Cernerea produselor rezultate din procesul de maruntire. Cernerea cu masinile de gris

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cernerea produselor rezultate din procesul de maruntire. Cernerea cu masinile de gris.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dr. Ing. Sfetan Madalina Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Introducere .. pag. 3
1. Operațiile tehnologice în moară .. .. pag. 4
2. Măcinarea cerealelor pag. 5
3. Cernerea produselor rezultate la mărunțire ..pag. 6
4. Cernerea cu site planeși mișscare plan circulară ...pag. 9
5. Ordinea sitelor in schema de circulație ...pag. 10
6. Împărțirea pe fracțiuni, după mărime,a produselor măcinate la valțuri ...pag. 10
7. Cernearea cu mașini de griș pag. 11
7.1 Sortarea grișurilor și dunsturilor ...pag. 13
7.2 Curățirea și divizarea grișurilor . pag. 13
7.3Desfacerea grișurilor ..pag. 13
Bibliografie ..pag.16

Extras din document

Introducere

Mărunțirea cerealelor și a altor boabe a început să se practice încă din neolitic, odată cu apariția primelor mori cu pietre, evoluând extrem de rapid în perioada modernă la actualele instalații complexe de morărit. Morăritul are ca scop mărunțirea și transformarea boabelor de cereale și unele leguminoase în făină și crupe. Ca pondere grâul ocupă primul loc în morărit, cele mai cunoscute specii fiind grâul comun (Triticum vulgare), cu cea mai largă întrebuințare la obținerea făinii de panificație și grâul tare (Triticum durum), folosit la obținerea unei făini cu destinație specială, dar mai ales la făina folosită la fabricarea pastelor făinoase.

Crupele sunt produse rezultate prin descojirea și uneori sfărâmarea grosolană a boabelor, urmată de șlefuirea și polisarea lor. Principalele materii prime folosite în industria morăritului sunt grâul și secara, din care se obține făina necesară fabricării pâinii și produselor făinoase, respectiv porumbul din care se obține mălai și materii prime pentru produse expandate. Compoziția chimică a boabelor de grâu este diversă și neuniform repartizată pe părțile anatomice, de aceea prin măcinare se separă miezul sau corpul făinos, cu valoare alimentară ridicată, de învelișul lipsit de valoare pentru consum.

Fig.1 Grâu Fig.2 Secara

Fig.3 Crupe de grâu

Secara este a doua cereală ca importanță din care se obține făină panificabilă. Făina de secară este folosită atât la fabricarea unor produse de panificație, ca atare sau în amestec cu făină de grâu, cât și în alte domenii precum industria mobilei, industria electrotehnică, etc.

Porumbul are o compoziție chimică complexă, fiind o materie primă valoroasă la obținerea mălaiului, iar germenii din boabe la fabricarea uleiului comestibil.

Caracteristicile tehnologice ale cerealelor au o influență foarte mare asupra procesului de prelucrare, cele mai importante fiind: mărimea, forma și umiditatea boabelor, duritatea, sticlozitatea și făinozitatea lor, masa hectolitrică, capacitatea de curgere, plutire și autosortare,conductibilitatea și difuzivitatea termică, higroscopicitatea acestora. Curățirea și condiționarea urmărește eliminarea impurităților și a corpurilor străine, precum și reglarea umidității la valori optime pentru măcinare. În figura de mai jos este prezentată schema tehnologică de curățire și condiționare a grâului.

1. Operațiile tehnologice în moară

Mărunțirea boabelor de cereale, adică transformarea grâului în făină, griș, germeni și tărâțe, a secarei în făină și tărâțe, iar a porumbului în mălai, germeni și tărâțe se realizează prin mai multe operații tehnologice care convențional poartă numele de „proces de măciniș“ și care se realizează în secția de măciniș, sau moara propriu-zisă.

Operațiile unitare de bază care intervin în procesul de măciniș sunt:

- mărunțirea propriu-zisă;

- cernerea sau sortarea;

- curățirea produselor intermediare.

Operațiile îmbracă diferite aspecte în funcție de locul și rolul lor în desfășurarea procesului tehnologic. Aceste operații pot fi considerate că formează un ciclu care se repetă până când întregul endosperm este transformat în făină, iar învelișul în tărâță.

La fiecare repetare a ciclului, parametrii tehnologici ai utilajelor de măcinare se schimbă în funcție de stadiul de transformare al cerealelor. Pentru realizarea operațiilor tehnologice în moară este nevoie de ajutorul instalațiilor de transport și ventilație.

Controlul cantității de cereale măcinate și al produselor finite rezultate se face prin cântărire automată. Utilajele folosite la măcinare sunt valțurile și dislocatoarele (detașoarele), iar la cernere se folosesc sitele plane și mașinile de griș.

Transportul pneumatic se realizează cu ajutorul ventilatoarelor de înaltă presiune, a cicloanelor de descărcare, a bateriilor de cicloane pentru filtrare și a filtrelor cu ciorapi textili. Transportul mecanic se face cu ajutorul șnecurilor și al elevatoarelor, iar ventilația este formată din ventilatoare de joasă și medie presiune și filtre.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cernerea produselor rezultate din procesul de maruntire. Cernerea cu masinile de gris.docx

Bibliografie

1. Banu, C. și colab. 1998 Manualul inginerului din industria alimentară, vol. I, Ed. Tehnică, București
2. Banu, C. și colab. 1999 Manualul inginerului din industria alimentară, vol. II, Ed. Tehnică, București
3. Danciu, I. 1997 Tehnologia și utilajul industriei morăritului, vol. I, Ed.
Universității „Lucian Blaga”, Sibiu
4. Danciu, I. 2000 Măcinarea cerealelor, Ed. Universității „Lucian Blaga”, Sibiu
5. Kupriț, I. N. 1954 Tehnologia morăritului, Ed. Tehnică, București
6. Leonte, M. 2001 Tehnologii și utilaje în industria morăritului. Pregătirea cerealelor pentru măciniș, Ed.
MILLENIUM, Piatra Neamț
7. Măruță, N. 1967 Îndrumător tehnic pentru industria morăritului, Ed. Tehnică, București
8. C.Banu si colectivul 1998-1999 Manualul inginerului din industria
alimentară, Ed.Tehnică, Vol.1- 2
9. https://www.creeaza.com/afaceri/agricultura/Conditii-de-macinis423.php (data accesării site-ului 8/11/2020)
10. https://pdfslide.net/documents/morarit-si-panificatie.html (data accesării site-ului 8/11/2020)
11. Curs 6-Șrotarea și desfacerea,ca faze tehnologice ale procesului de măcinare/Dr.Ing.Ștefan Mădălina Elena

Alte informatii

Cuprins Introducere 1. Operațiile tehnologice în moară 2. Măcinarea cerealelor… 3. Cernerea produselor rezultate la mărunțire… 4. Cernerea cu site planeși mișscare plan circulară… 5. Ordinea sitelor in schema de circulație… 6. Împărțirea pe fracțiuni, după mărime,a produselor măcinate la valțur 7. Cernearea cu mașini de griș 7.1 Sortarea grișurilor și dunsturilor 7.2 Curățirea și divizarea grișurilor 7.3Desfacerea grișurilor Bibliografie Introducere