Minerale rare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Minerale rare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ing. Androne Delia Anne-Marie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geologie

Cuprins

Introducere 3
Capitolul I: Minerale rare 4
DATOLITUL 4
DUMORTIERIT 6
HIALOFAN 8
KORNERUPINUL 10
STICHTITUL 12
ANATASUL 14
PARISITUL 16
UVAROVIT 18
CUSPIDIN 20
KERNIT 22
Capitolul II: Destinație turistică 24
STONEHENGE 24
Bibliografie 28

Extras din document

Introducere

Crusta terestră este alcătuită din materie organică şi anorganică, materie ce se găseşte în stare solidă, lichidă şi gazoasă, formând minerale şi roci.

Noţiunea de mineral defineşte substanţe anorganice solide şi omogene , formate pe cale naturală, cu compoziţia chimică bine definită care se găseşte în natură în stare cristalizată sau amorfă.

Condiţia de formare pe cale naturală exclude categoric produşii sintetici ; condiţia de substanţă anorganică elimină substanţele omogene produse de plante şi animale.

Prin asocierea de minerale de acelaşi fel sau diferite care au geneză endogenă sau exogenă se formeză roca.

Prin minereu se înţelege o acumulare de unul sau mai multe minerale din care se pot extrage, pe scară industrială.

In natuără, mineralele se prezintă sub două forme, şi anume : cristalizate şi amorfe.

Mineralele cristalizate, sunt corpuri solide cu forme geometrice şi cu structură reticulară (aranjament în spaţiu al particulelor materiale).

Mineralele amorfe, sunt corpuri solide , cu forme neregulate din cauza dispoziţiei întamplătoare a particulelor materiale.

Capitolul I: Minerale rare

DATOLITUL

CaBSIO4(OH)

Caracterizare:

Clasă: silicați, subclasa nezosilicați

Sistem de cristalizare: monoclinic

Formulă chimică: CABSIO4(OH)

Duritate: 5-51/2

Densitate: 2,8-3

Clivaj: nu prezintă

Spărtură: neregulată spre concoidală

Culoare: incolor, alb, brun, verde, roz, roșu, galben

Urmă: incoloră

Luciu: sticlos

Luminescență: nu prezintă

Datolitul este un mineral rar, ce conține bor, iar în locurile în care se găsește în cantități suficiente, este exploatat ca sursă pentru acest element.

Datolitul este incolor, alb, brun, verde, roz, roșu sau galben. Se formează, mai ales, în agregate masive, compuse din mici granule. Se mai găsește sub formă de cristale scurte și cruste cu aspect de porțelan, ce acoperă suprafețele de rocă. Datolitul este un mineral translucid sau transparent, iar cristalele sale au un luciu sticlos stralucitor.

Datolitul face parte din clasa minerală a silicaților, subclasa nezosilicați, grupa borosilicați. Cristalele de datolit apartin sistemului monoclinic de simetrie și sunt scurt prismatice, mai rar tabulare si foarte rar aciculare.

Datolitul se dizolvă în acid clorhidric, se topește în flacără deschisă care se coloreză în verde datorită prezenței borului. Cu toate că acest mineral este în general prea rar pentru a putea fi folosit în industrie, câteva zăcăminte mari sunt exploatate comercial pentru conținult de bor, un element folosit la fabricarea rachetelor de semnalizare.

Acesta se găsește în rocile care s-au format inițial prin activitatea magmatică, la mare adâncime sub suprafața terestră, mai ales în filoanele și cvitățile din rocile bazaltice. Se întâlnește frecvent în asociație cu calcitul, cuarțul și zeoliții. Datolitul se găsește în SUA – Riverside,San Bernardino, Westfield, Keweenaw, Bergen Hill. Cristale superbe apar în cantități mici în următoarele locuri: Tasmania( Australia), Italia, Arendal(Norvegia) și Fife(Scoția).

Fisiere in arhiva (1):

  • Minerale rare.docx

Bibliografie

1. Autor colectiv, traducerea Frățilă Augustin, anul 2009, 100 de minuni ale lumii, editura ALL, București
2. Petros Kapnistos, Tania Skandalaki, Maria Papadimitriou, anul 2010, Comorile Pământului, numărul 55, editura De AGOSTINI HELLAS SRL, București.
3. Petros Kapnistos, Tania Skandalaki, Maria Papadimitriou, anul 2010, Comorile Pământului, numărul 52, editura De AGOSTINI HELLAS SRL, București.
4. Petros Kapnistos, Tania Skandalaki, Maria Papadimitriou, anul 2010, Comorile Pământului, numărul 49, editura De AGOSTINI HELLAS SRL, București.
5. Petros Kapnistos, Tania Skandalaki, Maria Papadimitriou, anul 2010, Comorile Pământului, numărul 37, editura De AGOSTINI HELLAS SRL, București.
6. Petros Kapnistos, Tania Skandalaki, Maria Papadimitriou, anul 2010, Comorile Pământului, numărul 36, editura De AGOSTINI HELLAS SRL, București.
7. Petros Kapnistos, Tania Skandalaki, Maria Papadimitriou, anul 2010, Comorile Pământului, numărul 44, editura De AGOSTINI HELLAS SRL, București.
8. Petros Kapnistos, Tania Skandalaki, Maria Papadimitriou, anul 2010, Comorile Pământului, numărul 75, editura De AGOSTINI HELLAS SRL, București.
9. http://revistanautilus.ro/enigmele-terrei/megalitii-de-la-stonehenge-1/
10. http://www.descopera-mistere.ro/legendele-pietrelor-de-la-stonehenge-2/