Populatia Lumii

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Populatia Lumii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 8 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Geografia Popuatiei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Populaþia lumii

1. Situatia actuala

Datele referitoare la populatia globului si la fenomenele populationale contemporane ilustreaza marea varietate si complexitatea situatiilor si a experientelor tarilor si regiunilor, permitand o serie de concluzii si de prioritati curente.

Preocuparile comune ale tarilor se concentreaza pe cateva teme majore, intre care:

- Relatiile dintre populatie, dezvoltare si mediul inconjurator.

- Rolul si statutul femei in lumea contemporana.

- Angajarea politica a statelor in problematica specifica a populatiei din ultimi 20 de ani si in perspectivele acesteia in viitor.

In ceeace priveste relatiile dintre populatie si dezvoltare, datele confirma faptul ca politicile si programele populatiei pot contribui semnificativ la dezvoltarea economica si invers, ca o serie de categorii de initiative complementare in favoarea dezvoltarii autosustenabile pot sa sprijine masiv implementarea programelor din domeniul populatiei.

Intelegerea crescanda a acestor interrelatii este transpusa treptat in actiuni, adesea de mare succes. In tarile in curs de dezvoltare s-a la recunoasterea faptului ca ratele scazute ale progresului tehnologic, combinate cu rate necontrolate ale cresterii populatiei produc mari constrangeri economice, sociale si culturale. Ca atare, a fost constientizate necesitatea corelarii ratei cresterii populatiei cu ritmurile dezvoltarii economice si cu capacitatea regenerativa a mediului natural. Asemenea evolutii reclama promovarea unor noi cercetari stiintifice pentru a identifica noi cai de favoirzare a interventiilor menite sa impulsioneze complementaritatea latanta si sinergia dintre populatie si dezvoltare

Din perspectiva tarilor dezvoltate, principala relatie dintre populatie si dezvoltare este una dintre politicile familiare, configuratiile fertilitatii populatiei feminine si angajarea femeii in activitatea economica si sociala. La aceasta se adauga si problematica populatiei de varsta a treia si costurile sociale antrenate de acesta, ca si relatiile dintre formele si modalitatile in care se realizeaza procesele de productie si poluarea mediului inconjurator. Tarile din Europa Centrala, de Est si Sud-Est ca si cele din comunitatea Statelor Independente (fosta URSS)sunt preocupate de interrelatiile dintre declinul general al performantelor economice, scaderea nivelului de trai al populatiei, aparitia si cresterea somajului si evolutia negativa a proceselor demografice (fertilitatea, natalitatea,mortalitatea generale si infantila) si a altor indicatori socio-demografici

Un loc distinct in domeniul populatiei il ocupa statutul femei in lumea contemporana, dat fiind rolul fundamental pe care il au femeile in procesele dezvoltarii si in interventiile din sfera proceselor demografice.

In stransa legatura cu conditia femeii se afla si procesele din ce in ce mai evidente de eroziune a unitatii familiale traditionale, concretizate in: reproducerea numarului casatoriilor, cresterea proporiei casatoriilor care se desfac prin divort etc.

Astazi peste tot in lume se manifesta incredere sporita in angajarea politica a statelor ca factor esential in solutionarea multora din problemele acute ale populatiei. In aceasta directie se spera in crearea unor noi cadre normative is institutionale, cresterea cheltuielilor publice, dezvoltarea cooperarii internationale pentru determinarea unor tendinte pozitive in evolutia proceselor si fenomenelor demografice si populationale.

Asemenea asteptari sunt incurajate de faptul ca, in ultimi 20 de ani un numar mare de guverne, parasind politica “laissez faire, laissez passer” au adoptat strategii si programe care au influentat in mod nemijlocit dinamica populatiei, fie in directia reducerii ritmului cresterii populatiei, fie in cea a stimularii cresterii populatiei in functie de situatiile specifice in care au actionat fiecare.

Fisiere in arhiva (6):

 • Populatia Lumii
  • Populatia lumii.doc
  • tabel tarile lumii
   • pagin2.doc
   • pagin4.doc
   • pagina1.doc
   • pagina3.doc
   • pagina5.doc

Alte informatii

referat +tabele cu date despre populatie, suprafata si densitatea lumii pe tarii