Universul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Universul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Geografie, Astronomie

Extras din document

UNIVERSUL reprezinta ansamblul format din totalitatea structurilor,corpurilor si relatiilor cosmice.

Astazi se utilizeaza trei notiuni referitoare la Univers:

-UNIVERSUL OBSERVABIL(Metagalaxia) se desfasoara pana la cca.15 mld Ani lumina de Terra(1 an lumina=9.5 mii de km).Se numeste observabil deoarece componentele acestuia se pot observa cu ajutorul actualelor mijloace de investigatie.

-UNIVERSUL FIZIC are in componenta Universul observabil si o parte situate in partea exterioara a acestuia(prezenta corpurilor neobservabile este dedusa din influent ape care o exercita in Metagalaxie.)

-UNIVERSUL TOTAL are o desfasurare necunoscuta ,fiind infinit in spatiu si in timp.

Etapele formarii Universului:

-Big Bang-ul(“Marea Explozie”) acum aproximativ 15-16 mld de ani

-Procesul de crestere(expansiune),concomitant cu dezvoltarea anumitor corpuri ceresti

-Sinteza nucleelor

-Aglomerarile mari au dat nastere galaxiilor(aglomerari de stele)

-Formarea planetelor si satelitilor acestora.

In Universul observabil exista aproximativ 100mld de galaxii.Una dintre acestea este galaxia noastra sau Calea Lactee.

CALEA LACTEE are un diametru de cca.100000 ani lumina si contine peste 150mld de stele;a aparut acum 10mld de ani;are aspectul unui disc usor bombat ,mai luminos in partea centrala (unde sunt concentrate celee mai multe stele)

STELELE sunt corpuri ceresti,sferice sau aproape sferice,gazoase,care au lumina proprie si temperature foarte mari(peste 13 mil grade K).Una dintre mld de stele ale Caii Lactee este Soarele.

SOARELE este o stea mijlocie,care concentraza cca.99.80% din masa acestui Sistem Solar.

Caracteristici:

-densitatea reprezinta doar 25%(1.4g/cm cub) din densitatea medie a Terrei(5.517g/cm cub)

-are o miscare de rotatie neuniforma (35 de zile terestre la poli si 25 de zile terestre la ecuator)

-99% din masa Soarelui este formata din Hidrogen(71%) si Heliu (28%),63 de elemente intalnite si pe Pamant formeaza 1%

-Raza Soarelui este de cca.110 ori mai mare decat a Terrei,respective 696350 km.

Alcatuirea Soarelui:

1. Atmosfera solara cuprinde:

-fotosfera situate la baza atmosferei solare.Are o grosime de doar 500 km si temperaturi de peste 6000 grade K.In cadrul acestui invelis apar si portiuni mai intunecate numite “pete solare” unde temperature coboara la 4500 grade K.Petele solare apar cu o periodicitate medie de 11 ani,mentinandu-se intre o zi si 7 zile.

-cromosfera inconjura stratul anterior.Are o grosime mult mai mare (cca. 10000 km).Temperatura ajunge la partea superioara la cca.20000 grade K.Cu o peridiocitate medie de 11 ani se produc explozii solare (protuberante solare)

-coroana solara reprezinta invelisul exterior al Atmosferei solare;are grosimi de peste 1 mil de km,este vizibila de pe Pamant in timpul eclipselor totale de Soare;din aceasta se desprind nori de plasma ce formeaza vantul solar.

2. Invelisul Soarelui(partea centrala) este alcatuit predominant din hydrogen;aici au loc reactii termonucleare(transformarea atomilor de Hidrogen in Heliu) care degaja in spatiu o cantitate enorma de energie;temperature poate ejunge la 15 mil grade K,presiunea=150mld atmosfere

COMETELE apar ca niste corpuri putin stralucitoare ,ffind denumite”stele cu coada”.Erau considerate in trecut ,ca fiind corpuri prevestitoare de rele,deoarece isi schimba vizibil atat forma cat si pozitia.Cometa este formata din nucleu si coama,iar cand ajunge aproape de Soare coama se prelungeste printr-o trena luminoasa numita coada(cu cat este mai aproape de Soare cu cat trena este mai lunga).Nucleul(capul)cometei are un diametru cuprins intre 50000 si 200000 km,iar coada poate avea 1 mil de km.Densitatea medie a materiei cometare reprezinta a 9000-a parte din cea a atmosferei Pamantului.Legile de miscare a cometelor au fost stabilite de Isaac Newton.Orbitele descrise de comete pot fi:parabole sau hiperbole(cometele neperiodice)sau elipse(cometele periodice).

Fisiere in arhiva (1):

  • Universul.doc