Compot de Piersici

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4586
Mărime: 1.65MB (arhivat)
Publicat de: Haralamb Chira
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. Introducere 3
  3. Caracterizarea grupei de produs conservate prin sterilizare 3
  4. Însuşirile fizice ale piersicilor 5
  5. Însuşirile senzoriale ale piersicilor 5
  6. Condiţiile de calitate tehnologica impuse piersicilor 6
  7. Procesul tehnologic de obţinere a compotului de piersici 7
  8. Materii prime şi auxiliare 8
  9. Operaţii tehnologice 9
  10. Accidente de fabricaţie 12
  11. Aplicaţie:Bilanţ de materiale 13
  12. Controlul de calitate al compotului de piersici
  13. Caracteristicile senzoriale şi fizico – chimice ale compotului de piersici 14
  14. Metoda scării cu puncte 15
  15. Determinarea masei nete şi a proporţiei de fructe 16
  16. Metoda refractometrică 17
  17. Încercarea ermeticităţii prin metoda cu apă caldă 18
  18. Anexe 19
  19. Norme de protecţie la fabricarea conservelor de fructe 20
  20. Concluzii 21
  21. Bibliografie 22

Extras din referat

Introducere

Compoturile de fructe reprezintă o formă principală de conservare a fructelor, deoarece adaosul de sirop de zahăr determină o îmbunătăţire simţitoare a calităţii produsului şi în acelaşi timp permite consumarea sa ca produs gata preparat.

Tehnologia modernă de fabricare a compoturilor de fructe s-a orientat în direcţia selecţionării unor soiuri de materii prime adecvate acestui sortiment şi îmbunătăţirea metodelor de pregătire a fructelor pentru obţinerea unor produse de calitate superioară.

În domeniul prelucrării fructelor pentru fabricarea compoturilor, cercetările recente au scos în evidenţă , în special, importanţa procesului de opărire şi exhaustizare. Opărirea , în acest caz, este necesară în scopul eliminării aerului din ţesuturi şi a asigurării unei umpleri corecte a recipientelor, fiind recomandată pentru majoritatea fructelor.

Exhaustizarea reprezintă un procedeu tehnologic important la fabricarea compoturilor, în special în condiţiile folosirii unor recipiente din tablă subţire, deoarece permite reducerea presiunii interioare în timpul sterilizării şi asigurarea unui vid interior după răcire. Produsele exhaustizate îţi păstrează mai bine calităţile senzoriale în timpul depozitării, conţinutul de vitamine iar coroziunea este mult inhibată.

Pentru fabricarea compoturilor de fructe s-au realizat linii specializate pe grupe de fructe, în funcţie de operaţiile de pregătire necesare. În cazul fabricării compoturilor fără sâmburi s-a pus la punct o tehnologie nouă, în vederea asigurării unei texturi corespunzătoare fructelor.

Ca urmare, s-a înlocuit opărirea fructelor, care în mod obişnuit se face la 82°C , pentru inactivarea enzimelor, cu o încălzire la 60°C, timp de 5-20 min. În acest caz are loc o activare a pectinmetilesterazei care determină demetoxilarea pectinei.

CARACTERIZAREA GRUPEI DE PRODUS CONSERVATE PRIN STERILIZARE

În practica industriala ,se deosebesc douǎ procedee de tratarea termicǎ a produselor alimentare, in funcţie de intensitatea tratamentului : pasteurizarea si sterilizarea.

Pasteurizarea reprezintǎ metoda de conservare prin tratare termica la temperature mai mici de 100°C, pe cînd sterilizarea implică aplicarea unor temperatuti peste 100°C. Alegerea regimului de pasteurizare sau sterilizare este in funcţie de compoziţia chimica a produsului, in special de ph. Produsele acide şi foarte acide, la care inactivitatea microorganismelor se face uşor, pot fi conservate printr-un tratament de pasteurizare, pe cand produsele cu acuditate mica sau lipsite de aciditate implica tratamente la temperature mai mari de 100°C

Pentru termosterilizarea produselor înainte de ambalare se folosesc schimbǎtoare de cǎldura de tip tubular sau cu placi

În prezent cea mai mare rǎspîndire o au schimbǎtoarele de caldurǎ cu placi, care au avantajul unui schimb termic foarte bun , tratarea ultrarapida a produsului in strat subţire, ceea ce asigura menţinerea calitaţii, au dimensiuni de gabarit redus, posibilitaţi de control riguros al tratamentului termic, gamǎ de tratare termica in domenii largi (60-150°C), Permit recuperarea cǎldurii in proporţie de 80-90% şi metode de curǎţire şі întreţіnere uşoară.

