Tsunami

Referat
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 41 în total
Mărime: 5.26MB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Iacob
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Etimologie
  2. 2.Valul-Generalitati
  3. 2.1 Elemetele valului
  4. 3.Cauze provocatoare ale unui tsunami
  5. 3.1 Seisme
  6. 3.2 Alunecari de teren
  7. 3.3 Explozii submarine
  8. 3.4 Impactul cu un meteorit
  9. 4. Caracteristici fizice ale unui tsunami
  10. 4.1 Propagarea
  11. 4.1.1 Caracteristici fundamentale
  12. 4.1.2 Lungimea valului
  13. 4.1.3 Viteza de propagare
  14. 4.1.4 Amplitudinea
  15. 5. Masurarea valurilor tsunami
  16. 5.1 Intesitatea
  17. 5.2 Magnitudinea
  18. 6. Daune
  19. 6.1 Victime
  20. 6.2 Daune materiale
  21. 7. Prevenirea valurilor tsunami
  22. 7.1 Sisteme de alerta
  23. 7.2 Asigurarea/Intarirea locuintei
  24. 7.3 Informarea populatiei
  25. 8. Frecventa si localizarea fenomenului
  26. 9. Tsunami in istorie
  27. 9.1 Tsunami in Antichitate
  28. 9.2 1755 – Lisabona (Marele cutremur de la Lisabona)
  29. 9.3 1958 – Alaska (Golful Lituya)
  30. 9.4 2004 – Oceanul Indian (Indonezia)
  31. 10. Megatsunami
  32. 10.1 Concept
  33. 10.2 Lista Megatsunami
  34. 10.2.1 In Preistorice
  35. 10.2.2 In Antichitate
  36. 10.2.3 In Epoca Moderna
  37. 11. Fenomene comparabile/similare
  38. 12. Concluzii
  39. 13. Bibliografie

Extras din referat

1.Etimologie

Termenul tsunami provine din limba japoneza insemnand “val de port” de la “tsu”= port si “nami”= val.Tsunami sunt denumite uneori val de reflux. În ultimii ani,acest termen a decăzut, mai ales in comunitatea ştiinţifică, pentru că tsunami-ul de fapt, nu are nimic de-a face cu mareele.Termenul popular odata,deriva,dintrun termen mai comun, acel de val de maree(pe fluvii,”Fenomenul Pororoca”)foarte inalt.

Tsunami si mareele produc amandoua valuri care se deplaseaza spre interior/amonte,dar in cazul tsunami-lor,miscarea spre interior/amonte este mult mare si tine o perioada mai lunga dand impresia unei maree foarte inalte.

Conform DEX-ului avem urmatoarele definitii:

• TSUNAMI [pr.: țunámi] n. Val gigantic care apare la suprafața oceanelor în urma cutremurelor submarine. /Cuv. jap.

• TSUNÁMI s.n. (Geol.) Flux puternic și brusc, provocat de cutremur, care devastează coastele Oceanului Pacific. [< fr., engl. tsunami < cuv. japonez]

• TSUNAMI TU-NÁ-/ s. n. flux puternic și brusc, provocat de seisme sau erupții submarine, care devastează coastele Oc. Pacific. (< fr., engl. tsunami)

2.Valul

Valul este unda formată la suprafaţa mărilor sau oceanelor prin mişcarea oscilatorie a apei, datorită vântului sau cutremurelor.

Un val (sinonim talaz) este o ondulaţie a unei suprafeţe întinse de apă(lac,mare,ocean), ca rezultat al mişcărilor de oscilaţie determinate de acţiunea vântului, de cutremure, de variaţia bruscă a presiunii atmosferice, de atracţia Lunii şi Soarelui şi de deplasarea unei nave prin apă.

După cauzele care le dau naştere, deosebim:

• valuri de vânt;

• valuri seismice;

• valuri anemobarice;

• valuri de maree;

• valuri de navă.

În afară de acţiunea cu rol modificator asupra uscatului, valurile de vânt formate pe suprafaţa mărilor şi oceanelor constituie unul dintre principalele elemente hidro-meteorologice care influenţează direct siguranţa navigaţiei.

