Grafica 3D

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Grafica 3D.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Grafica Computerizata

Extras din document

In istoria evolutiei sistemelor de calcul, modalitatea de reprezentare grafica a informatiei a reprezentat un salt calitativ important. Daca la inceputul „erei calculatoarelor” se putea vorbi doar de reprezentarea alfanumerica a informatiei, in prezent este posibila combinatia de grafica, text, sunet, imagine video, animatie, pentru o reprezentare cat mai eficienta a informatiei. Grafica pe calculator permite realizarea nu doar a imaginilor obiectelor din lumea reala, concreta dar si a obiectelor abstracte, sintetice. Aceasta caracteristica separa in mod esential grafica cu calculatorul, ca realizatoare de imagini, de televiziune si fotografie.

Toate imaginile in format electronic sunt disponibile in cateva tipuri de fisiere, dar pot fi separate in doua mari categorii: bitmap si vector.

O imagine grafica de tip bitmap (TIFF, GIF, JPEG, PCX, BMP, etc.) este in general definita ca o matrice de valori cunoscute sub numele de pixeli. Fiecare pixel (picture element) este un mic patrat colorat caruia ii este asociata una sau mai multe cifre, care definesc culoarea pe care el trebuie sa o afiseze. In cea mai simpla forma de descriere a unei imagini, fiecare pixel este definit prin trei grupe de cate 8 biti (24 de biti in total), cu valori intre 0 si 255, definind cantitatea de rosu, verde si albastru care se combina pentru a obtine o anumita culoare. In proportiile corecte rosu, verde si albastru pot fi combinate pentru a forma negru, alb, 254 de tonuri de gri si o mare varietate de culori (16,777,216 in total). Aceste imagini de tip bitmap sunt dependente de rezolutia pe care o au. Aceasta se exprima in puncte pe inch (dots per inch) sau dpi. Redimensionarea unei imagini bitmap poate fi un proces inselator. Micsorarea ei in general nu ridica probleme. Are loc o reducere a dimensiuni pixelilor, ceea ce face ca adeseori imaginea sa devina mai precisa. Imaginile bitmap sunt alcatuite dintr-un numar fix de pixeli. Sporirea dimensiuni acesteia duce la creearea mai multor pixeli de aceeasi culoare si implicit la reducerea calitatii imaginii. Datorita acestui fapt ele pot aparea zimtuite, pierzandu-si din detalii in momentul in care sunt marite sau printate la o rezolutie mai mare decat cea pe care o au de fapt. Imaginile bitmap pot fi create pe calculator, dar in cele mai multe cazuri sunt imagini reale in forma digitala, cum ar fi de exemplu fotografiile digitale, imaginile scanate, etc. Fisierele bitmap necomprimate sunt in mod obisnuit mult mai mari decat formatele fisierelor de imagine comprimate (cu oricare dintre diferitele metode existente) pentru aceeasi imagine. Acestea sunt in general nepotrivite pentru transferul imaginii pe internet sau in alte medii informationale lente sau cu o capacitate limitata. Formate uzuale de imagini bitmap sunt: BMP (Windows Bitmap, PCX (Paintbrush), TIFF (Tag Interleave Format, JPEG (Joint Photographics Expert Group), GIF (Graphics Interchange Format) , PNG (Portable Network Graphic), PSD (Adobe PhotoShop) and CPT (Corel PhotoPAINT).

Imaginile de tip vector sunt bazate pe calcule matematice, ele reprezentand colectii intregi de linii si curbe conectate intre ele. La creearea unei imagini intr-un program de grafica vectoriala, in pagina se insereaza noduri conectate intre ele prin linii sau curbe. Fiecare nod, linie sau curba e definita in desen prin coordonate matematice, care implica pozitia nodului, grosimea liniei etc. Deoarece imaginile vectoriale sunt definite matematic si nu ca o harta de pixeli, ele pot fi marite si micsorate fara pierderi de calitate. Programul recalculeaza functia matematica asociata obiectului modificandu-i dimensiunile fara pierderi. Spre deosebire de imaginile bitmap, calitatea nu este limitata de numarul de puncte pe inch (dots per inch) sau de rezolutia scanarii, motiv pentru care imaginile vectoriale sunt ideale in activitatea de printare. Cele mai cunoscute formate sunt: EPS (Encapsulated PostScript), WMF (Windows Metafile), AI (Adobe Illustrator), CDR (CorelDraw), DXF (AutoCAD), SVG (Scalable Vector Graphics) and PLT (Hewlett Packard Graphics Language Plot File).

In continuare vom prezenta pe larg cateva imagini grafice de tip bitmap

Fisiere in arhiva (1):

  • Grafica 3D.doc