Un Model de Turism European - Praga

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3240
Mărime: 16.86KB (arhivat)
Publicat de: Anda Filimon
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Un nou model de turism european este promovat de catre Comitetul Economic si Social European ca un instrument pentru promovarea economica, sociala, a mediului si culturala sustinuta de turism, bazat nu pe reguli ci pe principii ale calitatii serviciilor, produselor si slujbelor, contribuind la consolidarea protectiei consumatorului, a abordarii usoare pentru toti si a promovarii mostenirii locale, culturale si a altor valori.

Orasul magic, Orasul de aur, Orasul celor o suta de turnuri, Parisul estului  iata cateva denumiri ale orasului Praga.

Capitala Cehiei este situata pe malurile asimetrice ale raului Vltava, in terase pitoresti, si pe colinele inalte desprinse din Podisul Boemiei.

Praga este un oras milenar, documentele amintindu-l din anul 928. Vltava este traversata de 13 poduri, dintre care doua sunt cu cale ferata. Printre cele mai vechi este cunoscut podul Carol, unul dintre primele construite din piatra in Europa Centrala.

Praga propriu-zisa este o suma a cinci orase istorice : Hradcany, districtul castelului, Malá Strana, care era intre rau si castel, Staré Mêsto, fostul oras vechi, in stil gotic, Josefov, fostul ghetou evreiesc si Nové Mêsto, sau orasul nou. Toate aceste orase de sine statatoare pe vremuri, acum unite intr-unul singur de podul Charles, sunt de asemenea si atractiile turistice. Labirintul complex al Pragai nu poate fi apreciat decat strabatand-o cu piciorul, desi transportul public este foarte bine pus la punct. Pana in secolul trecut, cele cinci orase au functionat ca si orase separata administrativ.

In zona urbana, raul Vltava are multe praguri, care in trecut usurau trecerea sa si de la care provine numele orasului PRAGA. Legenda spune ca printesa Libuse, intemeietoarea orasului, ar fi intrebat un lemnar la ce lucreaza, iar acesta i-ar fi raspuns la un prag.

Stiluri arhitecturale diferite

Unul dintre cele mai populare orase ca destinatie turistica din Europa este Praga. Acest oras foarte frumos are 600 de ani de arhitectura aproape neatinsa de dezastre naturale si razboi, putine alte orase, oriunde in Europa, aratand la fel de bine. Orasul retine mult din peisajul medieval si fatadele straziilor raman sufocate intr-o manta bogata de Baroc, Rococo si Art Nouveau, care au scapat cu succes vanitatilor si exceselor redezvoltarii postbelice. Desigur, in timp ce Cortina de Fier ramasese la loc, Praga a fost rareori vizitata de vestici  din 1990, totusi, totul s-a schimbat.

Capitala ceha imbina extravaganta catolica a Romei cu grandoarea nordica a orasului Bruxelles si eleganta aristocratica a Parisului. Cel mai des a fost asemuita cu metropola franceza. De aceea, i se mai spune si Parisul Estului. Anual, zeci de milioane de turisti iau cu asalt stradutele, podurile si tramvaiele sale.

Amestecul de stiluri arhitecturale te surprinde la tot pasul. Vezi o impunatoare intrare neoclasica intr-o parte si un balcon renascentist in cealalta, catedrale gotice langa biserici in stil baroc si fatade art nouveau inghesuite alaturi de cladiri cubiste. De pretutindeni se inalta turle, turnuri si turnulete, ca intr-un oras de basm - un basm bizar in care Cenusareasa se intalneste cu Franz Kafka (scriitorul ceh de origine evreiasca si-a petrecut aici cea mai mare parte a vietii).

Iesirea Pragai ca unul dintre orasele importante ale Europei, capitala a unei tari tintita sa se alaturei UE, a fost o surpriza pentru multi oameni  dar nu si pentru cehi. Cu un dramaturg si activist al drepturilor umane ca presedinte, cehii au prins cu usurinta titlurile in 1990. Chiar si astazi, atletii si modelele tarii se bucura de un profil foarte inalt, iar scriitorii, artistii si directorii de fim continua sa exercite o profunda influenta asupra culturii europene.

Desigur, unitatea populara a Revolutiei de Catifea si sentimentul de participare in istorie au disparut acum pentru totdeauna. Putini cehi se refera la evenimentele din 1989 ca la o revolutie.

Americanii, care au inceput sa viziteze masiv Praga in anii '90, au intampinat doua probleme o data ajunsi aici. Prima ar fi ca cehii au portii de mancare mai mici decat ale lor, asa ca, vrand-nevrand, se ingrasa, comandand frecvent portii duble! Apoi, dupa un tur de forta al orasului, sunt uimiti sa descopere ca urmele comunismului (atat de exotice pentru ei!) au fost sterse cu buretele aproape in totalitate. La drept vorbind, istoria a ramas, iar cine cauta, gaseste cu siguranta ramasite ale fostului regim (exista bunaoara si un muzeu al comunismului). Insa nu e mai putin adevarat ca, dupa Revolutia de Catifea, Praga a stiut cumva sa se reinventeze, ajungand sa rivalizeze ca destinatie turistica cu Londra sau Parisul. Faptul se datoreaza in primul rand unui centru istoric scapat ca prin minune de dezastrele celui de-al Doilea Razboi Mondial. E o mostenire unica in Europa, pe care edilii cehi o pretuiesc si o protejeaza cu devotamentul si migala cu care un anticar isi lustruieste zilnic exponatele.

Fireste, nu toata lumea este fericita cu schimbarile. Preturile au crescut drastic in ultimii 10 ani, cu chirii in crestere facand din orasul vechi o zona inaccesibila pentru locuitorul mediu al Pragai. Unii spun ca restaurarea plina de zel a facut din centrul Pragai o tema de parc, ca sosirea multinationalelor a facut Praga la fel ca celelalte orase europene si ca aranjarea centrului orasului a dus la o asemanare cu Viena (un oras in mod universal neplacut de cehi).

Preview document

Un Model de Turism European - Praga - Pagina 1
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 2
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 3
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 4
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 5
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 6
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 7
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 8
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 9
Un Model de Turism European - Praga - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Un Model de Turism European - Praga.doc

Te-ar putea interesa și

Turismul Rural

Capitolul I TURISMUL ÎN ZONELE RURALE În condiţiile creşterii complexităţii vieţii sociale, efortul fizic şi intelectual depus de fiecare...

Praga - Proiect Economic în Turism

Ideea de calatorie exista de cind lumea si pamantul: calatoria ca expeditie, calatoria ca pelerinaj, calatoria ca initiere, calatoria ca...

Ai nevoie de altceva?