Turismul in Grupa Retezat

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Turismul in Grupa Retezat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Grupa Retezat - Godeanu este cuprinsa intre Jiu si Culoarul Timis - Cerna. Desi cele mai mari inaltimi se afla in Muntii Retezat (Vf.Peleaga, 2509 m), masivele muntoase pornesc din Muntii Godeanu, care sunt amplasati in centrul acestei grupe.

Muntii Retezat au un relief glaciar foarte expresiv si dezvoltat, care intrece in dimensiuni si varietate formele de relief similare din Muntii Fagaras. Pe marginile acestei grupe, in zonele cu roci calcaroase, apar chei si formatiuni carstice. In partea de est se afla Depresiunea Petrosani (intinsa si alungita pe cursul superior al Jiului), iar in nord, Depresiunea Hateg pe raul Strei. Cetatea alpina a Retezatului, cu peste 60 de înaltimi care depasesc media altitudine a Muntilor Fagaras, impresioneaza prin dezvoltarea si salbaticia reliefului, cladit pe o structura geologica complexa si modelat atât de original în timpul cuaternarului, când într-un climat specific s-au format ghetari puternici, de circ si de vale. Retezatul pastreaza ca nimeni altul în Muntii Carpati, amprentele glaciatiunii cuaternare, cele mai grandioase si mai complexe circuri glaciare; cel mai mare numar de lacuri (85), dovezi a desfasurarii celui mai lung ghrtar de vale (Lapusnicul, cca. 8 km), cel mai adânc lac (Zanoaga, 29 m), cel mai întins lac (Bucura, cca. 10 ha ). Imense grohotisuri, numeroase blocuri eratice, morene, berbeci glaciari (roci muntoase), apar la tot pasul, marturie a asprei înclestari dintre munte si gheata. Flora si fauna de remarcabila originalitate, fac de asemenea din Retezat un masiv de referinta. Proaentul ridicat al endemismelor Retezatuli, confera individualitatea florei de aici, trasatura accentuata de mare varietate a genurilor Hieracium si Poa, primul având în Retezat centrul genetic pentru numeroase dintre speciile sale. Mai sunt ocrotite ca monumente ale naturii smirdarul, angelica, iedera alba, sângele voinicului, bulbucii de munte, floarea reginei, zâmbrul. Mândria faunei Retezatului o constituie populatia de capra neagra. Alte animale ocrotite sunt: râsul, cocosul de munte, acvila de munte. Pe cuprinsul Retezatului fac faima faunei ursul brun, jderul de copac, ierunca, gaita de munte; în apele lacurilor glaciare si în apele oxigenate ale pâraielor traiesc pastravi. Muntii Godeanu sunt alcatuiti din sisturi cristaline puternic metamorfozate, peste care se gasesc rocile sedimentare, ce dau nastere unor platforme de eroziune. În aceasta zona, gasim Vârful Godeanu (2229 m), Vârful Gugu (2291 m) si Vârful Branului (2026 m). Si aici, ca si în masivul Tarcu, avem formatiuni glaciare care dau un foarte frumos aspect alpin întregii zone. Aceasta grupa alpina este putin cunoscuta si salbatica. Padurile, abrupturile glaciare, caldarile greu de abordat, au creat o retinere pentru turistii ce merg în aceasta parte a Carpatilor Meridionali. Totusi, frumusetile alpine, plantele, animalele, pescuitul si legendele ar trebui sa atraga excursionistii. Micile penetrari în zona sunt prea putine ca sa se poata pune în valoare turistica, asa cum merita, aceasta parte a muntilor nostri. Statiunile meteorologice Cuntu si Vârful Tarcu nu pot caza prea multi turisti.

Lacurile glaciare din Muntii Retezat-Godeanu (I)

Alaturi de muntii Fagarasului si Retezatul a cunoscut o larga extensiune a glaciatiunii cuaternare datorita condiitilor prielnice existente. Relieful rezultat e foarte divers aici intalnind circuri glaciare, suspendate, insotite de numeroase vai glaciare, pe care getarii coborau pana la 1300 – 1400 m avand lungimi de pana la 10 km cum este cazul Vaii Lapusnicul Mare .

I. Masivul Retezat :

Un element care sporeste pitorescul acestui masiv il reprezinta numeroasele vai si circuri glacire in spatele unor praguri galciare sau acumulari morenice. In Retezat se intalnesc peste 65 cele mai multe dintre ele fiind permanente. Aceste lacuri sunt grupate in mai multe complexe glaciare cele mai importante fiind Pietrele, Judele si Lapusnicul mare.

In zona de la obrasia Vaii Radesului se gasesc sculptate trei circuri galaciare. Zlata, Rades si Cioaca in ultimul gasindu-se doua mici lacuri glaciare :

a) Zanoaga I

b) Zanoaga II

La obarsia Vaii Carligului se afla un circ complex orientat spre N unde se gasesc trei mici lacuri: Carligul I, Rades I si Rades II situate intre 1942 m si 2020 m si Lacul Negru (2036m ).

Complexul glaciar Pietrele se afla dezvoltat pe vaile Stanisoarei, Pietrele, Valea Rea si Galesul cu circuri bine dezvoltate vaile prezetand lungimi intre 2 – 6 km. Circul Stanisoarei ocupa partea vestica a complexului bine dezvoltat asimetric ele reprezinta trei lacuri glaciare – Zanagolutele Stanisoarei I si II si Lacul Stanisoarei situat la 1990m. Circul si valea Pietrele ocupa partea centrala avand in parte superioara un circ larg in care gasim lacurile Tautul Pietrelor in numar de trei dispuse sub forma unei slabe 2100 m si lacul Pietrele. Aceste din urma are aspectul unui cuvete foarte evoluate procesul de clomatare fiind foarte avansat. Are o suprafata de circa 0,4 ha si o adancime mai mica de 1 m fiind dominat de impunatoarele piscuri ale Stanisoarei, Pitrele si de soseaua Bucurii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in Grupa Retezat.doc