Vulcanii

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Vulcanii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescu Flavius

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Geografie

Extras din document

Muntii vulcanici se formeaza acolo unde placile tectonice se departeaza una de cealalta. Cand marile mase de roci se deplaseaza in sensuri opuse, magma fierbinte se ridica pentru a umple rostul creat si astfel se formeaza o noua roca cristalina. Cateodata magma erupe pe fundul oceanului, si daca varful vulcanului se ridica deasupra nivelului apei, se naste o insula.

Daca doua placi oceanice se ciocnesc, una va aluneca sub cealalta. Placa ce se scufunda se va topii, si daca o parte din magma rezultata din topirea placii se ridica la suprafata – se vor forma grupuri de insule – cum sunt in Oceanul Pacific : Japonia, Insulele Filipine si Indonezia.

Magma nu ajunge intodeauna la suprafata prin vulcani. Cateodata ridica, ca o bolta, straturile de roci aflate deasupra ei, de eemplu Muntii Negrii din S.U.A. statul Dakota. Prin racirea magmei se formeaza granitul.

Vulcanii se formeaza in punctele de minima rezistenta ale scoartei terestre. Pamantul este acoperit de o scoarta dura, exterioara : litosfera, compusa dintr-o scoarta si partea superioara, dura a mantalei. Litosfera s-a fragmentat in placi uriase, rigide, asa numitele placi tectonice.

Sub influenta uriasei presiuni din adancuri placile tectonice sunt in permanenta miscare. In unele locuri aceasta miscare da nastere la lanturi muntoase, alte ori marginile placior cad in santuri adanci, in adancul Pamantului, fenomen numit subductie. Placile in miscare cand se intalnesc, cand se indeparteaza unele de altele. Astfel de zone sunt zonele marginale ale placilor tectonice, fiind zone de minima rezistenta pe scoarta terestra, unde se pot produce eruptii vulcanice.

Sub scoarta se afla un alt strat, mantaua, in interiorul caruia, sub litosfera, la o adancime de peste 100 km se afla astenosfera. Aici se produc temperaturi asa de mari, incat multe roci se topesc. Aceste rocii topite, care contin si apa si gaze, se numesc magma, care se aduna in camera magmatica. Magma este mai fierbinte si mai usoara decat materiile inconjuratoare, iar in ascensiune spre suprafata, topeste mare parte din rocile startului superior. In drumul spre suprafata ia nastere hornul vulcanului. Gazele sunt inchise in magma, crescandu-i presiunea. In final sub presiunea gazelor, magma erupe sub forma lavei in punctul de minima rezictenta a scoartei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vulcanii.doc