Vlădești - monografie fizico-geografică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 850
Mărime: 802.97KB (arhivat)
Publicat de: Basarab Turcu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. ASEZAREA GEOGRAFICA A COMUNEI

Judetul Valcea este situat in partea central-sudica a Romaniei (nord-estul Olteniei),pe cursul mijlociu al raului Olt, la sud de Carpatii Meridionali. Judetul Valcea, cu resedinta in municipiul Ramnicu Valcea, are in componenat sa:2 municipii (Ramnicu Valcea si Dragasani) ,9 orase (Babeni,Baile Govora, Baile Olanesti, Balcesti, Berbesti, Brezoi, Calimanesti, Horezu, Ocnele Mari),78 de comune si 564 de sate.

(foto: http://maps.google.ro)

Comuna Vladeşti este asezata în zona central-estica a judetului Valcea, in vestul municipiului Rm. Valcea, pe cursul inferior al Raului Olaneşti, la 5 km distanţa de municipiul Rm. Valcea si 13 km de oraşul Baile Olaneşti. La nivel de unitate geografica, comuna Vladesti face parte din Subcarpatii Valcii, subdiviziune a Subcarpatilor Getici, la o altitudine de 293 m.

Limitele administrative ale comunei Vladesti sunt: la est -municipiul Rm. Valcea ; la vest -Comuna Pausesti-Maglasi si orasul Olanesti; la sud - orasul Ocnele Mari; la nord - comuna Bujoreni si comuna Muereasca.

2. ELEMENTE DE GEOLOGIE

Teritoriul comunei Vladesti se suprapune pe orogenul carpatic si face parte din punct de vedere geologic din Platforma Valaha, care impreuna cu Platforma Prebalcanica compun Platforma Moesica. Platforma Valaha are la baza soclul rigid format din cristalin metamorfic si roci magmatice, peste care se astern cicluri de sediment, formand fundamentul platformei, scufandandu-se treptat de la Dunare catre Subcarpati. Peste fundament urmeaza o cuvertura de sedimente - umplutură neogenă, tot mai groasă către nord.

3. RELIEFUL COMUNEI

Teritoriul comunei Vladesti poate fi considerat unul de dealuri prin dispunerea reliefului in trepte, pe versantii carora s-au format numeroase vai cu caracter temporar si organizare de tip torent, torenti proveniti din aversele de primavara si toamna, dar si din topirea zapezilor.Vaile si-au construit un curs ocolit, serpuind prin formele de relief colinar,intre care se gasesc platforme cu paduri si pomi fructiferi.

4. RETEAUA HIDROGRAFICA

(foto:http://www.ecomagazin.ro/centrala-hidroenergetica-la-vladesti/)

Localitatea este strabatuta de la Vest la Est de raul Olanesti pe o lungime de circa 3 km. De pe teritoriul comunei Vladesti, cursul inferior al raului colecteaza apele paraielor: Valea Ursului, Valea Tulburea si Valea Plutii. Pe cursul Olanestiului a fost construit un baraj în spatele caruia s-a format un lac de acumulare.Lacul de acumulare are o suprafata de 30 ha si un volum de 1,80 milioane mc. Microhidrocentrala a funcţionat de la 13 martie 1984 pana in anul 1994, in prezent lacul de acumulare este colmatat in intregime si acoperit cu vegetatie spontana.( www.vladesti-valcea.ro)

Preview document

Vlădești - monografie fizico-geografică - Pagina 1
Vlădești - monografie fizico-geografică - Pagina 2
Vlădești - monografie fizico-geografică - Pagina 3
Vlădești - monografie fizico-geografică - Pagina 4
Vlădești - monografie fizico-geografică - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Vladesti - Monografie Fizico-Geografica.docx

Ai nevoie de altceva?