Biotehnologia Berii

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 8946
Mărime: 47.19KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Spiridon
Puncte necesare: 7
Universitatea ``Dunarea de Jos``Galati Facultatea de Stiinta si ingineria alimentelor Specializarea C.E.P.A.

Cuprins

  1. Cap 1 Scurt istoric 2
  2. 1.1 Tehnologia berii 4
  3. 1.1.1 Fabricarea maltului din orz
  4. 1.1.2 Fabricarea berii
  5. Cap 2 Materii prime folosite la fabricarea berii 9
  6. 2.1 Orzul
  7. 2.1.1 Soiuri de orz
  8. 2.1.2 Compozitia chimica a orzului
  9. 2.1.3 Aprecierea orzului destinat fabricarii berii
  10. 2.2 Apa
  11. 2.3 Hameiul
  12. 2.4 Inlocuitorii de malt
  13. 2.4.1 Porumbul
  14. 2.4.2 Orezul
  15. 2.4.3 Orzul nemaltificat
  16. Cap 3 Obtinerea mustului de bere 16
  17. 3.1 Maltul
  18. 3.2 Macinarea maltului
  19. 3.2.1 Practica macinarii maltului
  20. 3.2.1.1 Macinarea pe cale uscata
  21. 3.2.1.2 Macinarea pe cale umeda
  22. 3.2.2 Macinarea cerealelor nemaltificate
  23. 3.3 Plamadirea si zaharificarea plamezii (brasaj)
  24. 3.4 Filtrarea plamezii
  25. 3.5 Fierberea mustului de bere
  26. 3.6 Separarea borhotului de hamei
  27. 3.7 Racirea si limpezirea mustului
  28. Cap 4 Tehnologia fermentarii mustului de bere 23
  29. 4.1 Drojdia de bere
  30. 4.2 Fermentarea primara
  31. 4.3 Fermentarea secundara
  32. 4.4 Filtrarea berii
  33. Cap 5 Imbutelierea berii 27
  34. 5.1 Tipuri de butelii
  35. Cap 6 Tipuri de bere 29
  36. Bibliografia 34

Extras din referat

Scurt istoric

Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei bauturi. Pe vremea aceea insa, sumerienii nu aveau acces la aceasta licoare aurie. Era o bautura divina si, ca atare, ea era destinata doar zeitei fertilitatii. Mult mai tarziu, in Evul Mediu, calugarii consumau bere mai ales in timpul postului, ca inlocuitor al carnii. Prin urmare, berea este un aliment datorita continutului in glucide, proteine, vitamineleB1, B6, B3, b12, PP, E, acid folic, nicotinic, potasiu, magneziu etc.

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei.

Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a beriisi cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.

In zilele noastre pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, aluatul se pune la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.

In toata lume 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, slab alcoolica, pils, la amara, crema de bere si bere neagra.

Berea a fost bautura populara de mult timp. Tablele babiloniene de lut prezinta retete detaliate de bere, ce se faceau in anii 4300 Î.C. Berea a foat fabricata si de chinezii antici, asirieni si incasi.

Un text egiptean din 1600 Î.C. da peste 100 de retete ce folosesc berea. Acum catva ani beraria din New Castle, Anglia, au inbuteliat 1000 de sticle de bere blonda Tutan Kamon dupa o reteta veche de 3200 de ani, gasita in templul soarelufi de Regina Nefertiti.

Fabricarea si comercializarea berii a inceput in anul 1200 D.C. in Germania de astazi. In 1506 apare Legea Germana a Puritatii care spune clar ca ingredientele berii trebuie sa fie duar apa pura, orzoaica, hameiul si graul. Inbutelierea berii a inceput in 1605.

Un litru de bere echivaleaza cu ; jumatate kg de cartofi, 65g unt, 6 oua, 0,75l lapte sau un sfert de paine.

Berea este o bautura alimentara slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentatia intrerupta a unui must de malt, hamei si apa. Berea contine componentele nutritive ale maltului si, in plus produsi noi rezultati din fermentatia alcoolica adica acizi organici: acetic, malic, lactic; aldehide; alcool superior; vitamine hidrosolubile provenite din drojdie: B1, B2, B6, B12, PP, H; factori de crestere: biotina, inozitol, acid pentatenic.

In Romania,berea nu este o bautura nationala,desi traditia producerii acestei ``paini`` lichide este relativ veche. Virgilius relateaza ca geto-dacii beau iarna o bautura din orz. Din perioada romana nu avem referiri la producerea acestui suc cerealier pe teritoriul Daciei.

Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, putem, in toate provinciile tarii sa urmarim evolutia fabricilor de berein functie de realizarea etichetelor lipite pe sticle, cea mai eficace forma de reclama pana in zilele noastre. Acum se naste simbolul emblemei unei fabrici de bere si renumele unui sortiment.

