Sateliți Naturali și Artificiali

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4272
Mărime: 24.97KB (arhivat)
Publicat de: Romulus Vieru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conferentiar dr. IOANA DUTAN

Extras din referat

Multi isi inchipuie ca Luna a fost mereu la fel, ca infatisarea ei de astazi este infatisarea ei din totdeauna. Altii, dimpotriva, cred ca luna este cu mult mai “ noua “ decat este in realitate. Filozoful Aristotel povesteste ca “ barbarii , care populau initial Arcadi, fusesera invinsi is izgoniti inainte de aparitia lunii “. Pentru a-is sublinia vechimea, pe care o socoteau un temei de mandrie, Arcadienii insisi isi spuneau “ Proselenes “, adica “ mai vechi decat luna “. Ei credeau ca stramosii lor cei mai indepartati traisera intr-o vreme cand Pamantul nu avea inca satelit natural.

Ca toate corpurile ceresti, satelitul Pamantului e produsul unei evolutii indelungate, iar la suprafata lui, geologii Lumii, sau mai precis selenologii, identifica formatii “ tinere “ is “ batrane “.

Ceea ce ne intereseaza in primul rand in ceea ce ne priveste istoria Lumii, este felul in care s-a nascut acest corp ceresc. Din pacate, in aceasta privinta ca is in multe altele, nu exista o parere unanim acceptata, ci mai multe teorii.

Parerile mai vechi despre originea Lumii se bazeaza pe ipoteza ca Luna “ s-a rupt “ din masa nesolidificata a Pamantului. Dupa aceasta ipoteza, botezata de savanti “ rotationara “, separarea Lunii de planeta noastra s-a datorat marii viteze initiale de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe. Aceasta viteza, care era is mai mult sporita de procesul de contractie a materiei planetare, a facut ca, prin actiunea fortei centrifuge Pamantul sa ia tot mai mult o forma alungita, iar apoi o parte din masa lui sa se desprinda din trupul planetei. Evadarea nu a avut insa un succes deplin. Forta de atractie a Pamantului a retinut-o pe “ fugara “ transformand-o in satelit terestru.

Cercetarile insa au dovedit ca aceasta ipoteza nu corespunde realitatii; un fragment astfel desprins s-ar fi departat pentru totdeauna de Pamant, asa cum rezulta din calculele foarte precise.

Dupa o alta ipoteza, care a fost is ea contestata, Luna s-a rupt din materia inca lichida sau plastica a Pamantului, sub influenta Soarelui. Soarele ar fi produs un fel de flux gigantic, care pana la urma a dus la separarea din masa principala a unei portiuni planetare.

Stiinta a ajuns la concluzii destul de precise in privinta fazelor prin care a trecut Luna in formarea ei.

Astronomii Sarov, Barabasev is Pariski impart istoria Lumii in cinci perioade :

1. Perioada cea mai veche, de la care nu au ramas decat putine urme;

2. Perioada veche. Ramasitele ei sunt unele formatii muntoase, in mare parte distruse;

3. Perioada medie, in care au aparut cea mai mare parte dintre circurile care se observa is astazi;

4. Perioada noua in care s-au format marile;

5. Perioada cea mai noua, in care s-au format circurile de pe fundul marilor is cele din interiorul Muntilor Inelari.

Dintre incercarile mai vechi de a da o explicatie formarii ciudatelor formatii lunare, unele au fost complet abandonate. Nimeni nu mai sustine depilda astazi, ca muntii Lunii sunt recifuri coraliere sau ca relieful lunar ar fi rezultatul eroziunii unor ghetari.

In general se considera ca formatiunile lunare cu nuante rosiatice sunt mai noi. Aceasta s-ar explica prin oxidarea progresiva a compusilor ferosi datorita gazelor emanate cu prilejul eruptiilor vulcanice.

