Aditivii

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Aditivii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE ADITIVILOR ALIMENTARI?

Transformarile prin care trec economia si societatea noastra se manifesta pe multiple

planuri. O importanta deosebita o reprezinta preocuparile în legatura cu alimentul si alimentatia umana si impactul direct al acestora asupra sanatatii consumatorilor. Sunt de real interes si de stricta actualitate, problemele legate de corectitudinea alimentatiei, de acuratetea retetelor si tehnologiilor alimentare, de reprimare a tendintelor de fraudare în domeniul alimentar. Aceste preocupari sunt în egala masura de natura legislativa, dar si stiintifica si tehnica. În acest context, rolul contradictoriu al unor aditivi alimentari  pe de o parte laudati pentru aportul lor benefic la calitatea alimentelor, pe de alta parte incriminati pentru neajunsurile pe care le provoaca sanatatii consumatorilor, merita sa fie aprofundat si studiat în detaliu.

Cu siguranta ca aditivii alimentari nu sunt în totalitatea lor nocivi, dar printre acestia se

gasesc câtiva care din cauza cunostintelor stiintifice reduse care sa permita evaluarea lor, sau chiar prin prisma acumularii de noi date si prin dezvoltarea tehnicilor de analiza, se dovedesc a avea un grad mai mare de nocivitate decât cel estimat initial.

Ne gasim din aceasta cauza în plin proces de evaluare a substantelor care aspira sa

acceada la calitatea de aditiv alimentar, dupa noi standarde si mai ales, lucru foarte important, de reevaluare a celor care se gasesc deja în listele pozitive.

La ora actuala în Uniunea Europeana se fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de

aditivi alimentari. Scopul acestor eforturi este siguranta alimentara si securitatea consumatorului.

Preferinta consumatorului, atunci când alege produsele alimentare pe care este dispus sa le manânce, ar trebui sa se îndrepte catre aditivii alimentari naturali, acestia integrându-se mai bine în metabolismul uman, în aceasta brosura veti gasi la fiecare aditiv o referinta la natura lui sintetica sau naturala.

Desigur ca cei care legifereaza utilizarea aditivilor alimentari trebuie sa aiba în vedere

sanatatea pietei- aspectul economic si tehnologic al problemei, dar mai importanta decât

acesta, consideram ca este sanatatea oamenilor.

V-ati întrebat vreodata cum ar fi viata daca nu ar exista aditivi alimentari? Daca ati

raspuns "minunata", atunci mai gânditi-va o data!

Din vremurile în care aragazul din bucatarie era un foc în fata pesterii, oamenii au cautat

un mod de a conserva si îmbunatati alimentele. Hrana era perisabila, insectele o infestau, era invadata de bacterii, iar aerul râncezea grasimile.

Ceva trebuia adaugat pentru a o proteja si, poate, pentru a o face mai buna. Romanii

foloseau sulfitul pentru a dezinfecta butoaiele si pentru a conserva vinul.Europenii secolelor 13-14 l-au îmbratisat pe Marco Polo pentru ca le-a adus din Orient mirodeniile care le aromau alimentele. Calatorii spre Lumea Noua sarau carnea pentru a o conserva în îndelungata lor calatorie peste Atlantic, iar mai târziu, pionierii foloseau salpetru pentru acelasi lucru.

În zilele noastre se foloseste nitritul, componentul activ al salpetrului.

