Transportul in Japonia

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Transportul in Japonia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

Cuprins
Capitolul 1  Introducere 3
Capitolul 2 - Transportul în Japonia 4
2.1 Introducere în transportul japonez din secolul XIX si pâna în prezent 4
2.2 Transportul feroviar 5
2.3 Transportul rutier 6
2.3 Transportul aerian 7
2.4 Transportul maritim 7
2.5 Transporturi speciale 7
Cap.3 - Anexe 8
BIBLIOGRAFIE 12

Extras din document

Capitolul 1  Introducere

Japonia (în japoneza se citeste Nippon sau Nihon, sens literar: originea soarelui) este o tara din Asia de Est, situata pe un lant de insule aflate între Oceanul Pacific si Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeana. Denumira oficiala este Nipponkoku, textual tara de la originea soarelui. Este cunoscuta în româneste si sub numele de Tara Soarelui Rasare. Potrivit legendei, Japonia a fost creata de catre zei care au înfipt o sabie in ocean, la scoaterea ei formându-se patru picaturi care au devenit insulele principale Honshu, Hokkaido, Kyushu si Shikoku precum si o multitudine de insule mici (peste 4000).

Insulele nipone sunt formate la îmbinarea placilor tectonice, placa Pacificului si placa Filipinelor se scufunda sub placa Euroasiatica din vest. La îmbinarea placilor tectonice crusta pamântului este instabila, ceea ce explica numarul mare de vulcani activi din Japonia precum si numarul mare de cutremure.

Relieful se caracterizeaza prin trei lanturi muntoase însotite de depresiuni de o rara frumusete, de lacuri vulcanice si râuri scurte si repezi, ce se îndreapta spre marile marginase. Relieful Japoniei este predominant montan, cu o pondere de 80%. Restul revine campiilor litorale. Aici se gasesc 196 de vulcani, dintre care 30 sunt înca în activitate. Punctul cel mai înalt al acestei tari îl constituie muntele Fuji-San sau Muntele Sfânt, care este format dintr-un con vulcanic cu înaltimea de 3776 m si care n-a mai erupt din 1707.

Insulele nipone se desfasoara pe 25o latitudine nordica si apartin de zona temperata. Aici clima este blanda si evolueaza cu patru anotimpuri. Vara este calda si umeda, dar iarna, cu exceptia Insulei Hokkaido, unde este mult mai rece, în restul insulelor se remarca un climat mai dulce, cu numeroase zile însorite si cu temperaturi pozitive. Se caracterizeaza printr-un climat cu temperaturi agreabile, cu soare stralucitor si cu vegetatie care îti ofera, la tot pasul, cele mai variate culori. Ploile sunt si ele abundente. Cantitatea lor creste de la nord 1000 l/mp la sud 4000 l/mp, asigurând dezvoltarea unei vegetatii bogate.

Apele sunt alcaturite din râuri repezi, din numeroase lacuri vulcanice si din lacuri litorale, care au ape curate si de un albastru imaculat. Cele mai cunoscute sunt lacurile Tazawako, Suwa, Blwa si Chluzengi. Din apa celui din urma ia nastere impunatoarea cascada Kegon. Lacurile si râurile nu constituie numai locuri de agrement pentru zilele de week-end sau pentru vacante, ci alcatuiesc si rezerve de apa potabila pentru consumul urban, rural si pentru necesarul industrial si agricol.

Japonia este acoperita în proportie de peste 67% de paduri alcatuite dintr-o mare varietate de specii. În partea nordica (Hokkaido) cresc padurile de conifere (molid,brad,cedru japonez) si padurile de foioase. Acestea din urma sunt prezente, mai ales, în insulele Honshu si Kyushu, unde cresc fagul si stejarul japonez, frasinul manciurian, arborele de camfor (folosit în constructia templelor shintoiste), magnolia, teiul, alunul si mândrul salcâm japonez.

Suprafata Japoniei este de 377.780 km2. Populatia ei este de 126.921.000 locuitori. Densitatea populatiei 323.000 locuitori/km2. Peste 70% din populatie traieste în 644 de orase. Capitala si cel mai mare oras este Tokio 11.718.720 locuitori. Zece dintre acestea au mai mult de un milion de locuitori (Osaka, Nagoya, Sapporo, Kyoto, Yokohama, Kobe, Hiroshima, Kawasaki, Fukuoka, Sendai). Limba oficiala este japoneza

Capitolul 2 - Transportul în Japonia

2.1 Introducere în transportul japonez din secolul XIX si pâna în prezent

Începutul retelei nationale de cai ferate s-a realizat în 1872 cu ruta Tokyo-Yokohama ce se facea cu ajutorul locomotivelor cu aburi.Dupa 17 ani de la aceasta realizare s-a deschis ruta Tokyo pâna la Osaka , o calatorie ce se facea în 20 de ore. Mai târziu, odata cu introducerea locomotivelor disel si electrice, timpul a fost scurtat considerabil la 6 ore, iar mai târziu trenul glonte Shinkansen a redus aceasta distanta la numai trei ore.

Constructiile nu s-au oprit doar pe continent.O conexiune a fost realizata pentru a uni insula Honshu cu nordul insulei Hokkaido.Aceasta s-a facut prin construirea celui mai lung tunel submarin din lume, tunelul Seikan. În acelas an insula Honshu a fost legata de insula Shikoku prin podul Ohashi Seto care a fost construit deasupra Marii Inland.

Acum, odata cu dezvoltarea automobilelor si a transportului aerian serviciile de cai ferate importante au fost comutate la transport intercity de lunga distanta precum Shinkansen si liniile de naveta. Liniile de naveta transporta oameni de la locuintele lor din suburbii la serviciu si înapoi.

În Japonia sunt noua orase care au retea de metrou. Primul metrou a fost dat in folosinta în 1927. Majoritatea metrourilor comunica cu alte linii ce duc spre suburbii. Japonia vrea de asemenea sa uneasca sistemele de transport public si privat.

În 1899 a fost adus în Japonia primul automobil, iar din 1902 au inceput sa fie produse propriile autoturisme cu toate ca producerea de autoturisme s-a axat mai mult pentru cele de transport public. Automobilele pentru uz personal au devenit populare în anul 1960. Trei motive au facut acest lucru posibil cresterea puterii economice de cumparare a populatiei, aparitia numeroaselor statii de benzina si îmbunatatirea stari drumurilor. În 36 de ani, din 1960 pâna în 1996, numarul proprietarilor de masini a crescut de la 1,5 milioane la peste 72 de milioane. Acum este ceva obisnuit ca o familie sa aibe doua masini, iar folosirea camioanelor a dus la cresterea distributiei catre centrele comerciale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul in Japonia.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL