Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3141
Mărime: 20.93KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: POPESCU CORINA
UNIVERSITATEA “VALAHIA” TARGOVISTE SPECIALIZAREA: T.P.P.A. AN: II

Cuprins

  1. I.SEMICONSERVE DIN CARNE SI PESTE
  2. 1.GENERALITATI
  3. 2.ALTERAREA SEMICONSERVELOR DE CARNE SI PESTE SI CAUZELE ALTERARII
  4. 1. ALTERAREA FARA BOMBAJ
  5. 2.ALTERAREA CU BOMBAJ
  6. 3. ALTERAREA PRODUSA DE STRPTOCOCII DIN GRUPA D.
  7. 4.ALTERAREA PRODUSA DE LACTOBACILI
  8. 5.ALTERAREA PRODUSA DE BACTERII DE PUTREFACTIE NESPORULATE
  9. II.CONSERVE STERILIZATE DIN CARNE SI PESTE
  10. 1.GENERALITATI
  11. 2.ALTERAREA CONSERVELOR STERILIZATE DE CARNE SI PESTE
  12. 3.TIPURI DE ALTERARE ALE CONSERVELOR STERILIZATE DE CARNE SI PESTE
  13. ALTERAREA CONSERVELOR CU pH PESTE 4,5
  14. ALTERAREA CONSERVELOR CU pH SUB 4,5(3,7-4,5)
  15. ALTERAREA HISTAMINICA
  16. ALTERAREA PRODUSA DE LACTOBACILI LACTOFERMENTATIVI
  17. ALTERAREA PRODUSA DE DROJDII SI MUCEGAIURI

Extras din referat

I. SEMICONSERVE DIN CARNE SI PESTE

1. Generalitati

Semiconservele sunt produse alimentare care se obtin in urma unor prelucrari tehnologice si care nu prezinta sterilitate.Ele se obtin prin ambalarea in ambalaje ermetice a unor produse care au fost tratate in prealabil prin diferite tratamente termice sau nu.Foarte multe din aceste produse prezinta adaosuri de conservanti.Aceste produse pot fi prezentate in diferite ambalaje inchise sau pot fi prezentate in vrac.

Semiconservele se supun unui process de pasteurizare prin care in centrul geometric se atinge o temperature de 69,5C timp de minimum 10 minute.Aceste produse se pot pastra la 0-6C un timp limitat.Datorita faptului ca semiconservele nu sunt produse sterile durata lor de conservare variaza intre 10-45 de zile,recomandandu-se pastrarea la rece.

Semiconservele de carne sunt semiconserve din sunca (exp. pulpa,spata,cotlet),semiconserve din sunca de vita(exp.pulpa de manzat),semiconserve din piept de porc afumat(exp. bacon),semiconserve din carne tocata(exp.Mortadella,crenvusti),semiconserve din organe(exp.limba de vita sau porc).

Semiconservele de carne sunt produse cu o perioada limitata de conservare,in functie de sortiment.Majoritatea se obtin in urma pasteurizarii si ca urmare nu sunt sterile.

Semiconservele de carne(exp. carne cu gelatina fara polifosfati) sunt produse ambulate in recipiente metalice,inchise ermetic si supuse unui tratament termic la temperaturi de 75-80C (pasteurizare), care asigura distrugerea formelor vegetative .Ele necesita conditii speciale de depozitare 0-4C si se pastreaza maxim 6-7 zile.

Semiconserve din peste sunt: peste sarat,peste afumat,salata de peste cu sau fara legume,paste (pateuri) din carne sau ficat de peste,icre,lapti,preparate culinare din peste.

Unele din aceste produse sunt conservate prin adios de sare sau prin acidulare(exp. peste sarat,peste marinat).Acestea sunt tratate termic dupa

introducerea pestelui in recipient si inchiderea sa ermetica, conservarea realizandu-se cu ajutorul otetului sau uleiului.

Semiconservele in otet sunt marinate nesterilizate care pot fi reci,fierte sau prajite.Conservele in ulei utilizeaza ulei vegetal.

Marinatele nesterilizate au la baza conservarea pestelui cu ajutorul sari 10% NaCl si al otetului cu un continut de 6 % acid acetic.Se fabrica din peste sarat sau peste proaspat sau congelat .

Marinarea se face la 15C timp de 24 de ore .La marinatele fierte se utilizeaza peste proaspat care se fierbe in solutii cu 6% NaCl si 4% acid acetic. Marinatele prajite se fac in solutie de 6% sare si 5% acid acetic.

Depozitarea semiconservelor de peste se face la temperature sub 5C.

Pentru a fi folosit la obtinerea acestor preparate ,pestele sufera un process de prelucrare obligatorie care consta in decapitare,eviscerare,desolzire,dezosare.In unele4 cazuri,pestii foarte mici pot fi supusi prelucrarii integral sau doar eviscerate.

