Sursele Informaționale ale Demografiei

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 8615
Mărime: 47.59KB (arhivat)
Publicat de: Melina Gheorghiu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Sursele informationale ale demografiei 1
  2. 1. Formarea sistemului informational în demografia româneasca 1
  3. 1.1 Dificultati din cauza discontinuitatilor teritoriale 3
  4. 1.2 Inventarul datelor statistice disponibile 4
  5. 2. Clasificarea surselor informationale ale demografiei 5
  6. 2.1 Recensamintele populatiei 5
  7. 2.1.1 Recensamintele în antichitate si evul mediu 6
  8. 2.1.2 Aspecte metodologice si organizatorice ale recensamântului populatiei 7
  9. 2.1.3 Proiectarea si organizarea recensamântului 8
  10. 2.1.4 Calendarul recensamântului 8
  11. 2.1.5 Întocmirea listelor de cladiri (localitati) si a materialelor cartografice 9
  12. 2.1.6 Elaborarea formularelor de recensamânt si a instructiunilor pentru completarea lor 9
  13. 2.1.7 Recrutarea si pregatirea personalului ce efectueaza recensamântul 10
  14. 2.1.8 Popularizarea recensamântului în rândul populatiei 10
  15. 2.1.9 Prelucrarea si publicarea informatiilor obtinute prin recensamânt 10
  16. 2.1.10 Momentul critic si perioada de înregistrare 11
  17. 2.1.11Metodele de efectuare a recensamântului 11
  18. 2.1.12 Categorii de populatie înregistrate la recensamânt 12
  19. 2.2 Statistica starii civile si a migratiilor 12
  20. 2.2.1 Statistica starii civile 12
  21. 2.2.2 Statistica migratiei 14
  22. 2.3 Registrele de populatie 15
  23. 2.4 Anchetele demografice si monografiile demografice 16
  24. 2.4.1 Anchetele demografice 16
  25. 2.4.2 Monografiile demografice 18

Extras din referat

Sursele informationale ale demografiei

Populatia reprezinta una dintre cele mai complexe colectivitati statistice datorita diversitatii caracteristicilor care fac obiectul observarii, al modificarii frecvente în structura si dimensiunea sa, al multiplelor legaturi de interconditionare si interdependenta dintre fenomenele demografice si cele social economice.

Aceste trasaturi au impus organizarea unui sistem informational modern prin intermediul carora sa fie puse la dispozitia cercetatorului informatii corecte, complete si în timp optim, pentru valorificarea lor în interesul societatii.

1. Formarea sistemului informational în demografia româneasca

Momentul în care se poate vorbi despre implementarea unui sistem central de culegere a datelor este cel al Unirii Principatelor Române, în 1859. Acest moment coincide cu anul crearii primului oficiu national de statistica. Pentru cunoasterea primelor surse de date demografice, trebuie luate în considerare si perioada premergatoare acestui moment.

Perioada dinainte de 1859

Primele recensaminte ale populatiei efectuate asupra teritoriului Daciei dateaza din perioada colonizarii romane, primul census a fost ordonat de împaratul Traian iar ultimul a fost realizat în jurul anului 240.

În timpul orânduirii feudale statele care existau atunci pe teritoriul actualei Românii – Tara Româneasca, Moldova si Transilvania- foloseau diverse practici de înregistrare a populatiei cum ar fi:

- catastifele(denumirea de astazi este registru, condica). Ele sunt atestate începând cu secolul al XV-lea;

- catagrafiile (inventar, cadastru). Au aparut în cea dea doua parte a secolului XVIII- lea;

- conscriptiile(înscrieri anuale). Au fost practicate în Transilvania sub diferite forme: fiscale, urbariale, religioase si militare.

- urbariile (registru oficial în care erau trecute proprietatile funciare, azi denumit carte funciara).

Recensamintele “moderne” au început în România odata cu aplicarea Regulamentului Organic din 1838 în Tara Româneasca. Rezultatele acestui recensamânt al populatiei si al agriculturii au aparut în Analele parlamentare ale României (partea IX).

Înregistrarea evenimentelor demografice privind nasterile, casatoriile si decesele, s-a facut în registrele parohiale la început, fiind apoi laicizate în decursul timpului.

Perioada 1859-1916

Crearea primului oficiu national de statistica a deschis o noua etapa în demografia româneasca. Oficiul a conferit statisticilor populatiei un cadru organizat. Recensamintele populatiei au fost reluate sub o noua forma metodologica, teoretica si organizatorica. Actele de stare civila completate de autoritati civile si respectând anumite norme statistice, au devenit obiectul unui tratament statistic sistematic si în consecinta principala sursa de informatie demografica asupra miscarii naturale a populatiei.

Recensamântul din 1859-1860 a fost realizat dupa unirea principatelor Moldovei si Tarii Românesti si se datoreaza fondatorilor statisticii moderne din România- Dionisie Pop Martian si Ion Ionescu de la Brad. Acest recensamânt a fost o prima realizare o noului stat românesc. El înregistra urmatoarele caracteristici: vârsta, starea civila, sexul, profesia, apartenenta politica, nationalitatea, religia si analfebetismul. Rezultatele lui au fost publicate în paginile Analelor statistice sub titlul “Recesiunea din 1860” de catre Dionisie Pop Martian pentru Tara Româneasca, si de catre Directia Centrala de Statistica în studiul “Lucrari facute în anii 1859-1860” (Iasi 1861), pentru Moldova.

