Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2145
Mărime: 20.55KB (arhivat)
Publicat de: Domnica Cristea
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. 1. Introducere
  3. 1.1 Definiţia aditivilor alimentari
  4. 1.2 Definiţia supelor concentrate la plic (deshidratate şi instant)
  5. 1.3 Profilul consumatorului de supe la plic
  6. 1.4 Motivul alegerii acestei teme
  7. Capitolul II
  8. 1. Clasificarea şi codificarea aditivilor prezenţi în supele instant
  9. 1.1 Supă de pui cu tăiţei de la Knorr
  10. 1.2 Supă cu găluşte de la Knorr
  11. 1.3 Supă cu găluşte de la Maggi
  12. 2. Criterii de utilizare a aditivilor în industria alimentară
  13. 3. Efectul aditivilor alimentari asupra sănătăţii
  14. Capitolul III

Extras din referat

1. Concluzii

1.1 Aspectele pozitive şi negative a consumului de supe instant

Bibliografie

Capitolul I

1. Introducere

Datorită dezvoltării societăţii umane şi a tehnologiei în toate domeniile, produsele alimentare sunt şi ele obţinute astăzi cu ajutorul tehnologiilor şi procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se înregistrează duce la o supraproducţie şi o ofertă variată din partea producătorilor alimentari. Astfel se face tot posibilul ca alimentele să aibă succes, să poată fi conservate pe perioade cât mai lungi, să aibă culori cât mai atractive, să fie cât mai bogate în vitamine chiar dacă sunt obţinute pe cale artificilală.

1.1 Definiţia aditivilor alimentari

Aditivii alimentari sunt substanţe care se adaugă în cantităţi mici în produs în timpul prelucrării tehnologice, condiţionării, conservării, ambalării, a transportului sau păstrării, în scopul îmbunătăţirii caracteristicilor de calitate, creşterii stabilităţii şi măririi valorii nutritive.

1.2 Definiţia supelor concentrate la plic (dezhidratate şi instant)

Supele instant nu necesită fierbere, astfel timpul de pregătire este mult mai scurt decât al celor deshidratate, care, pentru preparare, este necesară fierberea o perioadă determinată de timp (aproximativ 10 minute).

1.3 Profilul consumatorului de supe la plic

În 20% din gospodăriile urbane se consumă supe la plic, (rezultă din studiul TGI Romania, efectuat de Mecury Research). În cele mai multe dintre acestea (58%), se consumă cel mai des supe deshidratate, care se prepară în câteva minute, prin fierbere, iar în 28% se recurge la varianta instant a acestora (acestea nu necesita fierbere). În consumul gospodăriilor formate din maximum trei persoane, aceste alimente se regăsesc într-o măsură mai mare. Supele instant, de exemplu, sunt preferate mai degrabă de persoanele care locuiesc singure (36%).

1.4 Motivul alegerii acestei teme

Acest studiu de piaţă m-a determinat să realizez această lucrare, pentru a pune în evidenţă aspectele negative a consumului de supe concentrate (fie instant, fie deshidratate) la plic, deoarece majoritatea oamenilor nu îşi dau seama ce impact au asupra lor.

Capitolul II

1. Clasificarea şi codificarea aditivilor prezenţi în supele instant

1.1 Supă de pui cu tăiţei de la Knorr

Ingrediente: paste făinoase (făina de grâu) 63,5%, sare, amidon de porumb, potenţiatori de aromă (monosodiu glutamat, inozinat şi guanilat de sodiu), legume deshidratate 3,6% (morcov, rădăcină de ţelină, praz, usturoi, pătrunjel frunze), grăsime de pui 1,7%, zahăr, extract de drojdie, grăsimi şi uleiuri vegetale, arome (conţin; zer, urme de ou), condiment 0,4% (rădăcină de leuştean, curcumă, piper, extract de condimente), carne de pui deshidratată 0,35%, acidifiant (acid cirtic), glucoză, maltodextrină din porumb.

Analizând acest amestec de ingrediente, avem următorii aditivi (E-uri):

a. Monosodiu glutamat sau glutamate monosodic –> E 621: potenţiator artificial sau natural de aromă, obţinut din surse vegetale sau animale. Sarea de sodium a acidului glutamic. Este utilizat într-o gamă vastă de alimente de origine animal, vegetală sau mixtă. Stimulează puternic apetitul, produce adictivitate. Are efecte neurotoxice, poate provoca persoanelor sensibile migrene şi crampe, greaţă, respiraţie dificilă, modificări de ritm cardiac etc. este unul dintre cei mai nocivi aditivi, care poate produce cancer şi boala Alzheimer, Parkinson etc. Este interzis consumul de către femeile insărcinate, copii, sugari, hipoglicemici, cardiac, bătrâni. Consumul frecvent nu este recomandat.

b. Inozinat de sodiu -> E 631: potenţiator de gust şi aromă artificial, vegetal. Face parte din E-urile cancerigene, poate fi produs din carne sau sardine, poate provoca gută (o formă de artrită=inflamaţia articulaţiilor), nu este permis în alimentaţia sugarilor şi a copiilor mici.

c. Guanilat de sodiu -> E 627: potenţiator de gust şi aromă artificial, vegetal. Face parte din E-urile cancerigene, izolat din sardine sau extract de drojdie, poate provoca gută, nu este permis în alimentaţia sugarilor şi a copiilor mici.

d. Acid citric sau sare de lămâie -> E 330: acidifiant natural sau artificial, se poate obţine din fructe (citrice) sau prin biosinteză, poate cauza afecţiuni bucale (produce boli ale aparatului bucal), poate deveni cancerigen dacă este consumat în exces, face parte din E-urile toxice.

1.2 Supă cu găluşte de la Knorr

Ingrediente: găluşte 67,4% (făină, de grâu, grăsime vegetală, albuş şi gălbenuş de ou pudră, sare, potenţiator de aromă – monosodium glutamat, nucşoară), sare, potenţiatori de aromă (monosodiu glutamat, inozinat şi guanilat de sodium), legume deshidratate 4% (morcov, ceapă, pătrunjel, alte legume), grăsime vegetală, carne de pui deshidratată, arome, extract de drojdie, condiment 0,4% (usturoi, seminţe de ţelină, curcumă, rozmarin, boia de ardei, leuştean, piper alb), concentrate de măr, glucoză, sos de soia, maltodextrină din porumb sau grâu, colorant (caramel).

Preview document

Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 1
Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 2
Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 3
Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 4
Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 5
Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 6
Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 7
Aditivi și Ingrediente Existente în Supe Concentrate la Plic - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Aditivi si Ingrediente Existente in Supe Concentrate la Plic.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Gume și Bomboane Gumate

INTRODUCERE Folosirea aditivilor şi auxiliarilor tehnologici în producţia de alimente trebuie să aibă în vedere în principal protecţia...

Ai nevoie de altceva?