Resursele minerale ale pământului

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 12598
Mărime: 4.31MB (arhivat)
Publicat de: Adelina Olaru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Gheorghe C. Popescu

Cuprins

  1. Resursele minerale
  2. Originea zacamintelor
  3. Zacamintele hidrotermale
  4. Compozitia solutiilor
  5. Originea solutiilor
  6. Cauzele precipitarii
  7. Exemple de zacaminte hidrotermale
  8. Zacaminte magmatice
  9. Pegmatitele
  10. Cristalizarea fractionata
  11. Magmele imiscibile
  12. Zacaminte sedimentare
  13. Zacaminte evaporitice
  14. Zacamintele de fier si fosfor
  15. Placersurile
  16. Zacaminte reziduale
  17. Imbogatirea secundara
  18. Zacamintele Romaniei – expresie a evolutiei prealpine si alpine a litosferei din sud-estul Europei.
  19. LISTA UNITĂŢILOR METALOGENETICE
  20. Lista ocurenţelor cu acumulări de substanţe minerale utile de pe harta
  21. Utilizarea substantelor minerale
  22. Metalele
  23. Substante nemetalice
  24. Substante chimice
  25. Substante fertilizante
  26. Materiale de constructii
  27. Materiale ceramice si abrazive
  28. Viitorul resurselor minerale

Extras din referat

Resursele minerale

Numarul si diversitatea substantelor minerale este atat de mare incat nu poate fi facuta o clasificare a lor unanim acceptata. Aproape orice roca si mineral pot fi utilizate la ceva. Societatea moderna, a carei industrie este bazata indeosebi pe energie, si un grup restrans de metale pentru constructia utilajelor, cere deasemenea si un numar de produse minerale nemetalice (ca argile si calcar pentru confectionarea cimentului, gips pentru confectionarea tencuielii, sarea pentru componente chimice si apatit (fosfat de calciu) pentru ingrasaminte).

Pentru a acoperi veriatele nevoi ale societatii, oamenii din intreaga lume exploateaza cateva sute din aceste produse minerale. Cantitatile folosite sunt enorme si sunt in continua crestere.De exemplu, in SUA in anul 1985 cantitatea de fier si otel folosita este echivalenta cu 500 kg pentru fiecare persoana din tara. In acelasi an, utilizarea nisipului si a pietrisului a fost de 3000 kg/persoana; de roca macinata, 3900 kg; de aluminiu, 20kg; si de cupru, 8 kg. Daca sunt adaugate si substantele minerale extrase pentru energie (petrol si carbuni) avem un total de 15.000 kg sau 15 tone metrice de substante minerale care sunt extrase si folosite in fiecare an pentru fiecare persoana care traieste in SUA. Datorita standardelor variate de viata din lume, cantitatea de material extras pentru fiecare persoana din lume este de doar 3750 kg. Totusi consumul este in crestere lenta deoarece standardele de viata sunt din ce in ce mai bune.

Pentru anul 1985 cei 4.8 mild de oameni din lume au consumat 18 mild tone metrice din minerale nou extrase. Este greu de imaginat unde se duc aceste substante minerale, dar sunt utilizate in fiecare colt al vietii noastre. Acestea construiesc drumuri si zgarie-nori, genereaza electricitate, fac automobile si scrumiere, cresc si transporta mancarea si fac haine si chiar toate obiectele familiare care ne inconjoara. Chiar si hartia pe care sunt printate aceste randuri contine substante adaugate la materia vegetala din care este fabricata hartia.

Resurse de minerale

Multe natiuni industrializate poseda o baza minerala putermica; deoarece acestea sunt bogate in multe tipuri de zacaminte minerale (fiecare roca contine o imbogatire intr-unul sau mai multe minerale) care sunt exploatate intens. In acest moment nici o tara nu are rezerve minerale suficiente si fiecare trebuie sa se baze pe import pentru a-si procura necesarul de minerale (Fig.1).

Fig.1. Cateva substante minerale pentru metalele pe care SUA le importa comparativ cu ceea ce extrag din zacaminte proprii. (Datele sunt pentru anul 1980, dar procentele se schimba putin de la an la an)

Resursele minerale au caracteristici distincte care le diferentiaza de resursele vegetale si animale, produse prin agricultura, pasunat, silvicultura si pescuit. In primul rand, ocurentele mineralelor utilizabile sunt limitate in abundenta si sunt localizate in locuri distinctive in crusta terestra. Acesta este principalul motiv pentru care nici o natiune nu are necesarul de rezerve minerale. Deoarece resursele minerale sunt restranse si distribuite inegal, acestea trebuiesc cautate pe intreg globul. Principala ramura din geologie care se ocupa cu descoperirea de resurse se numaste geologie economica.

In al doilea rand cantitatea de minerale disponibile in orice tara este rar cunoscuta cu exactitate, probabilitatea de descoperire de noi zacaminte este greu de apreciat. Ca rezultat, productia pe o perioada de timp este greu de estimat. Astfel, o tara care azi are rezerve de minerale pentru a-si satisface necesarul, in viitor poate deveni o tara importatoare. Un exemplu edificator este Marea Britanie. Acum un secol, Marea Britanie era o tara care exploata, producea si exporta staniu, cupru, wolfram, plumb si fier, astazi, cele mai multe dintre zacaminte au fost epuizate, iar Marea Britanie a devenit o tara aproape total importatoare.

In al treilea rand, spre deosebire de plante si animale care sunt produse anual sau sezonier, zacamintele sunt saracite prin exploatare, eventual epuizate si deci sunt practic neregenerabile.

