Alimentația Vegetariană

Referat
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4431
Mărime: 21.74KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Extras din document

Pentru foarte multi oameni, a fi vegetarian înseamna mai mult decât un moft si reprezinta un stil de viata. Cei care au renuntat sa se mai hraneasca din produse de origine animala o fac din motive religioase sau etice, legate de mediul inconjurator sau de propria stare a sanatatii. De aceste persoane, si nu numai, trebuie sa tineti seama atunci când aveti de condus un restaurant, cele mai importante mese având nevoie si de o (din ce în ce mai des invocata) alternativa vegetariana.

Mâncarea cea mai folosita într-o alimentatie vegetariana este cea care include legume, fructe si diverse cereale. Soia este, de asemenea, un produs esential pentru anumite diete, exceptând persoanele care au alergie la acesta.

Cum manânca un vegetarian

În primul rând, se manânca toate fructele si legumele posibile, cât mai proaspete si în cantitati cât mai mari, mai ales din cauza ca o preparare cât mai sumara pastreaza nutrientii în stare aproape perfecta. De asemenea, se consuma cereale, soia, precum si cateva produse de natura organica. Acestea din urma produse contin foarte putine pesticide sau fertilizatori chimici, ouale fiind incluse în meniurile vegetariene întru compensarea nevoii de proteine animale, manifestata serios in organismul uman.

Consideratii dietetice

Din clipa în care ne nastem, corpul nostru este legat în mod esential de aer, apa si hrana. Pentru a reusi sa ne mentinem corpul în forma, trebuie sa avem o dieta echilibrata, al carei continut în apa sa ajunga în jurul valorii de 70%.

Si, mai mult decât apa consumata în mod direct, totul se reduce defapt la consumul a cât mai multe alimente care contin apa (în stare naturala). Fructele si vegetalele crude sunt alimentele care satisfac cel mai bine aceasta cerinta.

Tocmai de aceea, în organizarea restaurantelor vegetariene (sau macar a unui departament de acest tip), trebuie sa se tina cont ca nu este necesar sa ne hranim exclusiv cu fructe si vegetale, doar ca mesele noastre zilnice ar trebui sa le contina într-o proportie însemnata, undeva spre doua treimi. Aici pot fi încadrate produsele lactate si ouale, mai ales atunci când nu sunt preparate termic, restul de o treime fiind, bineînteles, alcatuit din preparate prelucrate.

Un lucru care ramâne cu adevarat important este necesitatea crearii alternativei vegetariene, posibilitatea alegerii, pe care trebuie sa o oferiti clientilor ce va vor calca pragul restaurantului.

Valoarea unei alimentatii vegetariene

Sanatatea fiecarui individ depinde de, în foarte mare masura, de modul de alimentatie. Este de acum cunoscut faptul ca omul nu trbuie sa ignore ceea ce manânca. Un mare numar de boli sunt strâns legate de alimentatie. Un anumit comportament alimentar poate aduce la aparitia unor boli, printre care se numara si diabetul zaharat si bolile de rinichi, dar nu numai acestea.

Tipul alimentelor ingerate de o persoana sau de o comunitate se poate stabili cu ajutorul unori factori confruntati cu statutul economico-social, cu religia, traditiile. Factorii medicali, cum ar fi alergiile alimentare, diabetul, bolile de inima, determina uneori schimbari fortate în alimentatie.

Obiceiurile alimentare pot fi clasificate, la prima vedere, în vegetariene si non-vegetariene. Mai departe, vegetarienii pot fi la rândul lor clasificati, în functie de alimentele incluse în alimentatie în „fructarieni” , „vegetalisti”, lacto-vegetarieni si lacto-ovo-vegetarieni.

Diferenta principala dintre vegetarieni si non-vegetarieni o constituie excluderea sau includerea în alimentatie a oualor, carnii, pestelui si carnii de pasare. Mai exista o categorie de semivegetarieni, adica aceia care nu manânca nici un fel de carne dar includ in alimentatia lor pestele. Diferenta de valoare nutritiva dintre aceste tipuri de alimentatie depinde desigur de valoarea nutritiva a alimentelor. În general, alimentele considerate non-vegetariene sunt bogate în proteine si grasimi, sarace în fibre si reprezinta surse sarace de carbohidrati, pe de alta parte alimentele considerate vegetariene sunt bogate în fibre, carbohidrati, vitamine, minerale si pot contine în acelasi timp proteine si grasimi. Aceste diferente au dat nastere unei întrebari: care tip de alimentatie este mai indicat pentru o alimentatie sanatoasa?

Toate alimentele de origine animala contin proteine, despre care se spune ca sunt mai usor asimilate de organism.

Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi, dintre care unii pot fi sintetizati de catre corp, iar altii nu. Aminoacizii care nu pot fi sintetizati mai sunt numiti aminoacizi esentiali.

Alimentele non-vegetariene contin toti aminoacizii esentiali, spre deosebire de cele vegetariene (cu exceptia laptelui). Cu toate acestea, toti aminoacizii esentiali pot fi obtinuti cu usurinta într-o alimentatie vegetariana prin combinatii judicioase cu diferite alimente.

Preview document

Alimentația Vegetariană - Pagina 1
Alimentația Vegetariană - Pagina 2
Alimentația Vegetariană - Pagina 3
Alimentația Vegetariană - Pagina 4
Alimentația Vegetariană - Pagina 5
Alimentația Vegetariană - Pagina 6
Alimentația Vegetariană - Pagina 7
Alimentația Vegetariană - Pagina 8
Alimentația Vegetariană - Pagina 9
Alimentația Vegetariană - Pagina 10
Alimentația Vegetariană - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Alimentatia Vegetariana.doc

Alții au mai descărcat și

Calitatea Senzoriala a Branzei Telemea

1. SCURT ISTORIC Dintre toate sortimentele de brânzeturi care se fabrică în ţara noastră, brânza telemea este cea mai răspândită, apreciată şi...

Dieta Vegetariana - Fibrele Alimentare

DIETA VEGETARIANA GENERALITATI Conform raportului Asociatiei Dietetice Americane despre dietele vegetariene, acestea sint asociate cu un risc...

Regimul Alimentar al unei Persoane Pur Vegetariene

1. Scurt istoric Sănătatea nu poate fi întreţinută fără o dietă adecvată. Un vechi proverb chinezesc spune că "indiferent care cauză e tatăl...

Chimen, Oregano, Dafin

I. DESPRE CONDIMENTE Condimentele sunt substante picante de origine minerala, vegetala, animala sau sinteza, care adaugate unor produse alimentare...

Nutritia Vegetariana

Sanatatea nu poate fi întretinuta fara o dieta adecvata. Un vechi proverb chinezesc spune ca "indiferent care cauza e tatal bolii, dieta este în...

Cauzele Supraalimentatiei si Obezitatii la Americani

Cauzele supraalimentaţiei şi obezităţii la americani. Elemente care determină această maladie Acest referat conţine rezultatele studiilor făcute...

Piramidele alimentare Asiatică, mediteraneană și vegetariană

Piramida alimentară este o schemă semnificativă pentru o hrănire corectă. Piramida alimentară a fost proiectată pentru a oferi un aspect ușor de...

Nutritie Umana si Toxicologie C3

Nutriţie C3 3. IMPORTANŢA NUTRIŢIONALĂ A GLUCIDELOR Rolul important al glucidelor în alimentaţia umană este cel energetic, deoarece glucidele...

Ai nevoie de altceva?