Valurile de vânt se formează în urma acţiunii intermitente a vântului asupra stratului de apă de la suprafaţa mării aflat în stare de repaus. Această acţiune constă într-o apăsare, concomitent cu frecarea maselor de aer în mişcare de particulele de apă, care sunt scoase din poziţia de echilibra şi determinate să execute o mişcare de oscilaţie. Iniţial se formează încreţituri mici, numite „valuri capilare" care, la încetarea vântului, se amortizează datorită tensiunii superficiale. Dacă vântul se intensifică şi acţionează un timp mai îndelungat, dimensiunile valurilor cresc, ele transformându-se în valuri gravitaţionale. Valurile gravitaţionale sunt denumite:

• valuri libere (free waves), care după încetarea vântului îşi micşorează treptat dimensiunile, consumând energia înmagazinată în procesul de frecare între ele a moleculelor de apă

• valuri forţate (forced waves), care continuă să se dezvolte, ca urmare a persistenţei şi intensificării vântului, transformându-se în „valuri de furtună".

La valurile de furtună, crestele sunt spulberate de vânt, iar pe pantele lor apar pete albe de spumă numite „berbeci" (white horses); începând cu agitaţia de gradul 10, crestele valurilor foarte înalte cad spre înainte (deferlează) cu zgomot caracteristic, asemănător unui muget puternic. După încetarea vântului, valurile de furtună trec într-o fază de stabilizare, când forma lor devine regulată, iar dimensiunile lor nu se modifică un timp mai îndelungat; aceste ondulaţii regulate formează o agitaţie a mării numită „hulă".

Din punctul de vedere al formei, valurile pot fi:

• bidimensionale — la care crestele sunt foarte lungi şi paralele între ele;

• tridimensionale — care în afară de creste lungi se caracterizează şi printr-o lungime mare

• izolate — la care creasta are formă de cupolă, fiind lipsite de scobituri.

Mai deosebim:

• valuri lungi — la care lungimea este mult mai mare decât adâncimea mării şi

• valuri scurte — a căror lungime este mai mică decât adâncimea mării în zona lor de formare.

În momentul când valurile ajung pe fundurile mici din dreptul coastelor întinse are loc fenomenul numit „deferlare"; dacă deferlarea se produce deasupra unui banc aflat la distanţă de coastă, valurile de acest gen se numesc „brizanţi".

În cazul coastelor abrupte şi cu adâncimi mari, precum şi în cazul construcţiilor hidrotehnice, valurile se lovesc de peretele vertical al acestora şi apoi se reflectă şi, combinându-se cu valurile incidente dau naştere unor valuri cu amplitudine mare, a căror forţă de izbire este considerabilă şi a căror creastă se ridică la înălţimi mari (chiar până la 60 m). În unele sectoare, coastele sunt supuse unor distrugeri uriaşe provocate de aceste valuri de spargere. Pătrunzând într-un bazin portuar, valurile de vânt sau de hulă se lovesc de peretele vertical al cheurilor, se reflectă şi apoi intră în interferenţă cu valurile noi, dând naştere unei agitaţii deosebite numită „resacă" sau „clapoti", caracterizată prin valuri scurte cu pantă mare şi cu oscilaţie pe verticală; această agitaţie îngreuiază staţionarea navelor la cheu şi creează dificultăţi operaţiunilor de încărcare — descărcare.

S-a observat în general că valurile se propagă pe grupuri distincte, care se succed la intervale aproximativ egale şi între care marea pare mai puţin agitată. Valurile din fiecare grup au înălţimi diferite, vitezele lor de propagare fiind inegale. Din acest motiv se produce fenomenul de interferenţă, care determină o creştere progresivă a înălţimii. Din experienţa şi observaţiile de multe secole ale navigatorilor s-a ajuns la concluzia că al nouălea sau al zecelea val din cadrul unui grup este mai înalt şi mai periculos decât celelalte 2.1 Elementele valurilor

Frontul valului (în engleză wave front) este linia care trece de-a lungul crestei valului şi care este aproximativ perpendiculară pe direcţia de propagare a profilului acestuia.

Panta valului (în engleză wave slope) este unghiul format de tangenta la suprafaţa valului cu linia orizontală în punctul de tangenţă. Are valori diferite şi de regulă se ia cea maximă. În practică se calculează prin raportul dintre înălţimea valului şi jumătate din lungimea sa.

Viteza valului (în engleză wave velocity) este distanţa parcursă de creasta valului în unitatea de timp. Este un element al valurilor de translaţie şi se apreciază în m/s sau mile/h, calculându-se prin raportul dintre lungimea valului şi perioada sa.

Creasta valului (în engleză wave crest) este partea superioară a unui val, care este spulberată pe vânt puternic. Este linia ce uneşte punctele cu cotele maxime ale valului.