Prospetimea pestelui conteaza intrucat conservantii utilizati pentru conservare(exp. sarea,acidul acetic) au doar efect biostatic asupra microorganismelor sin u biocid. Astfel in conditii de pastrare a acestor preparate la temperature mari (peste 25C ) microbiota de alterare poate prolifera si deprecia calitatea produsului.

Conservantii utilizati sunt diferentiati in functie de produs.Astfel pestele sarat se conserva cu NaCl in proportie de 10%.

Pestele afumat este conservat prin terpenele de fum.

Salatele bogate in lipide ,nu pot fi pastrate decat la rece fara alte adaosuri care sa realizeze scaderea aciditatii produsului sub pH=3,5 sau fara adios de conservanti alimentary .Scaderea pH-ului se realizeaza prin adios de acizi alimentary.(exp. acid acetic ,acid lactic ,acid citric).

Marinatele de peste si diferite specialitati de peste in ulei au un continut de sare de2,5-12% si o aciditate de 0,6-3%, pH-ul fiind de 1,5-2,3.

La multe din acaste produse material prima este utilizata in stare cruda ea aducand deci produsului toata microbiota pestelui proaspat.

Semiconservele de peste ( exp. peste cu ceapa, marinate reci in sos, sau in ulei, pasta de peste, salata de icre, fileuri de anchois) sunt produse care sunt fabricate in scopul consumului direct , fara a mai necesita o prelucrare culinara.Aceste produse se pastreaza la o temperature de 0-8C timp de maxim 90 de zile.

Pastele(pateurile) sunt omogenate din muschi sau organe cu adaosuri de mirodenii si conservanti.

Preparatele culinare sunt mancaruri din carne sau din peste sau produse din carne sau peste cu adaosuri de legume. Ele sufera tratamente termice de fierbere sau prajire.

2. ALTERAREA SEMICONSERVELOR DIN CARNE SI PESTE SI CAUZELE ALTERARII

Prin proliferarea microbiotei remanente in produs ,care gasaste conditii de mediu favorabile de dezvoltare , poate avea loc alterarea lor in timpul pastrarii.

Semiconservele de carne pot prezenta urmatoarele forme de alterare:

1. Alterarea fara bombaj: produsa de bacterii sporulate Bacillus mesentericus ,Bacillus subtilis,bacterii ale genului Micrococcus.

2. Alterarea cu bombaj poate fi produsa de:

-speciile bacteriilor proteolitice si glucidolitice ale genului Bacillus care pot determina alterari daca sunt prezente in numar mare in semiconserve.Speciile facultative anaerobe Bacillus licheniformis,Bacillus macerans , Bacillus coagulans, Bacillus polimyxa, Bacillus pantothenicus, Bacillus cereus se dezvolta frecvent in cazul existentei unor neetanseitati. Se poate dezvolta de asemenea specia anaseroba Bacillus putrificus.

Preview document

Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 1
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 2
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 3
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 4
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 5
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 6
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 7
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 8
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 9
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 10
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 11
Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Alterarea Conservelor si Semiconservelor de Carne si Peste si Cauzele Alterarii.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei Fabrici de Obținere a Conservelor din Carne

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Conservele din carne sunt produse ambalate ermetic în recipiente metalice sau de sticlă, obţinute prin tratament termic...

Studii Statistice privind Calitatea și Consumul Conservelor din Carne de Pește

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1. Justificarea studiului Producţia mondială a produselor mării a crescut în ultimii 50 de ani de peste 5 ori,...

Tehnologia morăritului și panificației

PÂINEA Stim atât de putine despre unele alimente pe care le consumam zilnic.Pâinea este unul dintre ele. Ea are o istorie veche de mii de ani....

Tehnologii de Conservare, Dezinfectare a Condimentelor, Sistemelor Condimentare

CAP1.Condimente si sisteme condimentare 1.1Generalitati: Adaosurile utilizate in alimentatie si in industria alimentara,pentru a conferi gust si...

Conservanți folosiți în industria alimentară

Cererea tot mai mare de produse alimentare care se inregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari....

Peștele

Capitulul I I. Definirea pestelui ca aliment Caracteristica generala a carnii de peste este culoarea alb-roz la majoritatea speciilor, motiv...

Igiena apei folosite în industria alimentară

Capitolul I - Motivația alegerii temei proiectului Igiena reprezintă știința care studiază condițiile de viață și de muncă în vederea asigurării...

Controlul sanitar al cărnii de pește

PRODUSELE MARII IN COMERTUL INTERNATIONAL Sistemul mondial al produselor mării prezintă o specificitate marcantă, comparativ cu pieţele altor...

Te-ar putea interesa și

Microorganisme în alimente - factorii intrinseci și extrinseci care influențează calitatea ecologică a produselor alimentare

INTRODUCERE Prezenţa în alimente a microorganismelor are o importanţă deosebită pentru calitatea, salubritatea şi starea lor de prospeţime....

Aprecierea Merceologică a Conservelor de Pește

1. Introducere. Noţiuni generale Conservele sterilizate din peşte sunt produse alimentare ,gata preparate pentru consum,care se comercializează în...

Ai nevoie de altceva?