Turismul cultural, istoric și religios din Franța

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 615901
Mărime: 6.12MB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Cultura franceză este bogată, diversificată şi veche , reflectă culturile sale regionale şi influenţa numeroaselor valuri de imigraţie de-a lungul timpului. Parisul, capitala sa, numit şi Oraşul Luminilor (în franceză la Ville lumière), a fost de-a lungul timpului un important centru cultural, găzduind artişti de diverse origini, fiind actualmente oraşul care adună cel mai mare număr de situri cu un caracter cultural din lume (muzee, plate, clădiri şi altele). În plus, aceste situri sunt consacrate unei mari varietăţi de teme.

Locul de naştere al cartezianismului şi al Secolului Luminilor, cultura franceză a lăsat moştenire lumii limba diplomaţilor, o anumită concepţie universală asupra omului (uneori considerată franco-centristă), numeroase realizări tehnice şi medicale şi o artă de a trăi ancestrală. Locul de naştere al cinematografiei şi un susţinător fervent al excepţiei culturale, Franţa a dezvoltat o industrie cinematografică de calitate, una dintre puţinele industrii cinematografice europene ce pot rezista maşinii hollywoodiene.

Cultura franceză este unul dintre principalele liante ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care reuneşte diversele ţări care au afinităţi culturale şi care au fost puternic influenţate, de-a lungul timpului, de cultura franceză.

Anul 2006 a adus Frantei locul intai in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume, dupa ce nu mai putin de 78 de milioane de turisti au ales sa viziteze tara, o cifra cu adevarat impresionanta chiar si pentru specialistii in domeniu , depasind chiar cei 60 de milioane de cetateni ai tarii Dupa ani buni in care fusese depasita de alte state, Franta revine in forta in topul preferintelor, in buna parte datorita stralucirii sale specifice si in special datorita farmecului Parisului, poate cea mai cunoscuta capitala din lume Dar si numarul celor care lucreaza intr-un fel sau altul in industria turistica franceza, de la hoteluri la localuri, este impresionant, aproximativ 2 milioane, ceea ce demonstreaza importanta jucata de turism in economia franceza. Dar potrivit celor care au ajuns acolo acest numar de angajati face ca si serviciile sa fie de calitate.

Potrivit statisticilor intocmite de Ministerul Turismului din Franta, cei mai multi dintre turisti provin din Olanda, Elvetia, Spania si Europa de Est. Dar a crescut si numarul turistilor chinezi, de exemplu, circa 600.000 vizitand Franta in 2006. Aceasta crestere se explica si printr-o strategie de promovare : liderul chinez Deng Xiaoping si-a petrecut cativa ani la Montargis, iar astazi autoritatile profita de aceasta legitimare istorica. Dintre toate regiunile Frantei, Languedoc-Roussilon, la granita cu Spania si iesire la Marea Mediterana, s-a dovedit cea mai populara, dar nici Parisul nu si-a pierdut catusi de putin farmecul. Doar Muzeul Luvru a fost vizitat in 2006 de un numar record de amatori de arta, peste 8.3 milioane, care au incercat sa descopere macar o parte din comorile unice prezentate aici. Pe locul al treilea se situeaza din nou St Tropez, o destinatie mereu aglomerata de cei care vor sa se relaxeze in timpul verii.

Dar nu doar cei interesati de cultura, istoria sau litoralul Frantei ajung in aceasta tara atat de speciala. Un procent important din numarul total de turisti este reprezentat de credinciosii catolici, care ajung aici pentru a vizita manastirile si catedrale, destinatia cel mai des aleasa fiind Lourdes, locul care a jucat un rol atat de important in istoria Bisericii Catolice franceze. In ultimii ani nu mai putin de 5 milioane de turisti au mers in pelerinaj la Lourdes, iar adaugandu-i pe cei care au ales alte locuri sfinte se ajunge la o suma impresionanta.