Cel de-al doilea recensamânt a fost efectuat în 1899 iar cel de-al treilea în 1912 si au fost generate de Directia de Statistica Generala sub conducerea lui Leonida Colescu. Noutatile aduse de acest ultim recensamânt au fost: înregistrarea locului nasterii si a numarului de copii în viata sau decedati a fiecarei femei casatorite, vaduve sau divortate la data recensamântului. Datele au fost analizate si prelucrate în detaliu de catre Leonida Colescu si I. Scarlatescu. Se considera ca prin recensamintele din 1899 si din 1912 Leonida Colescu a pus bazele recensamintelor demografice moderne.

În Transilvania, s-au efectuat recensaminte în anii 1857, 1869, 1880, apoi din zece în zece ani în 1890, 1900 si 1910.

Statistica fenomenelor demografice, si mai ales a natalitatii, a mortalitatii si a nuptialitatii, s-a dezvoltat în perioada 1859-1916 datorita masurilor de introducere a procedurilor civile în redactarea actelor de stare civila, adoptate în România imediat dupa unirea Principatelor, iar în Transilvania începând cu 1 octombrie 1895, pâna la aceasta data utilizându-se registrele confesionale.

Rezultatele obtinute în urma tratarii listelor colective, si mai târziu a buletinelor statistice individuale, au fost publicate pâna în 1869 inclusiv în “Analele statistice” Începând cu 1870 si pâna în 1880 ele au fost publicate în “Statistica din România. Miscarea populatiei pe anul…”, iar între 1880 si 1908 în “Miscarea populatiei din România pe anul…”

Perioada dintre cele doua razboaie mondiale

Începând cu anul 1918, în urma unirii Transilvaniei cu România, demografia româneasca cunoaste o perioada de avânt, profitând de progresele din sociologie, din medicina sociala si din igiena sociala si înregistrând progrese sub aspecte metodologice prin aportul statisticii, a matematicii actuariale si a biometriei precum si sub aspecte organizatorice, prin crearea unui cadru institutional modern.

Atentia a fost orientata asupra satelor si a populatiei rurale. În 1930, populatia recenzata indica 78,6% din populatia totala (83,7% în 1912), analfabetismul reprezenta 38,2% din populatia în vârsta de 7 ani si peste era mult mai accentuat în cadrul populatiei rurale. Interesul sociologilor si demografilor pentru populatia rurala se explica prin existenta “chestiunii taranesti” a carei doua din cele mai grave coordonate erau mortalitatea înalta si analfabetismul puternic.

Preview document

Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 1
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 2
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 3
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 4
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 5
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 6
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 7
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 8
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 9
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 10
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 11
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 12
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 13
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 14
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 15
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 16
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 17
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 18
Sursele Informaționale ale Demografiei - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Sursele Informationale ale Demografiei.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Demografie și geografie istorică

Curs 1. Demografie; 18 octombrie 2006 - termenul deriva etimologic din doua cuvinte grecesti: demos (popor) + graphe (descriere) – „descrierea...

Te-ar putea interesa și

Structura socială și familia

INTRODUCERE Relatiile sociale se formeazã pe baza interactiunii dintre indivizi, pe baza unor scopuri si interese individuale si sociale. Orice...

Analiza statistică conjuncturală și comparativă a țărilor candidate la integrarea în Uniunea Europeana, după 2000

INTRODUCERE Prăbuşirea „cortinei de fier” care a separat, timp de peste 40 de ani, ţările foste comuniste din Europa Centrală şi de Est de ţările...

Marketing Electoral

PREFAŢĂ Pentru politicieni nu există nimic mai pasionant decât politica. Politica şi politicienii scot la vedere ceea ce este mai bun şi mai rău...

Strategia de afaceri la firma Fan Courier Express SRL

CAPITOLUL I ASPECTE TEORETICE CU PRIVIRE LA STRATEGIA FIRMEI 1.1. Noţiuni teoretice despre „conceptul de strategie” Rădăcinile etimologice ale...

Dinamica structurii populației studiu de caz - Județul Vrancea

Introducere „Vrancea, ţara minunilor naturale, ţara poveştilor bătrâneşti, ţara cântecului strămoşesc şi a poeziei neîntrecute de nici un ţinut...

Fenomenul de îmbătrânire demografică a populației României după 1950

1.Problematica fenomenului de îmbatrânire demografica Variatia continua în timp e fenomenelor demografice determina modificarea tot continua a...

Îmbătrânirea Demografică

INTRODUCERE Populaţia mondială de astăzi, repartiţia ei teritorială pe continente şi pe ţări, sunt rezultatul unei îndelungate evoluţii al cărei...

Politica pentru persoanele vârstnice

Demografia 1. Demografia ar putea fi înteleasã ca fiind disciplina studiatã de demografi, iar pentru a nu soca folosind asemenea formulãri,...

Ai nevoie de altceva?