Grafica rastru și grafica vectorială

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1705
Mărime: 63.62KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Cuprins

I. Grafica rastru și grafica vectorială 1

I.1. Grafica rastru 1

I.2. Grafica vectorială 2

I.3. Conversia imaginilor dintr-un format în altul 4

Extras din document

Grafica pe calculator (grafica digitală) este un domeniu al informaticii care acoperă toate aspectele legate de formarea imaginilor utilizând un computer.

La baza graficii bidimensionale stau două tipuri de imagini computerizate: imagini raster (cunoscute și sub numele de bitmap) și imagini vector. În funcție de natura proiectului, poate fi recomandată utilizarea imaginilor vectoriale, utilizarea imaginilor bitmap cât și utilizarea combinată a acestora. Înțelegerea avantajelor și dezavantajelor fiecărei tehnologii și relațiile dintre ele este necesară pentru o utilizare optimă a acestora.

I.1. Grafica rastru

Display-urile computerelor sunt alcătuite din puncte minuscule numite pixeli. Imaginile bitmap (imaginea raster sau matriceală) sunt de asemenea construite folosind aceste puncte. În cea mai simplă formă de descriere a unei imagini, fiecare pixel este definit prin trei grupe de câte 8 biți (24 de biți în total), cu valori între 0 si 255, definind cantitatea de roșu, verde și albastru care se combină pentru a obține o anumită culoare. În proporțiile corecte roșu, verde și albastru pot fi combinate pentru a forma negru, alb, 254 de tonuri de gri și o mare varietate de culori (16,777,216 în total). Imaginile bitmap, cu cât sunt mai mici și mai apropiate, cu atât calitatea imaginii este mai ridicată, dar și mărimea fișierului necesar pentru stocarea ei. Redimensionarea unei imagini raster poate fi un proces inselator. Micsorarea ei in general nu ridica probleme. Are loc o reducere a dimensiunii pixelilor ceea ce face ca adeseori imaginea sa devina mai precisa. Imaginile bitmap / raster sunt alcatuite dintr-un numar fix de pixeli. Sporirea dimensiunii acesteia duce la creearea mai multor pixeli de aceeasi culoare si implicit la reducerea calitatii imaginii. Dacă imaginea este afișată la o mărime mai mare decât cea la care a fost creată inițial, devine granulată și neclară, deoarece pixelii din alcătuirea imaginii nu mai corespund cu pixelii de pe ecran. Rezoluția unei imagini raster sau a unei imagini scanate se exprimă în termeni de puncte pe inch sau dpi.

Imaginea raster este complexă din punct de vedere al efectelor aplicate, retușări, variațiuni de culori, etc. Pentru a reproduce cu exactitate un fișier de imagine raster, softul de grafică trebuie să țină evidența unei cantități mari de informație, printre care localizarea exactă și culoarea fiecărui pixel din combinația de pixeli. Aceasta are ca rezultat fișiere de dimensiuni uriașe pentru grafica raster. Rezoluțiile mai mari (dpi) și adâncimea mai mare a culorilor dau fișiere mai mari. Când se creează și se scanează imagini raster, dimensiunea fișierului devine o problemă serioasă, deoarece fișierele mari tind să facă procesorul computerului si hard disk-ul să lucreze suplimentar. Tranferarea fișierelor mari (de peste 1 megabyte) prin internet necesită o conexiune de internet rapidă de ambele părți pentru a se putea încărca sau descărca în timp util.

Fiecare imagine bitmap are asociată o paletă de culori. Fiecare culoare dintr-o paletă este o valoare hexazecimală. Paleta de culori este o listă de mai multe culori disponibile într-un fişier, ataşată fiecărei imagini. Numai culorile definite în paleta de culoare apar într-o imagine. Totuşi, anumite palete de culoare conţin culori care nu sunt din imagine.

Formate uzuale de imagini raster sunt: BMP (Windows Bitmap), PCX (Paintbrush), TIFF (Tag Interleave Format), JPEG (Joint Photographics Expert Group), GIF (Graphics Interchange Format) , PNG (Portable Network Graphic), PSD (Adobe PhotoShop) and CPT (Corel PhotoPAINT).

I.2. Grafica vectorială

Cuvântul vector este un sinonim pentru linie. Dacă în cazul imaginilor de tip raster se folosesc pixeli pentru construirea imaginii, în cazul imaginilor de tip vector, fișierul stochează liniile, formele și culorile care alcătuiesc imaginea, ca formule matematice. când se creează o imagine vector într-un program de ilustrare vector, se introduc puncte nod sau de desen, iar liniile și curbele unesc punctele. Un program de grafică vectorială folosește apoi acele formule matematice pentru a construi imaginea pe ecran, la calitate optimă, în funcție de rezoluția ecranului. Așadar, acestea pot produce o imagine de orice mărime și nivel de detaliu, calitatea imaginii fiind determinată doar de rezoluția display-ului, mărimea fișierului rămânând aceeași. Imprimarea unei imagini vectoriale pe hârtie sau pe orice alt material va da un rezultat mai clar și de o rezoluție mai înaltă decât cea posibilă pe un ecran, folosind exact același fișier.

Elementele vectoriale au marele avantaj de a nu-si pierde calitatea atunci când sunt mărite sau micșorate. Din acest motiv sunt folosite cel mai des pentru print. În Fig.1 se poate observa diferența dintre o imagine mărită de tip raster și o imagine mărită de tip bitmap.

Preview document

Grafica rastru și grafica vectorială - Pagina 1
Grafica rastru și grafica vectorială - Pagina 2
Grafica rastru și grafica vectorială - Pagina 3
Grafica rastru și grafica vectorială - Pagina 4
Grafica rastru și grafica vectorială - Pagina 5
Grafica rastru și grafica vectorială - Pagina 6
Grafica rastru și grafica vectorială - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Grafica rastru si grafica vectoriala.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Detectare a Contururilor

Tehnici de detectare a contururilor in imagini 1. Introducere Detectarea contururilor ( in engleza edge detection ) este un termen din domeniul...

Ai nevoie de altceva?