Vestigii in Judetul Neamt

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Vestigii in Judetul Neamt.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: D. Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

PATRIMONIUL TURISTIC CULTURAL- ISTORIC

Cele mai vechi urme de locuire umana de pe teritoriul actual al judetului Neamt dateaza din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani î.e.n.), ele fiind evidentiate îndeosebi pe Valea Bistritei, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice.

Evolutia comunitatilor umane, concentrarea lor în adevarate sate, introducerea uneltelor din piatra slefuita, corn, os, lut ars, pe lânga cele din silex, diversificarea tehnicilor de modelare si de decorare a ceramicii, dezvoltarea vietii spirituale, toate acestea au condus treptat la formarea celei mai stralucite civilizatii preistorice a Europei: Complexul Precucuteni-Cucuteni-Tripolie (aprox. 4.200 - 2.600 î.e.n.). Cercetarile efectuate de catre specialistii Muzeului de Istorie Piatra Neamt în statiunile arheologice de la Izvoare-Piatra Neamt, Traian-Dealul Viei, Târpesti, Frumusica, Calu, Valeni, Ghelaiesti, dar si în alte locuri, au evidentiat în special valoarea plasticii antropomorfe si zoomorfe, a ceramicii pictate, aducând o contributie de exceptie la o mai buna cunoastere a acestei civilizatii. De altfel, salile acestui muzeu adapostesc cea mai impresionanta colectie de obiecte apartinând acestei culturi.

Epoca bronzului si apoi epoca fierului, caracterizate prin aparitia si dezvoltarea metalurgiei, sunt evidentiate prin asezarile de pe cuprinsul bazinelor Bistritei si Moldovei. Treptat, ele au lasat locul societatii tracice si apoi civilizatiei dacice. Acesteia din urma îi apartin asezarile descoperite în zona orasului Piatra Neamt, la Bâtca Doamnei, Cozla si Calu, care au oferit importante informatii referitoare la nivelul înalt de dezvoltare economico-sociala, militara si spirituala atins de civilizatia dacica din aceasta parte a tarii. Chiar si dupa constituirea provinciei Dacia, marturiile arheologice de la Poiana-Dulcesti atesta gradul înalt de civilizatie atins de dacii liberi în sec. II-III e.n.

Aparitia popoarelor migratoare a modificat puternic evolutia populatiei daco-carpice existente în sec. IV e.n. pe teritoriul actual al judetului. Influenta acestora, dar si cea a civilizatiei romane sau romano-bizantine, a dus la aparitia, între secolele V-VII e.n., a culturii Costisa-Botosana, care a coincis, pentru aceasta parte a tarii, cu perioada formarii poporului român. Dintre asezarile ce dateaza din aceasta perioada, merita amintita pe cea de la Davideni, unde a existat între sec. V-VIII o comunitate romanica, aflata într-un proces de crestinare.

Semnificative pentru perioada secolelor VIII-IX sunt asezarile de la Bornis-Dragomiresti, Izvoare-Bahna, Poiana-Dulcesti si Brasauti-Dumbrava Rosie, care apartin culturii Dridu.

Informatiile privitoare la primele doua secole ale mileniului II sunt insuficiente sau prea putin analizate. În schimb se cunosc suficiente elemente legate de populatia autohtona a secolului XIII, dar mai ales despre asezarile medievale de la Piatra-Neamt - Bâtca Doamnei si Pietricica.

Evolutia asezarilor rurale a dus la formarea, începând cu a doua jumatate a sec. XIV, a primelor centre cu nuanta urbana: Piatra lui Craciun, Roman si Neamt. Cu timpul, târgul Piatra capata o mai mare importanta, aceasta si datorita constituirii aici a unei Curtii Domnesti, iar Romanul devine unul dintre cele mai însemnate centre, facând parte din sistemul defensiv al Moldovei, aici fiind întemeiata în 1408 si o episcopie. La fel de vechi ca si Piatra sau Roman, orasul Neamt va deveni mai cunoscut odata cu ridicarea, pe Culmea Plesului, a Cetatii Neamtului. Tot din perioada medievala dateaza începuturile Manastirii Neamt, unul dintre cele mai vechi si mai vestite centre religioase din tara, alaturi de Manastirile Bistrita, Secu, Sihastria, Agapia sau Varatec.

Pe teritoriul judetului Neamt se afla o multitudine de obiective turistice. In cele ce urmeaza vom prezenta un table cu toate acestea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vestigii in Judetul Neamt.doc

Alte informatii

PATRIMONIUL TURISTIC CULTURAL- ISTORIC Cele mai vechi urme de locuire umana de pe teritoriul actual al judetului Neamt dateaza din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani î.e.n.), ele fiind evidentiate îndeosebi pe Valea Bistritei, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice.