Tian-Shan - Muntii Cerului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tian-Shan - Muntii Cerului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mocanu I

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Introducere

Localizati in Asia Centrala muntii Tian-Shan au o dispozitie generala EV,separati de bazinul Dzungarian in N si bazinul Tarim din V Chinei in S.Muntii fac parte din scutul Himalayan care s-au format prin coliziunea placilor Indiana si Euroasiatica in Paleozo-ic.Rocile cristaline si sedimentare din alcatuirea muntilor sunt supuse unor intense procese exogene :modelarea torentiala,eroziunea etc.

Clima arida si semiarida in desert si stepe,topirea zapezii fiind un factor favorabil pentru dezvoltarea agriculturii.

In S se invecineaza cu desertul Takla Makan.Lacul Issik-Kul ofera o priveliste rara,acesta fiind localizat pe teritoriul Kirgistanului. Inaltindu-si din desertul arid crestele inzapezite si acoperite de ghetari ,muntii se intind pe 1800de mile,in zona centrala a Asiei.

Versanti abrupti,defilee adinci,torente vijelioase,le-au inspirat chinezilor numele de Ti-

an-Shan,care inseamna ‘’Muntii cerului’’.

Asezare geografica

Este una din regiunile reprezentative ale Asiei Centrale.Se intind pe teritoriul urmatoarelor tari Kargistan,Kazahstan,si regiunea autonoma Xiang al Chinei de Vest.in sud se margineste cu Pamirul.Este un sistem de culmi cu dispozitie generala EV,au o lungime mai mare de 200km si inaltimi de peste 7000m.

Evolutie geologica

Tian –Shan reprezinta un sistem muntos cu varste diferite pe compatrimente.Se intil-nesc arii formate in timpul cutelor paleozoice,acestea apartin culmilor Nordice si Mijlo-cii.Culmile sudice s-au conturat in tertiar.A urmat apoi o intensa peneplenizare cand au luat nastere suprafetele de nivelare numite ‘’sirturi.’’.Ele se dezvolta pe sisturi granitice cuta-te,acestea separa importante culmi montane sub forma de poduri.

Seismic, Tian-Shan-ul se caracterizeza prin cutremure dese,epicentrul gasinudu-se pe linia unor rupturi principale.Acestea au declansat alunecari de proportii care au barat vai mari cu cantitati impresionante de material grosier si afinat .Cutremurul din 1946 a cuprins tot Tian –Shan-ul.

Caracteristici ale reliefului

In perioda cuaternara Tian –Shan,sufera o miscare de inaltare ,ajungind la inaltimi de peste 7000m.Altitudinile maxime sunt inregistrate in virfurile Pobeda-7439m si Khan –Ten-gri-7010m.

Ambele virfuri situindu-se in extremitatea sudica a lacului Issik –Kul.Sistemul

Tian –Shan include mai mult de 30 de culmi cu dispozitie generala vest-est separate de depre-siuni longitudinale tectonice si de eroziune,printre culmile importante se numara Borohoro , Harat,in partea nordica,si centrala si in sud culmea Tian Shanul Gobic. Relieful este caracte-rizat printr-o combinatie a culmilor montane,spre nord intinse piemonturi,depresiuni ,vai,ce se caracterizeaza prin mare extindere.Se intilnesc depresiuni mai mari si mai mici pe teritoriul Chinei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tian-Shan - Muntii Cerului.doc

Alte informatii

Afost prezentat la Facultatea de Geografie in cadrul seminarului Asia.