Poluarea aerului și metode de conservare în orașul București

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2041
Mărime: 80.49KB (arhivat)
Publicat de: Edgar Andrei
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cornelia Marin
Facultatea de Matematica - Informatica
Universitatea Spiru Haret, Bucuresti

Extras din referat

Introducere

Terra, “Planeta Albastra”, atat de interesanta si de misterioasa, unicul suport al vietii, se gaseste intr-un moment critic al existentei sale. Activitatile umane, din ce in ce mai intense si mai complexe, exercita o presiune accentuata, fara precedent in trecutul planetei noastre, asupra tuturor invelisurilor terestre: atmosfera (invelisul gazos), hidrosfera (invelisul lichid), litosfera (rocile si invelisul terestru), biosfera (plantele, animalele si omul).

Aerul este un amestec de azot şi oxigen necesar activităţii vitale a organismelor aerobe, inclusiv a oamenilor. Acest amestec conţine şi o cantitate neînsemnată de alte gaze: neon, argon, heliu, cripton, xenon, bioxid de carbon, hidrogen, vapori de apă şi alte particule, care practic nu au nici o influenţă asupra organismelor vii. Dezvoltarea societăţii umane, duce la crearea unui impact antropic şi tehnogen negativ asupra calităţii aerului.

Rezultatul activitatilor umane, mai ales din industrie, agricultura si transporturi are ca efect degradarea mediului inconjurator. Poluarea modifica circuitele bio-geo-chimice din natura cu consecinte grave pentru intreaga planeta. Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani este amenintat acum de activitatea omului. Aceste pericole ar fi efectul de sera, incalzirea globala, poluarea aerului, subtierea stratului de ozon si ploile acide. In ultimii 200 de ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic.

Capitolul 1. Poluarea aerului

1.1. Definitia poluarii

Poluarea reprezinta contaminarea mediului inconjurator cu materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc). Chiar daca uneori poluarea mediului inconjurator este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte a substantelor poluante provine din activitatile umane .Datorita activitatilor umane, in ultimul timp au aparut unele modificari ale compozitiei aerului, in special in apropierea intreprinderilor industriale si in orase, modificari care, de cele mai multe ori influenteaza negativ calitatea aerului.

1.2. Surse generale de poluare a aerului

Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scara mondiala. Procesele de productie industrial, emisiile sunt substante eliberate in atmosfera de catre uzine, sau alte centre. Procedeele de productie industriala elibereaza emisiile, care se redepun in cazul in care nu exista filtre pentru epurarea gazelor reziduale. Substantele specifice sunt atunci eliberate si pot provoca catastrophe la nivel local.

Transporturile sunt o alta importanta sursa de poluare. Autovehiculele care functioneaza cu motor cu combustie, sunt un factor poluant care este luat din ce in ce mai mult in seama. Orasele mari sau aglomeratiile urbane dense sunt afectate in mare masura de transporturile cu eliberare de noxe.

Poluarea aerului relizata de autovehicule prezinta doua mari particularitati: in primul rand eliminarea se face foarte aproape de sol, fapta care duce la realizarea unor concentratii ridicate la inaltimi foarte mici, chiar pentru gazele cu densitate mica si mare capacitate de difuziune in atmosfera. In al doilea rand emisiile se fac pe intreaga suprafata a localitatii, diferentele de concentratii depinzand de intensitatea traficului si posibilitatile de ventilatie a strazii.

Eruptiile vulcanice genereaza produsi gazosi, lichizi si solizi care, schimba local nu nu¬mai micro si mezorelieful zonei in care se manifesta, dar exercita influente negative si asupra puritatii atmosferice. Cenusile vulcanice, impreuna cu vaporii de apa, praful vulcanic si alte numeroase gaze, sunt dispersate in atmosfera, unde formeaza nori grosi, care pot pluti pana la mari distante de locul de emitere. Timpul de remanenta in atmosfera a acestor suspensii poate ajunge chiar la 1-2 ani.

Furtunile de praf sunt si ele un important factor in poluarea aerului. Terenurile afa¬nate din regiunile de stepa, in perioadele lipsite de precipitatii, pierd partea aeriana a vegeta¬tiei si raman expuse actiunii de eroziune a vantului. Vanturile continue, de durata, ridica de pe sol o parte din particulele ce formeaza "scheletul mineral" si le transforma in suspensii subaeriene, care sunt retinute in atmosfera perioade lungi de timp. Depunerea acestor suspen¬sii, ca urmare a procesului de sedimentare sau a efectului de spalare exercitat de ploi, se poate produce la mari distante fata de locul de unde au fost ridicate.

Incendiile naturale, o importanta sursa de fum si cenusa, se produc atunci cand umidita¬tea climatului scade natural sub pragul critic. Fenomenul este deosebit de raspandit, mai ales in zona tropicala, desi, in general, gradul de umiditate al padurilor din aceasta zona nu este de natura sa favorizeze izbucnirea incendiului.

Activitatile "casnice" sunt, fie ca vrem, fie ca nu, o sursa de poluare. Astazi, in multe tari in curs de dezvoltare, asa cum este si tara noastra, incalzirea locuintelor prin arderea lemnului este vitala.

Bibliografie

http://adevarul.ro/news/bucuresti/cele-mai-poluate-cartiere-bucuresti-zonele-capitalei-aerul-daunator-1_552fdbeecfbe376e3530146f/index.html

http://poluarebucuresti.blogspot.it/

http://www.high-health.info/aer/poluarea/principalele-surse-de-poluare.htm

http://www.ecopolis.org.ro/media/files/studiu_calitatea_aerului_bucuresti.pdf

http://bioclima.ro/ECO.pdf

http://www.ziua.ro/news.php?data=2007-03-30&id=370

Preview document

Poluarea aerului și metode de conservare în orașul București - Pagina 1
Poluarea aerului și metode de conservare în orașul București - Pagina 2
Poluarea aerului și metode de conservare în orașul București - Pagina 3
Poluarea aerului și metode de conservare în orașul București - Pagina 4
Poluarea aerului și metode de conservare în orașul București - Pagina 5
Poluarea aerului și metode de conservare în orașul București - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Poluarea aerului si metode de conservare in orasul Bucuresti.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Poluarea Atmosferică

Poluarea atmosferică Introducere M-a determinat sa aleg această temă faptul că mediul înconjurător ne asigură condiţiile necesare vieţii, însă...

Ai nevoie de altceva?