Ambalarea Compotului de Caise

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ambalarea Compotului de Caise.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Liliana Gîtin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Compoturile reprezintă conserve de fructe întregi sau divizate în sirop de zahăr, ambalate în recipiente închise ermetic și pasteurizate. În general, compoturile se fabrică dintr-o singură specie de fructe și poartă denumirea fructului din care provin.

Compotul de caise este un aliment cu valoare terapeutică recunoscută de medici, sucul caiselor intervine în procesele metabolice şi previne apariţia cancerului. Compotul e utilizat în diete, previne anemia, la copii rahitismul, este necesar în perioada de creştere, şi benefic în timpul sarcinii.

Caisele sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamia C, beta-caroten, fibre şi potasiu. Acestea conţin fitochimicale denumite carotenoide - compus care colorează în roşu, galben şi portocaliu, fructele şi legumele. Puternicul antioxidant licopen este unul din cele mai puternice carotide care se găsesc în caise.

În plus, caisele ne oferă şi cantităţi importante de vitamina B, C precum şi fosfor, magneziu, fier şi calciu. Datorită fosforului aceste fructe sunt de mare ajutor persoanelor care au probleme cu memoria.

Retetă de fabricație:

Ingrediente compot de caise:

• 1 kg caise

• 300-400 g zahăr

• 1 l de apă

Modul de preparare a reţetei:

Pentru compot proaspăt de caise:

1. Se pune la fiert apă cu 300 g de zahăr.

2. Se spală caisele şi se curăţă de sâmburi. Opţional, se curăţă caisele de coaja; pe măsura ce se curăţă, se pun într-un vas cu apă rece pentru ca fructele să își păstreze culoarea.

3. Când apa clocoteşte, se adaugă fructele. Se aduce din nou la fierbere compotul de caise şi se lasă să fiarbă 5 - 10 minute, la foc mic.

4. Se gustă compotul de zăhar şi se mai adaugă, după gust.

Compotul de caise este în același timp un mod de a păstra savoarea caiselor pentru lunile reci de iarnă. În acest scop se prepară compotul de caise direct în borcane, fierbând fructele la bain - marine:

1. Se fierbe apa cu zahărul, 2-3 minute, şi se răceşte (să fie fierbinte dar nu clocotită); de obicei se pune mai puţină apă decât pentru compotul pe care îl consumăm proaspăt vara. Deci pentru conservă, compotul de caise se pregăteşte mai concentrat iar iarna îi putem adăuga apă şi mai dăm un clocot.

2. Caisele se prepară în mod similar: se spală, se curăţă de sâmburi, eventual de coajă. Se aranjează fructele în borcane.

3. Opţional: se desface în siropul de compot 1 pastilă de aspirină;

4. Se adaugă siropul în borcane, peste caise. Se pun capacele dupa care se pun la fiert la bain-marine. Când apa începe să clocotească se dă focul mic şi se lasă să fiarbă încă 30 de minute. Se stinge focul însă se lasă borcanele de compot în apă, până când aceasta s-a racit.

Caracteristicile senzoriale şi fizico – chimice ale compotului de caise

Aspectul fructelor: fructe întregi acoperite cu sirop cu acelaşi grad de coacere şi cu dimensiuni apropiate, nedestrămate.

Aspectul lichidului: limpede

Consistenţa fructelor: moi, potrivit de tari

Culoarea fructelor: portocaliu închis

Culoarea lichidului: uşor gălbui până la galben portocalie

Gust: dulce – acrişor

Aroma: intensă

Sticla este un material plastic anorganic mult utilizat pentru confecționarea de ambalaje destinate produselor alimentare lichide si păstoase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalarea Compotului de Caise.doc

Alte informatii

Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism