Statele Unite ale Americii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Statele Unite ale Americii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

CUPRINS.pag.2
POZITIA GEOGRAFICA SI LIMITELE.pag.3
CADRU NATURAL :
-Relieful .pag.3
-Clima.pag.3
-Hidrografia.pag.3
POPULATIA SI ASEZARILE OMENESTI :
-Populatia.pag.4
-Orasele.pag.4
RESURSELE NATURALE SI ECONOMIA :
-Resursele naturale.pag.4
-Activitati industriale.pag.4
-Agricultura.pag.5
-Transporturile si caile de comunicatie.pag.5
-Comertul.pag.6
-Turismul.pag.6
DIFERENTIERI REGIONALE.pag.6
HARTA Fizica.pag.6
BIBLIOGRAFIE.pag.7

Extras din document

SUA constituie al patrulea stat ca marime dupa suprafata si al treilea ca populatie, fiind prima putere economica a lumii contemporane.

POZITIA GEOGRAFICA SI LIMITELE

SUA ocupa partea centrala a Americii de Nord, intre regiunea Marilor Lacuri si Golful Mexic.In nord se margineste cu Canada,in sud cu Mexic,iar in est si vest cu Oceanul Atlantic, respectiv Oceanul Pacific.

Este un stat federal format din 50 de state, dintre care 48 in limitele de mai sus si doua exterioare: Hawaii in Oceanul Pacific si Alaska in nord-vestul continentului.

CADRUL NATURAL

RELIEFUL. Cele trei parti ale SUA (partea continentala,Alaska si insulele Hawaii) au aspecte diferite ale reliefului.

A)Partea continentala este formata din trei mari fasii:

-in est, principala unitate de relief o constituie Munti Applaci(cu altitu- dini de 1000-2000m).Sunt munti vechi, erodati si aplatizati; se continua spre nord-est cu munti si mai vechi;

-in centru, se intinde o zona depresionala formata din campii, dealuri joase si podisuri:in nordul acestei zone sunt dealuri(in jurul Marilor Lacuri),con-tinuate in sud cu o campie (Campia Mississippi), ce se intinde larg spre Golful Mexic (Campia Golfului Mexic) si urca altitudinea spre vest prin Podisul Preeriilor (1000m) spre Munti Stancosi;

-in vest, sistemul montan nord-american (parte a sistemului andin, de aceeasi varsta cu sistemul alpino-himalayan) este format din doua siruri para- lele (Muntii Stancosi in est si Muntii Coastelor, Muntii Cascadelor si Muntii Sierra Nevada in vest),ce inchid in interior doua podisuri (Podisul Marelui Bazin si Podisul Colorado). Muntii Sierra Nevada (Mount Whitney, 4421m), Muntii Stancosi si Muntii Cascadelor au inaltimi asemanatoare Alpilor.

B)Alaska are un relief predominant montan, in Munti Alaska ajun- gandu-se la cele mai mari inaltimi din SUA (Varful McKinley, 6196m).

C)Insulele Hawaii au un relief vulcanic si inaltimi care depasesc 4000

m(Mauna Kea,4205m). Ele reprezinta un sistem montan care are o inaltime (masurata de la baza lor, situata la 5000m sub nivelul oceanului) mai mare decat inaltimea muntilor Himalaia.Acest mare sistem vulcanic, situat in partea sub nivelul oceanului si in partea deasupra, depaseste in total 9000m.

CLIMA.Statele Unite au pe cele mai mari intinderi o clima temperata, cu nuante in raport de departarea fata de ocean. Partea de sud are are un climat tropi-cal, pe alocuri arid. Hawaii au un climat tropical oceanic, iar Alaska un climat subpolar.

HIDROGRAFIA.In afara de fluvii,rauri si lacuri,SUA au si alte elemente originale hidrografiei. Astfel, in Alaska exista suprafete ocupate cu ghetari, in Muntii Stancosi exista mari izvoare termale(gheizere). Exista de ase-menea cascade importante, dintre care mai cunoscuta este cascada Niagara, situata intre lacurile Erie si Ontario. De asemenea, Mississippi, cu afluentul sau Missouri, este al treilea curs lungime din lume (dupa Amazon cu Maranon si Nill) si al treilea bazin hidrografic ca intindere (dupa Amazon si Zair). Fluviul Colorado formeaza Marele Canion, cel mai mare si cel mai spectaculos din lume.

POPULATIA SI ASEZARILE OMENESTI

POPULATIA.Actuala populatie a SUA s-a format din amestecul mai multelor populatii succesive, provenite din Europa,Africa,America Latina si Asia. Locuitorii originari din Europa sunt cei mai numerosi; pedomina descendenti ai irlandezilor, englezilor, germanilor, italienilor s.a. Populatia neagra (afroamericana) este originala din Africa, iar in vestul SUA exista locuitori de origine asiatica (japonezi, chinezi).In ultima perioada de timp a crescut imigratia si ponderea po-pulatiei de origine hispano-americana. Exista si un numar mic de locuitori abori-geni (amerindieni); acestia erau denumiti, in perioada colonizarii tarii ,,piei rosii.

Fata de densitatea medie (28loc./km2), exista regiuni cu o populatie foar-te densa (litoralul atlantic, zona Marilor Lacuri), si cu o populatie rara (Muntii Stancosi, Alaska).

Populatia urbana reprezinta 80% din totalul populatiei SUA. 73% sunt albi, 13% sunt negri, 10,5% sunt hispacinati, 3% sunt asiatici si 0,5% sunt amerindieni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Statele Unite ale Americii.doc