Profil Fizico - Geografic Intre Localitatile Arad si Dej

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Profil Fizico - Geografic Intre Localitatile Arad si Dej.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Petre Gastescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

I. Date generale.

Profilul porneste din localitatea Arad si traverseaza urmatoarele unitati de relief: Campia Aradului, Depresiunea Zarand, Muntii Codru - Moma, Depresiunea Beius, Muntii Bihor - Vladeasa, Depresiunea Huedin si Dealurile Clujului si Dejului. Punctul final este localitatea Dej aflata la confluenta Somesului Mic cu Somesul Mare. Pana la punctul terminus, profilul nu mai intersecteaza alte orase.

Altitudinea de la care pleaca profilul este de 112 m, in Campia Aradului, fiind deasemenea si cea mai joasa de pe tot parcursul. Punctul cel mai inalt este atins in Muntii Vladeasa, 1836 m.

Aradul este situat în extremitatea vestica a Ardealului, în Câmpia înalta a Aradului, la 30 de km de Muntii Zarand, parte a Carpatilor Occidentali. Traversat de la est la vest de râul Mures, cuprinde în perimetrul sau, în zona Padurice, un lac natural.

Clima orasului este continental-moderata, cu slabe influente mediteraneene, vara înregistrându-se o temperatura medie de 21° C si iarna o temperatura medie de -1° C.

Aradul este cel mai important nod al retelelor rutiere si feroviare de transport, nationale si transeuropene, din vestul României. Este inclus în Coridorul Paneuropean IV, care leaga Europa de Vest de tarile Europei de Sud - Est si Asiei Centrale. La 4 km departare de centrul orasului este situat Aeroportul International Arad.

Municipiul Dej cuprinde si localitatile Ocna-Dejului, Somcutu Mic, respectiv Pintic. Populatia stabila a municipiului era la 1910 de 11.451 de locuitori, iar dupa ultimul recensamânt din 2002, era de 38.478 locuitori (85,03% români, 14,11% maghiari, 0,04% germani, 0,67% romi, 0,04% evrei si 0,11% alte nationalitati), fiind al treilea oras ca marime din judetul Cluj.

Orasul este marginit la est de dealul Florilor, la sud de dealul Sf. Petru, la nord-est de Cic, la vest de Igisiu, iar la sud-vest de Rompas. Localitatea este si nod feroviar cu statia de triaj Dej Triaj.

II. Reliful.

1. Campia Aradului.

Profilul porneste din orasul Arad asezat in lunca Muresului sitrece imediat in Campia Aradului. Aceasta subunitate geografica este asezata intre Muntii Zarandului si albiile Ierului si Muresului Mot, in continuarea Campiei Crisurilor, la sud de linia localitatilor Pancota Caporal Alexa, Olari si Sinmartin, pana la valea Muresului intre Paulis si Pecica. Spre rama muntoasa are altitudini de aproape 120 de metri iar in vest cu putin peste 100m.

Ca urmare a extinderii conului de dejectie al Muresului, Campia Aradului este alcatuita din pietrisuri, nisipuri si argile. La est de Arad apar loessuri si depozite loessoidale, iar in apropiere de Curtici, nisipuri eoliene cu un relief de dune fixate. Ca urmare a pantei reduse a Muresului (0,22  0.39), raul formeaza meandrari puternice si despletiri.

Raurile Ier, Matca, Valea Seaca, Valea Sinlean si Muresul Mort reprezinta ape temporare, vechi albii ale Muresului. La reteaua hidrografica se adauga numeroase canale de desecare si irigatii, care au dus la schimbarea peisajului si la cresterea productivitatii agricole.

De remarcat este densitatea ridicata a populatiei din Campia Aradului, peste 140 loc./km², determinata in primul rand de existenta orasului Arad.

Pozitia geografica a orasului, la intersectia mai multor cai de comunicatie, ii confera un rol important in transporturi. Primele cai ferate au fost construite in a doua jumatate a secolului trecut: Arad  Deva (1869), Arad  Timisoara (1870), Arad  Ineu (1877).

Fisiere in arhiva (1):

  • Profil Fizico - Geografic Intre Localitatile Arad si Dej.doc