carpatică veche şi neocarpatică).

În acest spaţiu geologic şi geografic au avut loc repetate transgresiuni şi regresiuni marine.

Pentru relieful actual, cuaternarul prezintă o importanţă deosebită când lacul din Câmpia Română s-a retras treptat spre E. În faza Mindell, de exemplu, lacul se întindea până la Piteşti, iar în faza Riss câmpia se exondează complet.

Piemontul Cotmeana s-a clădit pe depresiunea Getică alcătuită din formaţiuni sedimentare paleogene (conglomerate, gresii, marne, calcare,şisturi disodilice), miocene (gresii, marne gipsifere, nisipuri, conglomerate), pliocene (nisip, argile, marne,strate de cărbuni) şi cuaternare (pietrişuri, nisipuri, luturi) slab cutate, predominant monoclinale.

Depozitele masive, dispuse în stive torenţiale, au o vârstă pliocenă şi pleistocenă şi sunt alcătuite mai ales din pietrişuri asociate sau intercalate cu nisipuri, cunoscute sub denumirea de ”pietrişuri de Cândeşti”.

Câmpia Piteştiului, câmpie de acumulare fluvio-lacustră, cuaternară, are ca fundament platforma moessică (platforma valahă) ce corespunde în cea mai mare parte, câmpiilor de acumulare fluvio- lacustre şi cuaternare, alcătuite din nisipuri, pietrişuri, argile, depozite loessoide.Acestea se dispun la rândul lor, pe o stivă groasă de sedimente paleozoice, mezozoice, neozoice ce acoperă fundamentul cristalin al platformei, dar care nu sunt întâlnite decât în foraje. Tot platforma moessică este formată din şisturi cristaline cutate spre sfârşitul precambrianului, până în silurian; zona a devenit o întinsă peneplenă.Etajul sedimentar se compune din ordo-silurian, devon-permian, triasic, jurasic, cretacic; tortonian, sarmaţian, pliocen. Epoca nivelării soclurilor prehercinice afectează regiunea de platformă printr-o etapă ce modelează puternic, în condiţiile unei clime calde şi de deşert biologic, soclurile cristaline ale Câmpiei Române, ducând la formarea în cambrian a unui relief de peneplenă.

Deci, fundamentul (substratul) geologic, în care intră aspectele privind structura şi litologia, stabilitatea sub aspectul mişcărilor tectonice la scară umană cu degajare de masă şi energie, trebuie luat în considerare în definirea ecosistemului aşezării umane –Piteşti.

Preview document

Pitești - Pagina 1
Pitești - Pagina 2
Pitești - Pagina 3
Pitești - Pagina 4
Pitești - Pagina 5
Pitești - Pagina 6
Pitești - Pagina 7
Pitești - Pagina 8
Pitești - Pagina 9
Pitești - Pagina 10
Pitești - Pagina 11
Pitești - Pagina 12
Pitești - Pagina 13
Pitești - Pagina 14
Pitești - Pagina 15
Pitești - Pagina 16
Pitești - Pagina 17
Pitești - Pagina 18
Pitești - Pagina 19
Pitești - Pagina 20
Pitești - Pagina 21
Pitești - Pagina 22
Pitești - Pagina 23
Pitești - Pagina 24
Pitești - Pagina 25
Pitești - Pagina 26
Pitești - Pagina 27
Pitești - Pagina 28
Pitești - Pagina 29
Pitești - Pagina 30
Pitești - Pagina 31
Pitești - Pagina 32
Pitești - Pagina 33
Pitești - Pagina 34
Pitești - Pagina 35
Pitești - Pagina 36
Pitești - Pagina 37
Pitești - Pagina 38
Pitești - Pagina 39
Pitești - Pagina 40
Pitești - Pagina 41
Pitești - Pagina 42

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri la SC Vinex SA Pitești

INTRODUCERE Planificarea, transpunerea in practica si adaptarea la schimbarile survenite in mediul ambient al firmei raman unele dintre cele mai...

Implementarea managementului calității la SC Rolast SA Pitești

INTRODUCERE Etimologic cuvântul “calitate” provine din latinescul ”qualitas”, care înseamna fel de a fi. La originea natiunii exista mai multe...

Analiză diagnostic a cifrei de afaceri și a consecințelor sale economico-financiare la SC Secona SA Pitești

INTRODUCERE In conditiile tranzitiei tarii noastre la economia de piata, fiecare întreprindere, indiferent de forma de proprietate, profil sau...

Cercetarea Preferințelor Consumatorilor din Pitești fata de Produsele coca-cola

Astazi, când suntem cu totii martorii unei transformari extraordinare care are loc în societatea româneasca, este important pentru dezvoltarea...

Evaluarea performanțelor la Arpechim Pitești

EVALUAREA PERFORMANTELOR LA SUCURSALA ARPECHIM PITESTI CAPITOLUL I EVALUAREA PERFORMANTELOR 1.1. Evaluarea performantei - componenta de baza a...

Strategii de marketing în instituții culturale - centrul cultural Pitești

CAPITOLUL I. CONCEPTE FUNDAMENTALE PRIVIND MARKETINGUL CULTURAL 1.1 Delimitări conceptuale şi evoluţia marketingului cultural În literatura de...

Practică în cadrul unei instituții publice - Primăria Municipiului Pitești

1.PREZENTAREA PRIMARIEI MUNICIPIULUI PITESTI 1.1 DENUMIREA INSTITUTIEI,PROFIL,OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALA Primaria municipiului Pitesti...

Analiza bugetului local Pitești

Cap I. Prezentarea orasului 1.1 Cadrul natural Municipiul Pitesti, resedinta a judetului Arges, este situat in partea central-sudica a Romaniei,...

Ai nevoie de altceva?