Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1902
Mărime: 266.73KB (arhivat)
Publicat de: Adelina Șerban
Puncte necesare: 6
Universitatea “Babeş – Bolyai” Facultatea de Geografie Program de masterat „Amenajare şi dezvoltare turistică” Disciplina „Dezvoltarea şi valorificarea turistică a spaţiului rural”

Extras din referat

Turismul reprezintă un fenomen economico social propriu civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii. Prin conţinutul şi rolul sau, turismul reprezintă astăzi un domeniu distinct de activitate, o componentă de primă importanţă a vieţii economice si sociale pentru un număr tot mai mare de ţari ale lumii.

Cercetarea ştiinţifică a fenomenului turistic integrează o arie tematică largă, de la clarificările conceptuale şi definirea locului acestuia în strategia dezvoltării, la evidenţierea determinanţilor, tendinţelor de evoluţie şi formele de manifestare, a coordonatelor şi mecanismelor pieţei şi la evaluarea impactului său în plan economic, social, cultural, ecologic şi politic. Datorită importantei turismului din zilele noastre, se impune a găsi o soluţie pentru valorificarea resurselor naturale şi antropice ale unei zone acest lucru fiind realizat printr-o amenajare turistică a teritoriului.

Localizare geografică

Pârâul Rece este o localitate în județul Brasov, la poalele nordice ale munților Bucegi la confluenţa dintre Râsnoava si Pârâul Mic. Situaltă la 960 m, stațiune climaterică de interes general, Pârâul Rece este poziționată la confluența dintre Râsnoava si Pârâul Mic, fiind localitate componentă a orasului Predeal, numită si "stațiunea elevilor si studenților”. Stațiunea este una din perlele turistice încă ascunse ale zonei, beneficiind de un cadru natural pitoresc si o locație deosebită, având un potențial turistic extraordinar fiind retrasă în coasta munților Bucegi dar totusi usor accesibilă.

Accesul de face usor, stațiunea Pâraul Rece fiind legată de Predeal, la o distanțt de 8 km, printr-o sosea modernizată, pe Drumul Naţional 73A, Predeal - Pârâul Rece - Râşnov. Deasemenea este amplasată la câţiva kilometri de viitoarea autostradă A3 ce va traversa România şi la aproximativ 30 km de viitorul aeroport internaţional Braşov-Ghimbav.

Climat

Stațiunea Pârâul Rece are un climat montan tonic, cu veri răcoroase si ierni friguroase. Temperatura medie anuală este de 5°C, temperatura medie a lunii iulie de aproximativ 15°C, iar cea a lunii ianuarie de -5°C. Precipitațiile însumează valori medii anuale de 900 mm. Ninsorile abundente si temperaturile scăzute determină ca zăpada să persiste aproximativ 120 de zile pe an. Climatul stațiunii este stimulant, cu presiune atmosferică scăzută, aerul fiind curat, bogat in radiații ultraviolete, cu o ionizare puternică a atmosferei, remarcându-se prin lipsa prafului si a factorilor alergeni. Condițiile climatului stațiunii Pârâul Rece recomandă stațiunea pentru tratarea nevrozelor astenice, stărilor de debilitate, a surmenajului fizic si intelectual, rahitismului, afecțiunilor endocrine, tulburărilor de crestere la copii.

Potențialul turistic

Potențialul turistic este bogat si variat, elementele cadrului natural determinând o multitudine de obiective concentrate în diferite sectoare ale masivului Bucegi. Există multe oportunitaţi de explorare a zonei şi organizare de excursii şi drumeţii în orice sezon, accesând cu usurință traseele din inima Bucegilor. Există un traseu touristic ce pleacă din stațiune, si anume Paraul Rece - Cabana Trei Brazi - Cheile Rasnovului - Dealul cu Mesteacan - Paraul Rece, fiind marcat cu crucea albastră. Din Paraul Rece drumul coboara spre Paraul Mic (Pietrosul), apoi urca versantul vestic al muntelui Moraru. De la Cabana Trei Brazi pana la Poiana Secuilor traseul merge drept, dari aici isi schimba directia spre nord-vest, pornind din spatele cabanei spre versantul stang al vailor Tocilita Mare si Tocilita Mica. Drumul continua pe versantul vestic al Muchiei Oii. Se traverseaza Valea Tocilita, se coboara apoi pe drumul forestier de pe Valea Cheii si se urca spre Spinarea Calului, la est. In dreapta apei cotim pe dreapta, pentru a traversa Paraul Cheii printr-o vale si ajungem la Cheile Rasnovului. Pentru intoarcere se foloseste acelasi drum forestier si poteca de pe Valea Tocilitei, pentru ca apoi sa se urmeze traseul pe sub varful Dealul du Mesteacan (1.025 m), de unde se coboara intr-o poiana. Traseul continua spre sud-est, pe sub Culmea Morarului, traverseaza o poiana si coboara spre Cabana Secuilor. Drumul urca pana la cabana Trei Brazi (1.128 m), pentru ca apoi sa coboare peste Muntele Morarului pana la Paraul Pietrosu. De aici se urca un povarnis si se ajunge in stațiune.

Preview document

Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece - Pagina 1
Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece - Pagina 2
Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece - Pagina 3
Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece - Pagina 4
Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece - Pagina 5
Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece - Pagina 6
Remodelarea Turistică a Stațiunii Pârâul Rece - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Remodelarea Turistica a Statiunii Paraul Rece.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?