Baza de cazare impresionanta – 18.810 hoteluri omologate cu 587.000 de camere , 17,4 milioane paturi , 2,78 milioane campinguri , 0,28 milioane sate de vacanta – duc din Franta pe primul loc in Europa si pe 2 in lume , dupa SUA Concentrarea se face in regiunea pariziana , Rhone –Alpes , Cote d’Azur

Cand spui Franta , obligatoriu spui Paris , iar acest oras, este unul dintre cele mai vizitate din lume Situat la 48° 52' latitudine nordica si 2° 20' latitudine sudica, Paris este capitala Frantei si una dintre cele mai mari metropole europene. Orasul a fost infiintat cu peste 2.000 de ani in urma pe o insula de pe fluviul Sena, la cca. 375 km. in amonte de gurile fluviului de la Marea Manecii. Orasul modern s-a extins de pe insula (Ile de la Cité) departe, dincolo de ambele maluri ale Senei. Parisul in sine acopera o suprafata de 105 km.2 ; impreuna cu suburbiile sale se extinde pe o suprafata de 1432 km.2 ; ocupa o pozitie centrala in bogata regiune agricola cunoscuta ca Bazinul Parisului si constituie unul dintre cele opt departamente ale regiunii administrative Ile-de-France. Este de departe centrul cel mai important de comert si cultura.

De secole, Parisul este unul dintre cele mai importante si atragatoare orase ale lumii. El este apreciat pentru posibilitatile pe care le ofera pentru afaceri si comert, pentru studiu, pentru cultura si pentru distractii: gastronomia sa, magazinele sale de moda, pictura, literatura si comunitatea sa intelectuala in special se bucura de o reputatie de invidiat Renumele sau de „Orasul Luminilor”, castigat in timpul Iluminismului, ramane potrivit, caci Parisul si-a pastrat importanta ca centru de educatie si progres intelectual. Amplasamentul Parisului la rascruce de rute fluviale si terestre, semnificative pentru Europa si in mod special pentru Franta, a avut o permanenta influenta asupra dezvoltarii sale. Sub administratia romana in sec. I e.n. aplasamentul initial de pe Ile de le Cité a devenit capitala tribului si teritoriului pariziilor. Regele franc Clovis a cucerit Parisul de la gali pana in 494 e.n. si ulterior si-a stabilit capitala aici. Sub Hugo Capet si dinastia capetiana, importanta Parisului a crescut si el a devenit trunchiul politic si cultural din care s-a format Franta moderna. Franta este de mult o tara puternic centralizata si Parisul a ajuns sa fie identificat cu un stat central si puternic, care atrage o mare parte a talentelor si vitalitatii provinciilor. Cele trei parti principale ale Parisului istoric sunt definite de Sena. La centrul sau se afla Ile de la Cité, care este sediul autoritatii religioase si temporale (cuvantul cité denota nucleul vechii cetati). Malul stang al Senei (Rive Gauche) a fost in mod traditional sediul vietii intelectuale; iar malul sau drept (Rive Droite) contine inima vietii economice a orasului, dar in ultimile decenii deosebirile s-au estompat. Fuzionarea acestor functii in centrul Frantei si mai tarziu, in centrul unui imperiu, a avut ca rezultat un mediu extraordinar de vital. In acest mediu, totusi, climatul emotional si intelectual creat de puterile in competitie a reprezentat adesea scena unor mari violente atat in domeniul social cat si politic In secolele sale de dezvoltare, Parisul si-a pastrat in cea mai mare parte forma circulara a cetatii timpurii. Granitele sale s-au extins in afara pentru a inghiti orasele inconjuratoare (burguri), de obicei construite in jurul manastirilor sau bisericilor si fiind adesea locul unor piete. De la jumatatea sec. al XIV-lea pana la jumatatea sec. al XVI-lea, orasul s-a dezvoltat in principal catre est iar incepand cu sec. al XVI-lea s-a dezvoltat catre vest. El cuprinde 20 de arondismente (districte municipale), fiecare cu propriul sau primar, propria sa primarie si cu trasaturile sale specifice. Numerotarea incepe din inima Parisului si continua in spirala ca o cochilie de melc, terminandu-se in estul indepartat.

