Repartiția resurselor și producției de petrol

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 11793
Mărime: 111.67KB (arhivat)
Publicat de: Faust Olariu
Puncte necesare: 9
Facultatea de Geografie

Extras din referat

Una dintre cele mai actuale probleme ale economiei mondiale contemporane este problema energetică. Energetica şi-a lărgit treptat aria de probleme transformându-se într-un puternic subsistem al economiei. Din nevoile globale de energie, actualmente cca 90% sunt acoperite prin arderea combustibilului fosil, din care petrol – 39%, cărbune – 27%, gaze naturale – 24%.. În ultima sută de ani petrolul a constituit unul dintre cele mai importante bunuri comercializate, acest produs fiind crucial în definirea strategiilor naţionale pentru dezvoltare, dar şi a politicii mondiale. Producţia mondială de petrol a crescut de la cca 2,88 mlrd. tone în 1973 la mai mult de 3,92 mlrd. tone în anul 2005.

Lumea este continuu modelată de tehnologie şi inventii. Computerizarea, comunicaţiile globale, într-un cuvant „economia know-how”, coexistă la ora actuală, cu „economia industrială”. Ţiţeiul rămâne forţă motrice pentru economiile industriale, reprezentâd fundamentul pentru cele mai mari afaceri internaţionale, inglobând cele mai mari riscuri, dar şi profituri pe masură. Acest produs se interpune, dar şi generează conflicte între intreprinderile mici si corporaţiile multinaţionale, între afaceri private si interese de stat. Cantitatea tot mai mare de energie solicitată de dezvoltarea economică şi socială din ultimele decenii a dus la o intensificare a exploatării resurselor energetice şi implicit la creşterea producţiei de combustibil. Posibilităţile în resurse energetice clasice oferite de Terră unt limitate.

De-a lungul secolelor omenirea se confruntă cu un şir de probleme printre care: asigurarea cu hrană şi apă; asigurarea cu energie; menţinerea unui mediu înconjurător favorabil ş.a. Energetica are un rol decesiv în dezvoltarea diferitelor sectoare ale economiei. La etapa actuală de dezvoltare a progresului tehnic omenirea beneficiază, în fond, de trei categorii de surse de energie bazate, respectiv, pe arderea combustibililor fosile (cărbune, ţiţei, gaze); fisiunea nucleară; captarea şi convertirea energiilor regenerabile (energia vântului, energia solară, energia potenţială a apelor din râuri, energia termică a apelor subterane, energia valurilor etc.).

Cantitatea tot mai mare de energie solicitată de dezvoltarea economică şi socială din ultimele decenii a dus la o intensificare a exploatării resurselor energetice şi implicit la creşterea producţiei de combustibil. Numai în perioada 1950-1991 producţia mondială de energie a crescut mai mult de 3,5 ori, respectiv de la cca 2,7 mlrd.t.e.c. în anul 1950 la aproximativ 9,53 mlrd.t.e.c. în 1991. Pentru anul 2005 Banca Mondială estimase producţia totală de energie la 15,8 mlrd. t.e.c., din care13,6 mlrd. t.e.c. combustibili fosili.

Surse clasice sunt considerate resursele energetice epuizabile cum ar fi: cărbunele, petrolul, gazele naturale, şisturile bituminoase, nisipurile asfaltice şi minereurile radioactive. Posibilităţile în resurse energetice clasice oferite de Terra pentru viitor sunt limitate. Consumul lor reclamă o mai judicioasă folosire a lor pe plan mondial şi naţional.

Din nevoile globale de energie, actualmente cca 90% sunt acoperite prin arderea combustibilului fosil, din care petrol – 39%, cărbune – 27%, gaze naturale – 24% (fig.2). Ponderea combustibilului fosil în producerea energiei pe plan mondial constituie 63%, din care cărbune – 37%, gaze naturale – 16%, ţiţei – 10%.

Resursele de combustibil fosil sunt relativ reduse. Calitatea resurselor carbonifere disponibile devine tot mai scăzută. Creşte costul obţinerii combustibilului fosil, devine tot mai important impactul producerii şi folosirii acestuia asupra mediului.

Studiile demonstrează că la tendinţele actuale privind consumul anual de energie, creşterea populaţiei, dezvoltarea economică şi tehnologică a ţărilor – consumul de combustibil fosil ar putea satisface nacesităţile mondiale pe o perioadă de cca 70 ani – cu ţiţei, 100 ani – cu gaze naturale, 600 ani – cu cărbune

Rezervele mondiale de petrol sunt evaluate la 360 mlrd. tone, din care sigure 137 miliarde tone. O parte importantă dintre acestea se găseşte la adîncimi foarte mari, în platformele submarine şi în regiunile submarine polare şi subpolare (Alaska, Siberia Occidentală), în regiunile ecuatoriale (Golf, Guineea şi Amazonia) sau tropicale (Sahara). Rezervele ar putea asigura populaţia Terrei pe o perioadă de 30-40 de ani. Repartiţia geografică a rezervelor de petrol relevă locul deţinut de ţările din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Kuweit, Iran, Emiratele Arabe Unite, Irak), America de Nord, America Latină cărora le revin peste 80% din rezervele sigure. Europa, în general săracă în petrol, dispune de zăcăminte submarine în Marea Nordului (Norvegia, Danemarca, Marea Britanie). În România s-au descoperit zăcăminte în diferite zone ale ţării.

Dezvoltarea surselor regenerabile de energie ca resursă semnificativă şi nepoluantă este unul dintre principalele obiective ale politicilor energetice mondiale. În contextul dezvoltării durabile, acestea au drept scop creşterea siguranţei în alimentarea cu energie, protejarea mediului înconjurător şi dezvoltarea la scară comercială a tehnologiilor energetice viabile.