Înălţimea valului (în engleză wave height) este distanţa măsurată pe verticală între creasta valului şi linia de cea mai mică cotă a scobiturii imediat următoare. Se apreciază din vedere sau cu aparate speciale, iar valorile se dau în metri sau picioare. Înălţimea obişnuită a valurilor oceanice este de 5 m, iar valorile maxime măsurate pînă în prezent sunt următoarele:

• 21 m în bazinul nordic al Oceanului Pacific;

• 15,6 m în bazinul nordic al Oceanului Atlantic;

• 14 m în emisfera sudică;

• 11,5 m în Oceanul Indian.

Scobitura valului (în engleză wave hollow) este un termen care se referă mai ales la partea cea mai adâncă a văii dintre valuri.

Lungimea valului (în engleză wave length) este distanţa în metri sau în picioare măsurată pe orizontală între două creste sau scobituri succesive de val. Valorile medii ale valurilor oceanice sunt cuprinse între 69 m şi 110 m. Valorile maxime ale lungimii valurilor determinate pe baza unor numeroase observaţii sunt următoarele:

• 170m în bazinul nordic al Oceanului Atlantic;

• 214 m în bazinul sudic al aceluiaşi ocean;

• 233 m în Oceanul Pacific;

• 342 m în bazinul sudic al Oceanului Indian.

Perioada valului (în engleză wave period) este intervalul de timp contat în secunde în care două creste succesive de val trec prin dreptul unui punct fix de observaţie sau timpul necesar ca o creastă de val să parcurgă o distanţă egală cu lungimea valului.

Reflexia valurilor (în engleză wave reflexion) este fenomenul de respingere a valurilor de către peretele vertical al construcţiilor hidrotehnice sau al falezelor abrupte în zone cu adâncimi mari. În cadrul acestui fenomen are loc combinarea valurilor reflectate cu cele incidente, luînd naştere o agitaţie puternică numită „clapoti" sau „resacă", deosebit de periculoasă în unele bazine portuare, pentru navele staţionate la cheu. Reflexia valurilor are loc şi în zona centrală a unui ciclon tropical, unde se produce o agitaţie a mării foarte puternică din cauza valurilor care se propagă din direcţii diferite.

Refracţia valurilor (în engleză wave refraxion) este schimbarea direcţiei de propagare a valurilor ori de cîte ori frontul acestora se apropie de linia coastei sub un unghi de înclinare. În cadrul acestui fenomen are loc o modificare a lungimii valurilor, a căror creastă în final capătă o orientare paralelă cu linia coastei.

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Cutremurele din Filipine

Filipine este o țară insulară în Asia de Sud-Est, în Oceanul Pacific, cuprinzând arhipelagul cu același nume. Țara este formată din aproximativ...

Sistemul Solar

În sens general, o stea împreună cu alte obiecte cereşti ce gravitează în jurul său se numeşte sistem stelar, termenul de solar referindu-se strict...

Valurile de tip tsunami din oceanul pacific

Tsunami reprezinta o unda enegetica de tip mecanic ce se propaga prin apa oceanelor,ca urmare a producerii unor eruptii subacvatice , a unor...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Tsunami

Tsunami sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupţii...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Evoluții recente în cadrul pieței de asigurări și reasigurări pe plan intern și internațional

INTRODUCERE Gesturile, hotărârile, faptele şi activităţile omului sunt supuse elementelor de risc. Consecinţele riscurilor cu care ne confruntăm...

Managementul Situațiilor de Urgenta în Cazul Inundațiilor Studiu de Caz - Jud Ialomita

REZUMAT În ultimele decenii viața oamenilor pare să fie din ce în ce mai des amenințată de dezastre naturale. Datorită schimbărilor climatice din...

Hazardele naturale, Cauze și implicații în turism

Cap.1 Introducere Cunoaşterea riscurilor naturale reprezintă o necesitate a societăţii moderne, constituind o condiţie sine qua non în realizarea...

Mari catastrofe ecologice pe glob. studiu de caz - tsunami din Oceanul Indian 2004

Introducere Tema acestui proiect a fost aleasă datorită impactului pe care catastrofele naturale le au asupra oamenilor, dar şi asupra mediului...

Circulația Turistică în Asia de Sud

CAPITOLUL I Prezentarea regiunii turistice Asia de Sud Turismul şi activitățile economice implicate reprezintă actualmente cel mai important...

Hazarde Naturale și Accidente Ecologice

I. Introducerea Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele, care...

Impactul Erupțiilor Vulcanice asupra Sănătății Umane

I. Introducere În Europa suntem relativ departe de majoritatea vulcanilor activi, de aceea tindem să îi subestimăm, ca pe orice fenomen care se...

Studiul zonelor litoralului mărilor

Generalitati asupra zonelor litorale de pe Glob Gospodărirea integrată a zonelor de coastă reprezintă un concept modern, bazat pe principiul...

Ai nevoie de altceva?