Deci mineralele au doar „o recolta” pe ocurenta; acest dezavantaj poate fi compensat prin descoperirea de noi ocurente sau prin utilizarea deseurilor-prin reutilizarea repetata a aceluias material. Aceste particularitati a industriei minerale fac ca in cadrul sau geologii prospectorii si inginerii sa joace un rol esential in descoperirea si extractia substantelor minerale utilizate de societate. A fost nevoie de multa ingeniozitate pentru a aduce productia de minerale la stadiul prezent. Deoarece zacamintele cunoscute sunt exploatate foarte repede in timp ce cererile de minerale sunt in continua crestere, suntem siguri ca va fi nevoie de mai multa ingeniozitate in viitor.

Conform U.S. Geological Survey, rezervele si resursele mondiale pentru diferite metale, estimate la nivelul anului 2003, erau urmatoarele:

Metal Rezerve

(mii tone metal) Resurse

(mii tone metal)

Fe 150 230000

Pb 140 1500

Zn 460 1900

Cu 940 1600

Ag 570

Au 89 100

La nivelul productiei din anul 2000, gradul de acoperire in resurse (fig. 2) varia intre cca. 30 de ani pentru aur, cca. 50 de ani pentru cupru si zinc si cca. 130 de ani pentru nichel.

Fig. 2. Gradul de acoperire in resurse la nivelul productiei din anul 2000 pentru diferite metale.

In anul 2001 industria miniera mondiala a produs peste 6 miliarde de tone de produse brute, cu o valoare de mai multe mii de miliarde de dolari.

Volumul anual al productiei mondiale pentru diferite substante minerale, inregistrat la nivelul anului 2000, principalele state si companii producatoare precum si domeniile principale de utilizare ale acestora sunt prezentate in tabelul1.

Preview document

Resursele minerale ale pământului - Pagina 1
Resursele minerale ale pământului - Pagina 2
Resursele minerale ale pământului - Pagina 3
Resursele minerale ale pământului - Pagina 4
Resursele minerale ale pământului - Pagina 5
Resursele minerale ale pământului - Pagina 6
Resursele minerale ale pământului - Pagina 7
Resursele minerale ale pământului - Pagina 8
Resursele minerale ale pământului - Pagina 9
Resursele minerale ale pământului - Pagina 10
Resursele minerale ale pământului - Pagina 11
Resursele minerale ale pământului - Pagina 12
Resursele minerale ale pământului - Pagina 13
Resursele minerale ale pământului - Pagina 14
Resursele minerale ale pământului - Pagina 15
Resursele minerale ale pământului - Pagina 16
Resursele minerale ale pământului - Pagina 17
Resursele minerale ale pământului - Pagina 18
Resursele minerale ale pământului - Pagina 19
Resursele minerale ale pământului - Pagina 20
Resursele minerale ale pământului - Pagina 21
Resursele minerale ale pământului - Pagina 22
Resursele minerale ale pământului - Pagina 23
Resursele minerale ale pământului - Pagina 24
Resursele minerale ale pământului - Pagina 25
Resursele minerale ale pământului - Pagina 26
Resursele minerale ale pământului - Pagina 27
Resursele minerale ale pământului - Pagina 28
Resursele minerale ale pământului - Pagina 29
Resursele minerale ale pământului - Pagina 30
Resursele minerale ale pământului - Pagina 31
Resursele minerale ale pământului - Pagina 32
Resursele minerale ale pământului - Pagina 33
Resursele minerale ale pământului - Pagina 34
Resursele minerale ale pământului - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Resursele Minerale ale Pamantului.doc

Alții au mai descărcat și

Scoarța Terestră

Introducere La începutul mileniului III influenţa antropică are un rol extrem de mare asupra tuturor învelişurilor geografice, dar cel mai mult...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltare Economică și Ecologie

INTRODUCERE De-a lungul întregii sale existente omul a încercat sã-si satisfacã nevoile cât mai bine. Acest proces a presupus un ansamblu de...

Stația de epurarea Petrotel Lukoil SA

1.INTRODUCERE Mediul înconjurător este construit din totalitatea factorilor fizici, chimici și biotici, care prin condiționare reciprocă...

Proiecte de educație ecologică în Județul Bistrița Năsăud

INTRODUCERE De ce se pune accent pe educaţie de mediu? Pentru că, în prezent, mai mult de 5.3 miliarde de oameni folosesc (abuzând deseori, cu...

Regimul juridic al deșeurilor

România şi normele UE în materie de deşeuri Deşeuri toxice, poluarea aerului şi deversarea reziduurilor toxice sunt o parte a moştenirii ecologice...

Minerale spectaculoase - referință pentru mineritul maramureșean

ARGUMENT Lucrarea “Florile de mină-simbol al mineritului maramureşean” este structurată in două parti.Prima parte dezvoltă aspecte privind...

Minerale - luciul și transparență

Geologie, cuvânt compus de origine greacă, (conform γη, geo = pamânt şi λογος, logos = ştiinţă) este ştiinţa care se ocupă cu studiul structurii şi...

Minerale

Introducere GEOLOGIA este o ştiintă a Pământului,axată pe studiul globului terestru,cu toate ansamblurile sale interioare si exterioare,fapt...

Deșerturile Reci

1. Scurtă definiţie asupra binomului analizat Deşerturile reci sunt regiunile polare ale Pământului care înconjoară polii geografici – arctic,...

Ai nevoie de altceva?