Strategii pentru valorificare turistica a geomorfositului carstic - pestera cu cristale din mina Farcu

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Strategii pentru valorificare turistica a geomorfositului carstic - pestera cu cristale din mina Farcu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dumitriu Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

Introducere. 3
1.Carcateristici generale. 3
1.1 Localizare ... 3
1.2.Evaluarea geositului. . 4
2.Patrimoniul geositurilor. .. 4
. 5
2.1.Inventarul geomorfositurilor. ... 5
3.Valorizarea turistică a geositului. . 6
4.Strategiile de valorificare turistică. .. 6
Bibliografie. . 7

Extras din document

Introducere.

Geositul reprezintă o locație care deține o anumită semnificație geologică sau geomorfologică, în funcție de caz. Pe lângă toate caracteristicile sale ce țin de geologie, geositurile au această calitate prin care pot căpăta valori culturale sau chiar de patrimoniu.

Un spațiu geografic pentru a fi catalogat ca având o valoare culturală sau de patrimoniu trebuie sa fie și cunoscut, iar geoturismul nu este încă un termen atât de valorificat în anumite regiuni, deci acel spațiu nu este cunoscut de un public general larg.

În cadrul temei se vor regăsi elemente ce țin de toate aspectele legate de un geosit, astfel voi pune în valoare unicitatea de la Peștera cu crisrale din Mina Farcu.

1.Carcateristici generale.

1.1 Localizare.

Peștera cu cristale sau Peștera Farcu, după cum mai este denumită, este localizată în partea vestică a țării, respective județul Bihor, aparținând de teritoriul comunei Roșia.

Peștera cu cristale este localizată în Munții Piatra Craiului, grupă montană ce ocupă partea de nord-vest a Munților Apuseni din lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Această formațiune muntoasă s-a format în orogeneza alpino-carpato-himalayana, adică sunt munți tineri.

Zona este înconjurată de munți, respectiv Munții Bihor, Munții Vlădeasa și Munții Gilău. În geologia lor se regăsesc în general mai multe tipuri de roci , putem spune chiar un mozaic de roci, precum roci cristaline pleozoice și metamorfozate, însă predominant calcare, de aceea

Img. 1 Localizare. Google Earth.

avem un număr atât de mare de peșteri existente în zonă, cum ar fi Peștera Ursilor, Peștera Scărișoara, Peștera Ghețarul Vîrtop, Peștera Coiba Mare, Peștera Poarta lui Ionele, Peștera Drăcoaia, Peștera Pișolca.

1.2.Evaluarea geositului.

Peștera este catalogată ca și monument al naturii, este o arie protejată de interes național, fiind inclusă în categoria a III IUCN, rezervație naturală de tip speologic. Rezervația are o suprafață de 0,10 ha și reprezintă un gol subteran cu o lungime de 265 metri, având o cavitate acoperita cu minerale cristalizate de calcit.

Geositul acesta este de tip fosil, nu mai există prezența unui curs de apă, de aceea peștera a dezvoltat și dezvoltă în contiunare cristalele unice, diferite speleoteme ce pot fi vizionate doar aici.

Unicitatea peșterii este dată de numărul de peșteri active, pentru public, fiind singura din România, o alta existând în Africa de Sud.

Aria a deservid mineritului acum ceva timp în urmă, cavitatea fiind descoperită din greșeală. Peștera deține nouă zone, dar doar două sunt destinate turismului, celelalte sunt deschise doar pentru specialiști și speologi. Turul și artea amenajată se termină într-un balcon, de unde se poate admira rezervația cu libelula devenită celebră deja.

Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii pentru valorificare turistica a geomorfositului carstic - pestera cu cristale din mina Farcu.pdf

Bibliografie

https://www.cjbihor.ro/
https://padureacraiului.ro/pestera-farcu/
https://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/obiective-naturale/pestera-cu-cristale-din-mina-farcu/