Alimente Modificate Genetic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Alimente Modificate Genetic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

1. Introducere

Termenul "biotehnologie" a fost definit in variate feluri, dar cel mai adesea ca "orice tehnica care utilizeaza organisme vii pentru a realiza o serie de produse, a imbunatati calitatea plantelor sau animalelor sau pentru a dezvolta microorganisme pentru utilizari speciale". Astfel, biotehnologia cuprinde multe discipline ce au legatura cu alimentatia, de exemplu:

- reproducere,

- fermentatia alimentelor si a culturilor starter,

- tehnologie a enzimelor,

- productie de ingrediente si aditivi cu ajutorul microorganismelor,

- biosenzori si metode analitice,

- conversie biologica a reziduurilor si produselor secundare.

1.1. Ce sunt organismele modificate genetic (OMG) şi alimentele obţinute din OMG?

OMG sunt organisme în care materialul genetic a fost modificat (ADN), într-un mod care nu se produce prin mecanisme naturale („tehnologii moderne”, „tehnologie genetică”, „tehnologie de recombinare a ADN”, „inginerie genetică”). Gene individuale, selectate datorită calităţilor lor, sunt transferate de la un organism la altul, chiar şi între specii diferite.

Rezultă crearea de plante modificate genetic, ale căror seminţe sunt apoi utilizate la cultivare (culturi modificate genetic).

1.2. De ce se produc organisme modificate genetic ?

OMG se produc şi se comercializează pentru a aduce avantaje producătorului şi consumatorului de alimente obţinute din OMG. Avantajele înseamnă: preţuri mai mici, beneficii mai mari privind durabilitatea şi/sau valoarea nutritivă.

Obiectivul iniţial a fost acela de protejare a culturilor, prin crearea rezistenţei împotriva bolilor şi dăunătorilor la plante ( insecte şi virusuri ), sau prin crearea unei mai bune toleranţe la ierbicidele utilizate în agricultură.

1.3. Alimentele produse din OMG („Alimente noi”) se evaluează diferit din punctul de vedere al siguranţei alimentului, faţă de alimentele tradiţionale?

Consumatorii consideră, în general, că alimentele tradiţionale, unele cu istorie de mii de ani, sunt sigure. Atunci când se realizează alimente noi, obţinute prin metode naturale, unele dintre caracteristicile cunoscute de la alimentele tradiţionale se modifică, în bine sau în

rău. Autorităţile din domeniul controlului oficial al alimentului efectuează curent analize de risc pentru alimentele tradiţionale. Este, desigur, nevoie de metode adecvate de analiză a riscului pentru alimentele noi.

Toată lumea este de acord că sunt necesare metode specifice de analiză a riscului şi de aceea au fost elaborate metode specifice, riguroase, pentru OMG şi pentru alimentele noi, obţinute din OMG, în relaţia lor cu sănătatea animalelor şi a omului, precum şi cu mediul. Aşadar, evaluarea la punerea pe piaţă a alimentelor este foarte diferită în cazul alimentelor tradiţionale, faţă de cele noi, obţinute din OMG.

OMS are un program special pentru asistarea autorităţilor naţionale în identificarea alimentelor care trebuie să fie supuse evaluării riscului, inclusiv pentru cele obţinute din OMG.

1.4. Cum se determină riscul potenţial al OMG şi al alimentelor din OMG pentru sănătatea omului?

Prin evaluarea siguranţei alimentelor obţinute din OMG se au în vedere:

- efectele directe asupra sănătăţii ( toxicitate ) ;

- tendinţele de a provoca reacţii alergice ( alergenicitate );

- componentele specifice care ar putea avea proprietăţi nutriţionale sau toxice;

- stabilitatea genelor inserate;

- efectele nutriţionale asociate modificării genetice;

- orice efecte nedorite ce ar putea rezulta prin transferul genetic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Alimente Modificate Genetic.doc