Paris propriu-zis este mic; nici unul dintre colturi nu este mai departe de 9,6 km. de Catedrala Notre-Dame; ocupa o depresiune facuta de Sena si inaltimile inconjuratoare Orasul este inconjurat de paduri de stejar si fag; ele sunt denumite „plamanii Parisului” caci ajuta la purificarea aerului din regiunea puternic industrializata. Pozitia Parisului in centrul regiunii Ile-de-France, marginit de fluviile Sena, Oise si Marna, a devenit de mult asezare dominanta.

Preview document

Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 1
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 2
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 3
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 4
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 5
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 6
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 7
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 8
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 9
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 10
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 11
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 12
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 13
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 14
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 15
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 16
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 17
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 18
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 19
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 20
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 21
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 22
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 23
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 24
Turismul cultural, istoric și religios din Franța - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Turismul Cultural, Istoric si Religios din Franta.doc

Alții au mai descărcat și

Turism urban - studiu comparativ al turismului în orașele Paris și Cannes

Introducere “A face turism înseamnã a merge sã cauţi foarte departe dorul de a te întoarce acasã.’’ Conform Dicţionarului Explicativ al limbii...

Paris - orașul luminilor

1. Caracteristici generale Este unul din marile oraşe ale Europei şi capitală a Franţei, situat în partea central-nordică a ţării pe fluviul...

Potențialul turistic și valorificarea acestuia în Franța

Capitolul I. Prezentarea de ansamblu a Franţei 1.1. Asezarea geografică. Limite şi vecini Suprafata: 543945 km Asezarea geografica: intre...

Grecia - prezentare generală

Grecia Denumirea oficială: Republica Elenă Capitala: Atena (3,5 mil. loc.) Limba oficială: greaca Suprafaţa: l32.000 km2 Locuitori: l0,48 mil....

Potențialul turistic al litoralului francez

I. POZITIE GEOGRAFICA SI LIMITE Franta, oficial Republica Franceza, e o tara situata in Europa de Vest, insa cuprinde si cateva insule si...

Geografia turismului - Franța

Franța este situată în partea de vest a Europei, fiind singurul stat european cu deschidere atât la Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, cât și la...

Coasta de Azur

ASEZAREA GEOGRAFICA Coasta de Azur este regiunea de coastă a Franţei la Marea Tireniană. Capitala regiunii este oraşul Marsilia iar regiunea...

Coasta de Azur

Asezare geografica: Coasta de Azur este regiunea de coastă a Franţei la Marea Tireniană. Capitala regiunii este oraşul Marsilia. Cea mai...

Te-ar putea interesa și

Promovarea Județului Gorj pe Piața Turistică a Europei

INTRODUCERE Activităţile promoţionale în turism necesită investiţii importante din cauza întinderii geografice mari a pieţelor turistice,...

Analiza comparativă a patrimoniului cultural al orașelor Iași (România) și Lyon (Franța)

INTRODUCERE Activităţile turistice sunt diverse acțiuni care sunt condiționate de realizarea în condiţii bune a unei anumite forme de turism....

Cercetări cu privire la agroturismul montan

Teza de doctorat intitulată „Cercetări cu privire la managementul agroturistic montan în zona Caraş-Severin” îşi propune să studieze potenţialul...

Turismul Cultural și de Afaceri în Sibiu

Introducere Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Studiul geografic al potențialului turistic al Franței

Delimitări conceptuale Din punctul de vedere al delimitării unui concept teoretic al turismului se poate spune că este aproape imposibil de a se...

Criza Greciei

Introducere Principalul eșec al economiei mondiale din ultimele decenii ţine în continuare capul de afiș al știrilor şi publicațiilor: problemele...

Marketing Urban - Brandul SUA

BRAND-UL STATELOR UNITE ALE AMERICII Statele Unite Ale Americii sunt considerate patria în care s-au dezvoltat cel mai bine tehnicile de...

Turismul Rural în România

Ca urmare a locului ocupat în economiile naţionale şi rolului îndeplinit în dezvoltarea acestora, turismul este considerat unul dintre cele mai...

Ai nevoie de altceva?