Resursele Oceanului Planetar

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Resursele Oceanului Planetar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vespremeanu E

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Oceanul Planetar constituie o sursa potentiala foarte importanta oferind omenirii resurse nebanuite pentru asigurarea necesarului de energie, materii prime, minereuri si proteine, unele deja introduse in circuitul economic, altele pe masura perfectiunii tehnologiilor vor deveni substante valorificabile in viitor.

Resursele Oceanului Planetar por fi grupate in : resurse minerale, fizice, biologice.

Materiile prime minerale din Oceanul Planetar se gasesc in: substratul consolidat al sedimentelor marine, in sedimentele neconsolidate si in apa de mare.

Resursele minerale din substratul consolidat al platformelor continentale cunoscute pana in prezent, mai importante sunt cele de sare gema si de saruri de potasiu din Marea Baltica (litoralul nord-vestic al Poloniei) si Golful Mexic – S.U.A., precum si zacamantul de sulf de la Grand Isle (Golful Mexic – S.U.A.).

Zacamintele de minereu de fier, de magnetit, au fost descoperite si sunt puse in exploatare prin puturi si galerii submarine in golful Finic, la SV de Helsinki. In Newfoudland se gaseste un zacamant de fier care se extinde si in platforma continentala, cu rezerve de miliarde de tone.

Au fost descoperite zacaminte de carbuni noi, pe langa cele din Japonia, Anglia si Noua Scotie, in Marea Nordului (zacaminte de huila in partea norvegiana a platformei continentale) si in Noua Zeelanda.

Datorita posibilitatilor limitate pe care le are in prezent mineritul submarin si costul ridicat al lucrarilor, cat si extinderea unor zacaminte similare pe uscat, mai usor accesibile, descoperirea de zacaminte in substratul consolidat al oceanelor va avea un caracter de inventariere a potentialului economic.

Hidrogenul poate fi obtinut din apele marii in cantitati, practic, inepuizabile, prin procedeul, cunoscut in chimie, de oxidare-reducere. Hidrogenul obtinut in acest mod poate fi lichefiat si stocat sau transportat prin conducte. El reprezinta un excelent combustibil sau carburant, usor de depozitat, de transportat la mari distante si, ceea ce trebuie subliniat, reinnoibil - prin arderea lui, apa reintra in circuit fara sa polueze. Hidrogenul se foloseste deja in SUA si Japonia.

Petrolul si gazele reprezinta bogatia cea mai importanta a substratului consolidat. O activitate de cercetare, prospectiune si exploatere deosebit de intensa a dus la punerea in evidenta a unor zacaminte de hidrocarburi foarte importante. In anul 1954 doar doua tari exploatau petrol din adancul platformei continentale, peste 20 de ani, numarul lor a crescut la 30, iar numeroase state efectuau exploatari pentru descoperirea de noi zacaminte. In prezent exista apriximativ 600 de platforme pentru forarea si exploatarea zacamintelor de petrol submarin (off – shore) productia crescand din 1954 de la 810 mii tone in 1975 la 484 milioane tone (20% din volumul total al productiei de petrol), in 1980 la 900 milioane tone, si in 1984 la 2 miliarde tone. Pentru viitor rezervele sigure de petrol submarin vor reprezenta 30-40% din totalul rezervelor sau aproximativ 18 miliarde tone. Cele mai multe zone petroliere se afla in bazinul mijlociu al Atlanticului, inclusiv Marea Nordului, in nordul Canadei si peninsulei

Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele Oceanului Planetar.doc

Alte informatii

Resursele Oceanului Planetar, prezentat la Faculatea de Geografie - Universitatea Bucuresti, obtinut nota 10