Transporturile in Statele CSI ale Asiei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Transporturile in Statele CSI ale Asiei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

1. Introducere 2
2. Transporturile in satele CSI ale Asiei
Transporturile in Kazahstan 3
Transporturile in Uzbekistan 3-4
Transporturile in Turkmenistan 4 Transporturile in Kirghistan 5
Transporturile in Tadjikistan 5
3. Tendinte si realizari
Programul TRACECA 6
Moscova - in planurile Asiei centrale 6-7
Restructurare in domeniul feroviar in Kazahstan 7
Drumul Matasii in actualitate 8
4. Bibliografie 8

Extras din document

Introducere

Statele CSI ale Asiei (Kazahstan,Kirghizstan, Tadjikistan,Turkmenistan, Uzbekistan) intra in Componenta Asiei Centrale, avind o suprafata totala de 3795.5 mii km² si o populatie de 52.6 mil. Locuitori(2005).

Aceste state in trecut au fost incluse in componenta Imperiului Rus. Colonizarea acestora de catre Rusia incepe cu anexarea intre anii 1731-1868 a Kazahstanului. Mai tirziu ,dupa anul 1868 sunt treptat ocupate Kirghizstanul, Tadjikistanul, Uzbekistanul si se termina acest proces cu acapararea definitiva a Turkmenistanului catre anul 1885.

Aceste periferii ale Imperiului Rus erau crunt exploatate si serveau drept surse importante de materii agricole si minerale (bumbac, lina, matase naturala) pentru Rusia.

Dupa revolutia bolsevica din Rusia din anul 1917 popoarele tarilor din Asia Centrala au

opus o rezistenta armata impotriva instaurarii regimului de dictatura comunista, insa tentativa a fost aspru inabusita de catre ‘armata rosie’. In rezultat ,in anul 1918 patru din cele 5 tari (Kirghizstan, Tadjikistan, Turkmenistan,Uzbekistan) au fost fortat incluse in Republica Sovietica Socialista Autonoma Turkestan in cadrul Federatiei Ruse. Pe teritoriul Kazahstanului din anul 1920 a fost creata Republica Sovietica Autonoma Kirghiza tot in componenta Federatiei Ruse (pina in anii ’20 kazahii erau numiti gresit kirgizi spre ai deosebi de cazacii rusi). Intre anii 1924-1936 toate aceste 5 tari din Asia

Centrala au fost incluse in componenta Imperiului Sovietic ca republici unionale. In anul 1991 statele foste sovietice din Asia Centrala isi proclama independenta.

2

Transporturile in statele CSI ale Asiei

Transporturile in Kazahstan

Ramura principala de transport a Kazahstanului este transportul feroviar, caruia ii revine 95% din traficul de marfuri. Lungimea cailor ferate este de 14.5 mii km. Printre cele mai importante magistrale de cai ferate sunt : AlmaAta- Cimkent- Kzyl- Orda- Aktiubinsk- Oremburg ; Kustanai- Kokcetav ; Kartaly- Astana- Pavlodar- Kulunda. O importanta mare o au caile ferate ale Kazahstanului de Est, Central si de Vest, care leaga intre ele centrele mari industriale si regiunile agricole.

Transportul rutier este mai slab dezvoltat. Principalele automagistrale sunt : Alma Ata- Cimkent- Taskent; Alma Ata- Taldy- Kurgan- Ust- Kamenogorsk.

Se dezvolta transportul prin conducte, cu toate ca el nu asigura inca necesitatile tarii in transportarea petrolului si a gazelor. Pe Marea Caspica si lacul Balhas se practica transportul pe apa.

Transporturile in Uzbekistan

Din ramurile de transport principalul este transportul feroviar, care acopera 80% din traficul de marfuri si asigura atit legaturile interne intre diferite centre si regiuni ale tarii, cit si cea mai mare parte a legaturilor economice externe. O importanta deosebita o are magistrala de cale ferata care uneste orasul Taskent cu portul Krasnovodsk la Marea Caspica din Turkmenistan. Reteaua de cai ferate a Uzbekistanului este unita cu cea a

Kazahstanului prin intermediul careia are acces catre Transsiberianul din Rusia.

Transportul rutier are o importanta mai mare in transportarea marfurilor si persoanelor la departari mici si medii in cadrul tarii, dar joaca un anumit rol si in deservirea legaturilor externe cu vecinii apropiati.

3

Din cele mai importante automagistrale sunt : Taskent- Samarkant- Termez; Taskent- Cimkent- Djambul- Biskek- Alma Ata; Taskent- Fergana.

In deceniile dupa cel de-al doilea razboi mondial s-a dezvoltat si transportul prin conducte. Se remarca conductele de gaze naturale Djarkak- Buhara- Samarkand- Taskent; Mubarek- Taskent.

Transportul aerian deserveste atit legaturile interne intre centrele mari urbane, cit si cele externe. Principalul aeroport se afla in Taskent.

Transporturile in Turkmenistan

In structura transporturilor Turkmenistanului sunt prezente toate ramurile. Legaturile economice externe sunt deservite mai mult de transportul feroviar. Lungimea cailor ferate este de 2.1 mii km.

Principala cale ferata Krasnovodsk- Hodjadavlet (1171 km) intersecteaza regiunile de sud ale tarii. De la aceasta magistrala sunt trasate caile ferate Mary- Kushka si Nebet Dag- Vyshka. O alta cale ferata uneste Ciardjou cu Kungrad. De-a lungul cailor ferate au fost trasate automagistrale, lungimea carora este de 12.2 mii km, inclusiv 8.5 mii km amenajate. Principalele cai rutiere sunt Krasnovodsk- Ashabad- Mary- Ciardjou; Ciardjou- Tashauz; Ciardjou- Kerke; Mary- Kushka.

Liniile aeriene leaga Ashabadul cu alte orase de peste hotare, cit si cu orasele principale din tara. O importanta mare o are pentru Turkmenistan transportul maritim si fluvial. Intre Baku si Krasnovodsk circula un Ferry- boat feroviar care poate lua la bord 16 vagoane de cale ferata. Acest Ferry- boat deserveste mai mult transportarile de tranzit.

Fluviul Amudaria este navigabil pe o distanta de 100 km, iar canalul Karakum- pe 420 km.

Fisiere in arhiva (1):

  • Transporturile in Statele CSI ale Asiei.doc

Alte informatii

Universitatea de Stat Tiraspol Facultatea de Geografie