Descoperirea Americii, acest eveniment epocal, s-a petrecut ca urmare a efortului de a se

gasi noi surse de aprovizionare cu anumite condimente, singurele capabile sa conserve carnea consumata într-o Europa privata de comertul cu partea sa rasariteana, cazuta sub dominatia otomana: "cu privire la Orient, Occidentul era dornic sa gaseasca un drum de comunicatii. Îi era vital pentru necesitatile de mirodenii, ale caror importuri se faceau din zi în zi mai greu si ale caror preturi erau exagerat de mari. Europa suferea de lipsa de furaje si era obligata sa sacrifice un mare numar de vite, al caror carnuri erau conservate în scopul de a fi consumate în timpul iernilor. Si pentru a fi conservate, era necesar condimentul mirodeniilor: scortisoara, piper, ghimber, nucsoara, cuisoare...(...) Cu prabusirea Constantinopolelui, în anul 1453, comertul devine dificil. La începutul sec. XVI turcii mai cuceresc Egiptul si Siria, pentru care motiv Occidentului nu-i ramâne alta solutie decât sa caute alt drum spre mirodenii... Din anul 1470 exista convingerea ferma ca se poate ajunge în India pe mare. Cautarea acestui drum provoaca colonizarea arhipelagurilor atlantice, pune în miscare procesul descoperirilor portugheze si, în

sfârsit, va duce pâna în America." Francisco Morales Padron, Istoria descoperirii si cuceririi

Americii, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1979.

Colorantii fac parte din cultura omului de foarte multa vreme. Arheologii au gasit date

despre folosirea culorilor în cosmetica înca din anul 5000 BC. Scrierile egiptene vechi descriu coloranti folositi în medicamente, iar istoricii spun ca folosirea culorilor în alimente pare sa fi început în preajma anului 1500î.Hr.

De-a lungul vremurilor colorantii au provenit mai ales din substante gasite în natura,

precum turmericul, paprica, sofranul.

Aditivii alimentari joaca un rol esential în furnizarea unei hrane diverse si nutritive. Ei

permit populatiei urbane, mereu în crestere, sa se bucure de o mare varietate de alimente sigure, sanatoase si gustoase pe durata întregului an.

Toti aditivii sunt reglementati cu atentie de autoritati nationale si internationale, care se

asigura ca alimentele pot fi consumate si ca sunt corect etichetate. Scopul acestei brosuri este sa furnizeze informatii utile privind aditivii alimentari, de ce sunt folositi, cum se reglementeaza folosirea lor si, când este cazul, sa descrie efectele nocive asupra sanatatii si conditiile în care apar acestea.

Fara aditivi, multe din alimentele familiare noua, pur si simplu, nu ar exista.

De ce sunt folositi aditivii în alimente?

Aditivii au o multime de functii, care adesea sunt considerate de la sine întelese. Fiindca

majoritatea oamenilor nu mai traiesc la tara, aditivii pastreaza alimentele sigure si placute pe drumul spre piete, care se afla uneori la mii de kilometri de locul unde sunt crescute sau produse. Unii aditivi ar putea fi eliminati daca am fi gata sa ne producem hrana, sa o culegem si sa o macinam, sa petrecem multe ore gatind-o sau sa acceptam un risc crescut al stricarii ei. Dar majoritatea oamenilor de astazi au ajuns sa depinda de beneficiile tehnologice, estetice si de comoditatea pe care o ofera aditivii.

Aditivii sunt folositi pentru urmatoarele motive principale:

- Pentru a mentine gustul si siguranta alimentelor- Conservantii întârzie alterarea cauzata de mucegai, aer, bacterii, ciuperci sau fermenti. Antioxidantii feresc alimentele de râncezire,

schimbarea culorii.

- Pentru a mentine consistenta produsului-

Stabilizatorii dau o textura fina si uniforma. Antiaglomerantii previn sedimentarea unor ingrediente. Emulsificatorii previn separarea

ingredientelor.

- Pentru a afâna sau pentru a controla aciditatea/alcalinitatea- Agentii de afânare sunt folositi în brutarie si au proprietatea de a elibera acizi atunci când sunt încalziti, reactionând astfel cu praful de copt, si producând cresterea produselor de brutarie. Alti aditivi ajuta la modificarea aciditatii sau alcalinitatii alimentelor, asigurând un gust, o aroma si o culoare placute.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivii.doc