Este probabil ca la suprafata Lunii nu avem de-a face cu roci primare, ci cu roci care s-au format datorita influentei chimice a atmosferei dealtadata, a marilor varietati de temperatura is a caderi meteoritilor. Analiza gradului de reflectare a razelor solare duce la presupunerea ca ar putea fi vorba de roci vulcanice, cu lava, granit, bazalt, diabaz.

Savantii rusi au fost primii care au alcatuit harti selenografice ale satelitului terestru. Astfel savantul A.V. Habakov este autorul unei uriase harti a Lunii, pe care muntii sunt marcati cu trei culori diferite, dupa vechimea lor.

Dupa parerea lui Habokov, formarea lanturilor muntoase ale Lunii se datoreaza comprimarilor is dilatarilor succesive ale globului lunar care au dus la aparitia a numeroase linii de rupere. In acelasi chip s-au format is fisurile, care brazdeaza in mai multe locuri, suprafata satelitului pamantesc.

Una dintre cele mai dificile probleme care i-au framantat pe cercetatorii Lunii, era aceea a originii muntilor inelari.

Dupa o terorie care a fost elaborata de G.K. Gilbert, R.Proctor, F. Nolke, A. Danjon is altii, circurile ar fi mari palnii ( cratere ) meteorice, cavitati produse de caderea unor meteoriti mari.

Si pe Pamant corpurile meteorice produc uneori astfel de palnii. In statul Arizona ( S.U.A.) exista o gaura de acest fel, cu un diametru de peste 1 km. Dar pe planeta noastra craterele meteorice dispar de obicei, sub influenta apei, aerului, vegetatie. Cu totul altfel stau lucrurile in Luna, unde invelisul atmosferic lipseste cu totul. Acolo corpurile meteorice se izbesc cu gigantica lor viteza cosmica – zeci de km pe secunda - de rocile lunare, patrunzand adanc in sol. Craterele meteorice formate din astfel de izbituri naprasnice se conserva in Luna, lipsa actiunii distructive a aerului is a apei.

Preview document

Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 1
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 2
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 3
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 4
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 5
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 6
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 7
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 8
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 9
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 10
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 11
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 12
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 13
Sateliți Naturali și Artificiali - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Sateliti Naturali si Artificiali.doc

Te-ar putea interesa și

GPS

1.PREZENTAREA TEHNOLOGIEI GPS: 1.1.Scurt istoric: La inceputul anilor 1960, in SUA a fost conceput un sistem destinat fortelor armate aeriene si...

Analiza demografică a statelor India și Olanda

Lucrarea analizeaza situatia demografica a statelor Japonia si Peru in perioada 1950-2025. Cuvinte cheie: India, Olanda, populatie, dinamica...

Valorificarea resurselor regenerabile într-o pensiune montană

INTRODUCERE Energia regenerabilă este energia produsă din surse precum soarele și vântul, care sunt reumplute în mod natural și nu se epuizează....

Transmiterea Datelor prin Satelit

1. INTRODUCERE Ce sunt satelitii? Satelit este orice obiect care parcurge o traiectorie circulara (care poarta numele de orbita) in jurul altui...

Sateliții

1. Introducere Satelitii sunt corpuri ceresti care se rotesc in jurul altui corp ceresc, insotindu-l in cursul miscarii sale de revolutie. Dupa...

Protecția Mediului în Caz de Calamități și Dezastre

CAPITOLUL I CALAMITATI NATURALE 1.1 Generalităţi: Spre deosebire de multe alte evenimente, calamităţile naturale (Termenul "catastrofă naturală"...

Rusia - Aspecte Economice

Capitolul 1 Date generale 1.1. Pozitie geografica Rusia este aşezata in Eurasia (in estul Europei şi nordul Asiei); este cel mai intins stat din...

Lecția și calculatorul

Ciclul curricular: de dezvoltare Aria curriculară: Matematică şi ştiinţe Obiectul de învăţământ: Ştiinţe ale naturii Subiectul: Sistemul nostru...

Ai nevoie de altceva?