Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 961
Mărime: 17.83MB (arhivat)
Publicat de: Noris Cozma
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luca Mihai

Extras din referat

1 Ardeal – Transilvania:

Bucataria traditional din aceasta parte a tarii a fost si seste foarte influentata de populatia de origine maghiara si germane. Aici sunt preferate supele de pasare si de vita, su galuste de gris sau faina, taitei de casa, supa de gris, de chimen sau de rosii.

Ciorbele de aici sunt acrite cu otet, sare de lamaine sau zeama de varza, iar uneori sunt dulci, adica neacrite, un fel de supe foerte bogate, cu multe legume si carne. In unele zone se folosesc pentru acrit agrisele sau rhabarber, o planta acrisoara cu lujeri mari de culoare verde si usoare tente rosiatice.

Foarte characteristic pentru aceasta zona este tarhonul, folosit pentru a da aroma ciorbelor, in special ciorbelor de fasole, de cartofi sau de salata. Sunt foarte apropiate supele gulas, papricas, ciorba de salata cu jumari de ou si costita, ciorba de fasole cu tarhon. Specific zonei sunt si supele de fructe, cum sunt spre exemplu: supa de mere si supa de visine

2 Banat:

Apropierea geografica si conditiile istorice asemanatoare au facut ca bucataria banateana sa se asemene foarte mult cu bucataria transilvaneana. Se regasesc si aici preparate caracteristice bucatariei maghiare si germane, dar si uroare influente slace venite de dincolo de Dunare.

Este preferate carnea de porc si de pasare fata de carnea de vaca si peste, care sunt apreciate, dar apar mai rar in meniul banatenilor.

Se consuma mule supe si ciorbe dulci, neacrite. Pentru acritul ciorbelor se utilizeaza cu precadere sarea de lamiae sau otetul.

Ciorbele si mancarurile de aici sunt grase, bogate, contin adesea legume prajite, iar uneori sunt usor legate cu rantasuri, ou si smantana. Si aici, ca si in Ardeal, sunt foarte apreciate supele cu taitei de casa, supele gulas si ciorbele cu tarhon.

3 Dobrogea:

Marginirea cu fluviul si Delta Dunarii precum si deschiderea la mare au facut din Dobrogea o importanta poarta a Europei catre lume. Contactul cu popoarele balcanice si Orientul au influentat foarte tare obiceiurile si traditiile locuitorilor Dobrogei. Influentele bucatariei orientale si grecesti au imbogatit gastronomia dobrogeana cu sortimente si retete noi, foarte apreciate.

Abundenta produselor piscicole se face simtita prin varietatea mare de ciorbe si borsuri de peste. Se consuma frecvent carne de porc si pasare, iar preparatele din carne de oaie si vanat sunt mult mai des gatite aici decat in celelalte regiuni ale tarii.

In Dobrogea se consuma destul de rar supe, insa ciorbele si borsurile sunt foarte apreciate. Acrirea ciorbelor se face mai ales cu bors, dar si cu sare de lamiae, zeama de varza sau otet.

Leausteanul si patrunjelul sunt verdeturile cele mai des folosite, iar dintre cele mai indragite preparate amintim ciorba sau borsul de peste, ciorba de burta, ciorba a la grec.

Preview document

Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional - Pagina 1
Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional - Pagina 2
Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional - Pagina 3
Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional - Pagina 4
Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional - Pagina 5
Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional - Pagina 6
Clasificarea Preparatelor Lichide după Specificul Regional - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Clasificarea Preparatelor Lichide dupa Specificul Regional.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Supelor Reci

Introducere Tehnologia preparării bucatelor se bazează pe tradiţiile artei culinare populare, pe experienţa bucătarilor profesionişti, precum şi...

Bucătăria tradițională din România

Argument România are un veritabil potenţial turistic şi dacă încercaţi să străbateţi ţara, dacă vreţi să o cunoaşteţi cu adevărat veţi fi...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Organizarea meselor de dejun și cină

CAP. I. Tehnica servirii meselor pentru dejun Dejunul constituie masa principală pe care omul o serveşte în a doua etapă a zilei, între orele 12 –...

Preparate Lichide

Supe Supele sunt preparate lichide cu gust dulceag, limpezi sau ingrosate. Se obtin prin combinarea unei supe de oase (sau de carne) cu diferite...

Ai nevoie de altceva?