Toponomia județului Dâmbovița

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1737
Mărime: 26.66KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Toponimia este limbajul teritoriului. Ea furnizează, prin vocabularul său, informația transmisă de ținutul respectiv sub nenumărate fațete, îi povestește întreaga istorie, geografie, îi dezvăluie frumusețile, speranțele și uneori, temerile. Toponimia se constituie ca un martor al ținutului în dimensiunile sale spațiale și temporale. De asemenea, efortul de a decripta sensul și originea numelor de locuri permite constatarea că acestea închid în ele informații cu privire la marea varietate de elemente constitutive a personalității acestui teritoriu, așa cum remarca și acad. I. Iordan: „tot felul de momente din viața unei colectivități umane: istorice (în sens strict), sociale, economice, politice, psihologice, găsesc ecou, adesea prelungit, uneori permanent și definitiv, în toponimie”.

Unitățile de bază ale subsistemului toponimic studiate de noi în proiectul de față sunt numele de locuri și numele de localități, grupate în următoarele clase: geomorfonime, hidronime, fitonime, zoonime, oiconime, econonime și toponime administrative.

1. Geomorfonimele sunt nume de forme/unități de relief, indiferent de ordinul de mărime a acestora, de la cele mai mari (lanțuri de munți), la cele mai mici (o dolină, o stâncă, o râpă, o movilă, etc).

În ceea ce privește studiul nostru rezultă următoarele geomorfonime, după complexitatea formării:

- Toponime simple cu formă de singular, articulate: Cornatelu, Pietrosita, Pucioasa.

- Toponime simple cu formă de plural, nearticulate: Vârfuri.

- Toponime compuse: Valea Dambovita, Valea Lunga, Valea Mare, Vulcana Pandele.

- Toponime formate cu ajutorul sufixelor: Balciuresti, Bucsani, Ciocanesti, Glodeni, Pietrari.

2. Hidronimele sunt numele de ape în sensul cel mai larg al cuvântului, ele se împart ca și unități hidrografice în următoarele categorii: potamonime, limnonime, glacionime, talasonime, telmatonime și emergonime.

- Toponime compuse: Malu cu Flori și Raul Alb.

3. Fitonimele sunt nume de asociații vegetale de la păduri la tufișuri și formațiuni ierboase. S-a făcut o confuzie considerându-se că termenul hileonim ar putea acoperi toată gama de formațiuni vegetale, există și formațiuni vegetale ierboase sau tufișuri, de origine primară sau secundară, ale căror nume sunt fitonime, dar nu și hileonime (Poiana, Cranguri, Ulmi etc.). De exemplu, toponimul Poiana, extrem de frecvent în multe regiuni ale țării, desemnează în mod expres peisaje geografice vegetale de pajiste, în strânsă legătură cu fostă sau actuală pădure, dar opuse în mod clar acesteia prin tipul de vegetație secundară actuală, ierboasă.

- Toponime simple cu formă de singular, nearticulate: Nucet.

- Toponime simple cu formă de singular, articulate: Aninoasa, Branistea, Butimanu, Cobia, Iedera, Poiana, Runcu, Salcioara.

- Toponime simple cu formă de plural, articulate: Brezoaiele, Crangurile, Ulmi.

- Toponime formate cu ajutorul sufixelor: Branesti, Buciumeni, Poeni.

- Toponime compuse: Gura Foii.

4. Oiconimele (< gr. Oikos = casă, locuință) sunt nume de așezări omenești, de la formele simple de habitat, la cele ale satelor, orașelor și ale marilor metropole și aglomerații urbane, conurbații și megalopolisuri, sau ale părților lor componente: cătune, cartiere, inclusiv numele așezărilor dispărute.

- Toponime simple cu formă de singular, articulate: Barbuletu, Dobra, Finta, Selaru.

- Toponime simple cu formă de singular, nearticulate: Razvad, Sotang, Titu.

- Toponime formate cu ajutorul sufixelor: Candesti, Darmanesti, Dragomiresti, Lucieni, Petresti, Pucheni, Racari, Sarbeni, Vladeni, Voinesti.

- Toponime compuse: Costestii din Vale, Floresti-Stoenesti.

- Toponime formate după substantivele proprii: I. L. Caragiale.

5. Econonimele sunt nume de locuri unde se desfășoară, ori s-au desfășurat undeva anumite activități economice (Gura Ocniței, Slobozia Moară, Vânătorii Mici etc)

- Toponime simple cu formă de singular, articulate: Buftea, Joita, Ocnita, Visina, Matasaru.

- Toponime simple cu formă de singular, nearticulate: Targoviste.

- Toponime simple cu formă de plural, articulate: Potlogi.

- Toponime formate cu ajutorul sufixelor: Cornesti, Manesti, Piersinari, Produlesti, Vacaresti, Visinesti.

- Toponime compuse: Gura Ocnitei, Gura Sutii, Poienarii Burchii, Slobozia Moara, Vanatorii Mici, Vulcana Bai.

6. Toponimele administrative reprezintă nume de unități cu caracter administrativ (moșii, plasă, regiune, raion), nomenclatură stradală, grăniceri.

- Toponime simple cu formă de singular, articulate: Cojasca, Cosoba, Crevedia, Dragodana.

- Toponime simple cu formă de singular, nearticulate: Bezdean.

- Toponime formate cu ajutorul sufixelor: Baleni, Contesti, Comisani, Doicesti, Fieni, Gaesti, Gaiseni, Moreni, Motaieni, Niculesti.

7. Zoonimele sunt nume legate de locul unde se găsesc anumite animale, în număr mare sau de adăposturile folosite de acestea.

- Toponime formate cu ajutorul sufixelor: Hulubesti.

- Toponime compuse: Corbii Mari.

Preview document

Toponomia județului Dâmbovița - Pagina 1
Toponomia județului Dâmbovița - Pagina 2
Toponomia județului Dâmbovița - Pagina 3
Toponomia județului Dâmbovița - Pagina 4
Toponomia județului Dâmbovița - Pagina 5
Toponomia județului Dâmbovița - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Toponomia Judetului Dambovita.doc

Alții au mai descărcat și

Toponime din Bucegi

1. CRUCEA EROILOR: simbolul Bucegilor, aceasta cruce inalta de 33 m a fost construita intre anii 1926 si 1928 de catre CFR in memoria eroilor...

Orașe din Câmpia Română

Cele mai vechi orase din Campia Romana dateaza din perioada daco-romana: Drobeta-Turnu Severin (Dobeta), Turnu Magurele (Turris). Dintre orasele...

Analiza geografico-istorică a Toponimelor din Județele Brașov și Prahova

Introducere și metodologie S-a observat de-a lungul timpului că toponimele, în cazul majotității unităților administrative, au rolul de a...

Vulcanii

RIDICAREA SCOARŢEI, ALCĂTUIND CONUL VULCANULUI, SUB PRESIUNEA GAZELOR ŞI A MAGMEI [ 1 ]. MATERIILE INCANDESCENTE CARE IES LA SUPRAFATĂ PRINTR-UN...

Buletin informativ - Orașul Brașov

Orasul Brasov, asezare urbana de interes turistic înzestrata cu monumente din diferite perioade istorice - un oras muzeu. Brasovul constituie, de...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?