Cat de importanta a fost si este industria berii in tara noastra se constata aruncand o privire pe harta Romaniei)1998):sunt mentionate localitatile in care au existat sau exista in prezent fabrici de bere care ofera consumatorilor o bautura curata, hranitoare, cu calitati senzoriale la nivelul celor mai bune beri fabricate pe plan mondial.

1.1 Tehnologia berii

Berea poate fi definite ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din aceasta definitie rezulta si principalele materii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cereale nemaltificate, hameiul si apa.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc in trei etape mari si anume:

o Fabricarea maltului din orz ( maltificarea);

o Obtinerea maltului de bere ( fierberea);

o Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv conditionarea berii rezultate.

1.2 Fabricarea berii

Obtinerea berii din materiile prime prezentate mai sus , in cele doua etape principale – obtinerea mustului de bere si fermentarea acestuia.

Dupa cantarire maltul si cerealele nemaltificate sunt macinate in mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor sa actioneze in timpul operatiei de plamadire si zaharificare. Cu ajutorul apei si sub actiunea enzimelor din malt se realizeaza la plamadire si zaharificare transformarea substantelor macromoleculare insolubile din malt in produse solubile cum asa moleculara mica si medie care vor alcatui extractul mustului de bere.

Dupa zaharificare plada este filtrata in scopul separarii mustului de partile insolubile care vor forma borhotul de malt. Astfel primul must mai concentrat rezultat, cat si apele folosite pentru spalare si epuizarea borhotului in extract sunt supuse apoi fierberii cu hamei.

Fierberea mustului cu hamei are ca scop principale solubilizarea substantelor amare si de aroma ale hameiului, coagularea proteinelor, inactivarea enzimelor si sterilizarea mustului. Dupa terminarea fierberii se face separarea conurilor de hamei iar mustul fierbinte este trecut in instalatiile de tratare in vederea fermentarii.

Preview document

Biotehnologia Berii - Pagina 1
Biotehnologia Berii - Pagina 2
Biotehnologia Berii - Pagina 3
Biotehnologia Berii - Pagina 4
Biotehnologia Berii - Pagina 5
Biotehnologia Berii - Pagina 6
Biotehnologia Berii - Pagina 7
Biotehnologia Berii - Pagina 8
Biotehnologia Berii - Pagina 9
Biotehnologia Berii - Pagina 10
Biotehnologia Berii - Pagina 11
Biotehnologia Berii - Pagina 12
Biotehnologia Berii - Pagina 13
Biotehnologia Berii - Pagina 14
Biotehnologia Berii - Pagina 15
Biotehnologia Berii - Pagina 16
Biotehnologia Berii - Pagina 17
Biotehnologia Berii - Pagina 18
Biotehnologia Berii - Pagina 19
Biotehnologia Berii - Pagina 20
Biotehnologia Berii - Pagina 21
Biotehnologia Berii - Pagina 22
Biotehnologia Berii - Pagina 23
Biotehnologia Berii - Pagina 24
Biotehnologia Berii - Pagina 25
Biotehnologia Berii - Pagina 26
Biotehnologia Berii - Pagina 27
Biotehnologia Berii - Pagina 28
Biotehnologia Berii - Pagina 29
Biotehnologia Berii - Pagina 30
Biotehnologia Berii - Pagina 31
Biotehnologia Berii - Pagina 32
Biotehnologia Berii - Pagina 33
Biotehnologia Berii - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Biotehnologia Berii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia obținerii berii din malț

Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută în urma fermentaţiei acoolice folosind ca materii prime apa, hamei, drojdii (din familia...

Stagiul actual al cercetării în industria obținerii berii cu drojdii imobilizate

REZUMAT Metodele de imobilizare a microorganismelor au castigat atentia in ultimi anii si au fost cu succes aplicate in producerea de: alcool...

Biotehnologia Berii

Scurt istoric Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei...

Metode Biotehnologice de Reciclare a Produselor Reziduale din Industria Berii

1.1.MATERII PRIME UTILIZATE PENTRU FABRICAREA BERII: Berea este o bautura alcoolica nedistilata obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a...

Microorganismele Utilizate în Biotehnologii

1.Introducere BIOTEHNOLOGIA – un sistem integrativ şi multidisciplinar care integrează biochimia, biologia moleculară, microbiologia (cea...

Biotehnologia Berii

1.1 Biotehnologia berii Berea poate fi definite ca - bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui...

Biotehnologia Berii

Cap. 1 Scurt istoric Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert...

Brasajul

Tema proiectului: Să se întocmească bilanţul de materiale şi bilanţul caloric pentru operaţia de plămădire-zaharificare dintr-o secţie de brasaj a...

Ai nevoie de altceva?