Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3158
Mărime: 14.97KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geografie, Specializarea Stiinta Mediului

Extras din referat

CAP. I GENERALITĂŢI

Punctul de plecare al managementului deşeurilor in orasul Gaesti aplicat de firma SC IGO SA îl reprezintă:

- scăderea costurilor de colectare (transport, depozitare);

- conservarea şi recuperarea resurselor naturale;

- eliminarea materialelor periculoase.

Iniţial managementul deşeurilor avea drept obiectiv îndepărtarea deşeurilor şi curăţirea oraşelor. Dezvoltarea economică şi socială durabilă fără deteriorarea calităţii mediului impune un management adecvat al deşeurilor fără epuizarea resurselor naturale. Managementul modern priveşte în alt mod deşeurile.

În primul rând ele nu sunt privite ca şi „resturi” care trebuie îndepărtate din motive sanitare, ci ca o sursă de materii şi materiale prime. În acest fel se pune accent pe reciclarea şi valorificarea deşeurilor, utilizarea energiei şi depozitarea deşeului ultim. În acest fel se impune un sistem integrat de reprelucrare şi reciclare a deşeurilor bazat pe un număr mare de tehnologii. Iniţial reciclarea deşeurilor s-a bazat pe recuperarea deşeurilor de metale valoroase, iar mai apoi recuperarea tuturor materialelor, producerea biogazului, iar resturile arse şi deşeul ultim să fie depus pe platforme. În acest context managementul deşeurilor ocupă un rol important deoarece deşeurile nu sunt numai o potenţială sursă de poluare, ele constituind şi o sursă de materii prime secundare. Tendinţele actuale privind abordarea problemei deşeurilor în contextul dezvoltării durabile trebuie să ţină cont de următoarele două aspecte:

- micşorarea cantităţii de deşeuri;

- evitarea poluării mediului.

Aceste aspecte sunt luate in vedere si de firma care asigura colectarea,transportul,reciclarea,distrugerea deseurilor menajere in orasul Gaesti. S.C. IGO S.A. are ca principale obiective ale managementului deseurilor menajere urmatoarele:

- Prevenirea aparitiei deseurilor;

- Tratarea deseurilor la sursa de generare;

- Protejarea sanatatii publicului;

- Protejarea mediului;

- Mentinerea curateniei;

- Conservarea resurselor naturale, prin reciclare si valorificarea deseurilor;

CAP. II COLECTAREA DEŞEURILOR

Colectarea deseurilor menajere este una dintre cele mai importante etape din procesul de management al deseurilor,iar SC IGO SA a acordat o atentie deosebita acestui lucru.

Colectarea deşeurilor se realizeaza în condiţii de siguranţă în scopul eliminării, reciclării şi depozitării corespunzătoare. Aceste deşeuri trebuies colectate deoarece conţin multe materiale ce pot fi reciclate şi valorificate. Gospodărirea integrală a deşeurilor este vitală pentru populaţie şi mediul înconjurător.

În orasul nostru, evacuarea deşeurilor se realizează în cea mai mare parte prin intermediul mijloacelor de transport. Acest procedeu necesită mai multe faze bine separate între ele dintre care cel important este depozitarea parţială a deşeurilor.

Etanşeitatea totală a stocării şi transportului nu se poate asigura. Colectarea reziduurilor în interiorul clădirilor, încărcarea lor în vehicule de transport sunt însoţite de poluarea mediului înconjurător. Ca urmare a dezvoltării tehnicii prin mecanizarea unor operaţii se incearca îmbunătăţirea metodelor şi proceselor de evacuare a reziduurilor solide.

Recepţionarea primară a deşeurilor se realizeaza în recipiente – pubele, care sunt periodic golite, saci de plastic.

În anii următori se cauta soluţii de tratare a anumitor tipuri de deşeuri la sursa de generare. Scopul acestei soluţii este de a reduce cantitatea de deşeuri ce urmează să fie colectate şi ulterior tratate şi eliminate. Un exemplu de tratare a deşeurilor la sursa de generare îl reprezintă compostarea deşeurilor organice în locuinţele populaţiei.

Colectarea şi stocarea provizorie a fost mult timp neglijată sau insuficient dezvoltată şi neunitară din punct de vedere tehnic. Recipienţii de colectare trebuie să fie astfel construiţi încât să reprezinte accesorii ai vehiculelor de transport.

Aceştia sunt umpluţi treptat şi eliminaţi cu o anumită periodicitate.

Recipienţii pentru colectare şi transport:

- confecţionaţi din materiale durabile în timp şi rezistente la intemperii;

- sistemul de închidere să fie uşor manevrabil;

- să permită o golire uşoară şi rapidă;

- manipularea transportului şi curăţirea să se facă rapid şi cu personal redus.

În ultima perioada colectarea incipientă a deşeurilor a inceput sa se realizeze în saci de plastic şi hârtie care se depozitează temporar în recipienţi speciali ce sunt utilizaţi şi la transport sau la încărcarea deşeurilor.

Acest sistem de colectare este “scump” deoarece trebuie achiziţionat de către populaţie. Acest sistem nu se poate introduce rapid, ci în timp îndelungat.

Pentru o bună colectare s-a facut ca spaţiul de depozitare şi încărcare în mijloace de transport să fie o distanţă cât mai mică.

Colectarea preselectată

Deoarece o mare cantitate din materialele din deşeuri pot fi recuperate ca şi materiale refolosibile, acestea – înainte de colectare – ar trebui să fie preselectate. Această preselecţie se impune în special în domeniul în care de la o unitate se produc mai multe deşeuri. Un domeniu în care există foarte multe materiale în deşeuri este cel al locuinţelor din oraşe. Acest lucru este foarte evident într-o societate de consum cum tinde să devină şi ţara noastră. Colectarea selectivă a acestor tipuri de deşeuri permite reciclarea diferitelor tipuri de materiale: hârtie, sticlă, aluminiu, metal. Colectarea selectată la sursa de generare impune utilizarea de saci de diferite culori şi pubele pentru diferite tipuri de deşeuri. In acest sens SC IGO SA a dispus ca atât la unităţile industriale cât şi la populaţie sa se ia urmatoarele masuri pentru colectarea preselectată :

- instalarea de microcontainere speciale pentru fiecare produs;

- pregătirea populaţiei pentru colectarea preselectată;

- amplasarea în zonele de colectare a deşeurilor sau la unităţile industriale de containere speciale cu inscripţia pentru colectarea diferenţiată a materialelor.

În aproape toate zonele orasului, colectarea preselectivă a deşeurilor se aplică cu bune rezultate.

Colectarea selectivă a deşeurilor se impune datorită următoarelor raţiuni:

- recuperarea mai uşoară a materialelor refolosibile;

- posibilitatea utilizării în agricultură a deşeurilor urbane fermentabile prin eliminarea elementelor nefermentabile.

Preview document

Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 1
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 2
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 3
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 4
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 5
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 6
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 7
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 8
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 9
Strategia gestionării deșeurilor menajere din Orașul Găești - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Strategia Gestionarii Deseurilor Menajere din Orasul Gaesti.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?