Resursele globale de ţiţei, gaze şi cărbune confirmate sunt suficiente de a acoperi necesitatea în energie până la finele secolului XXI-lea. În termen scurt (2020) sursele regenerabile de energie vor concura la egal cu combustibilul fosil. În termen lung (2050) tehnologia fuziunii nucleare va obţine o largă pondere în producerea energiei electrice.

Secolul XX a fost secolul petrolului aşa cum secolul XIX a fost cel al cărbunelui. Această tendinţă tot mai puternic se manifestă în secolul XXI. Hidrocarburile, sub forma petrolului şi a derivatelor sale, au devenit principala sursă de energie pentru majoritatea popoarelor globului.

Petrolul este o resursă epuizabilă, făcând parte din categoria bitumenilor naturale. El se prezintă ca un amestec complex de hidrocarburi solide şi gazoase, dizolvate în hidrocarburi lichide. Sub influenţa presiunilor mari petrolul începe să migreze din zonele de formare spre suprafaţă. De aceea, încă din antichitate, petrolul a putut fi cunoscut şi utilizat în Orientul Mijloci, acum 5000-

6000 ani înainte de era noastră (î.e.n.), sub formă de bitum natural. Din punct de vedere tectonic, zăcămintele petroliere se pot găsi în capcane de tipul anticlinelelor, domurilor, monoclinelor foliate etc. Condiţiile formării hidrocarburilor şi structura geologică permit a determina, cu suficientă exactitate, limitele rezervelor exploatabile. Din rezervele mondiale, 3% deţine Australia, 4% Europa, 5% America Latină, 6% America de Nord, 10% Africa, 17% CSI şi alte state din Asia, iar Orientul Apropiat, circa 55%, având cele mai mari rezerve în Peninsula Arabică.

Petrolul a intrat pe scena energetică cu doar un secol în urmă, mai exact în anul 1857, când a debutat extracţia organizată pe baze moderne a petrolului şi când, pentru prima dată, producţia de ţiţei a fost înregistrată oficial ca producţie industrială. Încă în anul 3000 î.e.n., sumerienii foloseau smoala ca liant pentru mozaicurile lor. În Evul Mediu – aşa cum atestă numeroase documente – petrolul, sub formă de smoală, avea să fie folosit în construcţia de nave şi la diferite fortificaţii.

Preview document

Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 1
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 2
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 3
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 4
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 5
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 6
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 7
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 8
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 9
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 10
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 11
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 12
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 13
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 14
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 15
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 16
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 17
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 18
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 19
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 20
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 21
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 22
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 23
Repartiția resurselor și producției de petrol - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Repartitia Resurselor si Productiei de Petrol.doc

Alții au mai descărcat și

Geografie economică - resurse naturale

Tema 1: Repartitia rezervelor de petrol si productiei de petrol Petrolul este o resursă epuizabilă, fiind o rocă sedimentară caustobiolitică. El...

Petrolul

PARTEA I - Petrolul - Petrolul, sau titeiul, împreună cu cărbunii si gazele naturale fac parte din zăcămintele de origine biogenă care se găsesc...

Impactul Crizei Economice Globale asupra Dezvoltării Regionale

1.Rezumat În procesul creării şi consolidării unor structuri economice regionale competitive, există şi trebuie îndepărtate unele obstacole. Este...

Hazardele Antropice

I. Trasaturi generale Hazardele antropice sunt fenomene de interactiune între om si natura, declansate sau favorizate de activitati umane si care...

Defileul Dunării

1. Localizare Defileul Dunării (între Baziaş şi Gura Văii) este valea transversală cea mai lungă şi mai impresionantă din întreaga vale a Dunării....

Prezentare Generală a Defileului Dunarii

.1. Prezentare generală a defileului Dunarii După ce intră în România pe la Baziaş, Dunărea descrie unul dintre cele mai fascinante trasee din...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Te-ar putea interesa și

Internaționalizarea firmei UCM Reșita

REZUMAT Prezenta lucrare urmareste internationalizarea societatii UCM RESITA. Am ales aceasta firma deoarece UCM RESITA este lider pe piata...

Managementul Mediului în Industrie

CAPITOLUL I RELAŢIA OMULUI CU MEDIUL. POLUAREA DE LA APARIŢIE PÂNĂ ÎN PREZENT S-ar părea că vremurile pe care le trăim sunt deosebit de...

Industria gazelor naturale în Europa

INDUSTRIA GAZELOR NATURALE (ASPECTE GENERALE) Gazele naturale constituie un amestec de hidrocarburi saturate in care predomina metanul,fiind larg...

Resursele Naturale și Dezvoltarea Economică

Introducere De-a lungul întregii sale existenţe omul a încercat să-şi satisfacă nevoile cât mai bine. Acest proces a presupus un ansamblu de...

Resurse de combustibili minerali - fosili: cărbunii

Resurse de combustibili minerali – fosili 1. Carbunii Carbunii se înscriu între cele mai importante substante minerale utile, remarcându-se,...

Geografie - Copiuta

Modificările pe harta politică după 1989. În anii 1989-1991 au avut loc revoluţii democratiсe, numite revoluţii de catifea care au dus la...

Economie Politică

ECONOMIE POLITICĂ I 1. Partea teoriei economice care studiază activitatea economică aşa cum apare ea la scara economiei naţionale a unei ţări, ca...

Geografie economică mondială

I Resursele umane Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social...

Ai nevoie de altceva?