Statiunea Mamaia

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Statiunea Mamaia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Geografie

Extras din document

de mare este un factor important pentru talasoterapie si bai de mare, oferind conditii excelente pentru sporturi nautice si chiar scufundari. Salinitatea relativ redusa, compozitia chimica propice organismului uman, actiunea valurilor si prezenta aerosolilor sunt conditii ideale pentru un sejur perfect. Apa marii are o mineralizare de 15,5 g/l si in timpul verii atinge o temperatura de 25-26º C. Bioclimatul marin este bogat in aerosoli salini si in radiatie solara cu efect excitant asupra organismului. Indicatii terapeutice: hipotiroidism, limfatism, anemii secundare, rahitism, decalcifieri si unele afectiuni reumatismale. Pe malul marii sunt conditii ideale pentru aerohelioterapie si talasoterapie. Plaja se diferentiaza de oferta altor tari prin orientarea sa spre est si sud-est (ce determina expunerea la razele solare de circa 10 ore/zi).Plaja de aproape 8km lungime si 100-200m latime este cea mai mare de pe litoralul romanesc si una din cele mai mari din Europa.Un mare plus este si panta lina de coborire in mare (buna atat pentru adulti cat si pentru copii),latime mare (pana la 500 m in Mamaia).Mentionam si calitatea inalta a nisipului ce asigura conditii foarte bune pentru efectuarea curelor helio-marine (baile de soare si de mare). Poate rivaliza cu celebrele plaje de la Cannes sau Saint Tropez fiind acoperita cu un nisip deosebit de fin sau chiar cu faimoasa plaja sud-americana Copacabana.

Climatul maritim caracteristic acestei zone a Marii Negre prezinta o stabilitate termica a atmosferei. Temperatura medie in lunile iunie -august depaseste 25º C. Precipitatiile reduse favorizeaza dezvoltarea turismului in zona (sub 400 mm/an), astfel numarul de zile insorite pe litoral se ridica la 140 zile/an. Durata de stralucire a soarelui atinge vara 10-12 H/zi. Nebulozitate redusa. Vanturile dominante bat din directia N-E iar brizele de mare si de uscat racoresc vara aerul. Relief, Flora, Fauna Relieful litoralului romanesc este determinat de interactiunea morfologica a Podisului Dobrogei cu Marea Neagra .De a lungul coastei marine trecerea intre podis si plataforma marina se face lin pe o panta usoara cu numeroase plaje, cu acces lejer in apa pe distante remarcabile. Acestea, cat si faptul ca Marea Negra este lipsita de curenti puternici de litoral, de plante sau de pesti periculosi - fac litoralul romanesc locul ideal pentru bai de mare si sporturi nautice. Mareea este nesemnificativa (10-20 cm) factor care se aduga atuurilor litoralului nostru in comparatie cu alte celebre locuri din lume. Marea Negra nu se poate spune ca este foarte bogata in fauna piscicola dar pescarii amtori pot gasi satisfactie la diferitele specii ca chefalul, stavridul, labanul, rechin si la cunoscutul guvide (existent numai in Marea Neagra). Mentionam ca in Marea Neagra exista o specie de rechin ("cainele de mare") care est inofensiv pentru oanmeni si nu se apropie niciodat de tarm, dar care este o delicatesa pe mesele restaurantelor. Amintim si de calcanul - bogatia nationala a acestor ape frecventate indelung de braconierii din Romania, Bulgaria si Turcia. Acest peste este numarul 1 in gastronomia marina.fiind o marfa pentru export foarte cautata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Mamaia.doc