Placile schimbǎtoare de căldura au forma dreptunghiularǎ mai rar circulară, şi se confecţionează din tablă de oţel inoxidabil pe care se imprimă canale cu ondulaţii transversale sau in V, care asigura o curgere turbulentă, ceea ce favorizeaza schimbul termic.

Pe fiecare faţă a placii este imprimat , prin presare un canal marginal pentru montarea garniturilor, iar fiecare iar fiecare placa este prevazuta cu patru canale colectoare la colţuri. Garniturile dirijeaza produsul si agentul de incalzire care circula in contracurent, astfel ca pe o suprafata a plǎcii se prelinge produsul iar pe cealalta parte se trece agentul de incalzire, ultima metoda fiind preferată deoarece permite un transfer termic mai bun si evita supraîncǎ lzirile locale care afecteaza calitatea produsului

Instalatiile de termosterilizare a produsului ambalat se poate grupa in doua categorii :instalaţіі care realizeaza tratarea termica pana la 100°C, cunoscute si sub denumirea de pasteurizatoare si instalatii pentru termosterilizare la temperaturii mai mari de 100°C

Caracteristici ale piersicii:

Ca multe alte fructe pe care le savurezi cu placere astazi, piersicile provin din China, insa numele lor au la radacina cuvantul persica pentru ca s-a crezut o vreme ca aveau originea in Persia - Iranul de astazi.

Planta este descrisa ca fiind un pom fructifer ce creste pana la inaltimea de 7-9 metri, fiind cultivat intensiv in Europa, Statele Unite si China pentru fructele zemoase. Exista mai multe soiuri, fiecare avand culoare, dimensiuni si caracteristici de crestere diferite, in functie de tara de origine.

Informatii nutritionale:

Delicioase, carnoase si zemoase, piersicile au un continut scazut de calorii si nu contin grasimi saturate, insa abunda in minerale, vitamine si alti compusi ce au un rol important in mentinerea unei stari de sanatate optime.

Contin multa vitamina C cu efect antioxidant care ajuta corpul sa isi dezvolte rezistenta la infectii si sa lupte impotriva radicalilor liberi. De asemenea, este utila pentru sinteza conexiunilor tesuturilor din organism.

Piersicile proaspete au un continut ridicat de vitamina A, care este cunoscuta ca avand proprietati antioxidante si este foarte importanta pentru vedere. Este de asemena utilizata pentru mentinerea sanatatii pielii si a membranei mucoase. Este cunsocut faptul ca alimentele bogate in vitamina A ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului aparut in cavitati si plamani.

Contin multe minerale cum sunt potasiul, fluorul si fierul. Fierul este necesar in formarea celulelor rosii ale sangelui, in vreme ce flourul este o componenta a dintilor si oaselor, prevenind aparitia cariilor. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, care ajuta la controlul batailor iminii si a tensiunii.

Piersicile sunt bogate in flavonoizi poli-fenolici cum sunt luteina, zeaxanthin si cryptoxanthin care imbunatatesc sanatatea. Acestea lupta impotriva radicalilor liberi derivati din oxigen si speciilor de oxigen reactiv, ce joaca un rol important in multe boli si in procesul de imbatranire.

Conditii impuse materiilor prime pentru compoturi

Caracteristicile calitative ale unei materii prime, folosite în industria prelucrării legumelor şi fructelor, depind de specie, soi, grad de maturitate, climă, sol, agrotehnica aplicată, precum şi de condiţiile de recoltare, transport şi stocare.

Preview document

Compot de Piersici - Pagina 1
Compot de Piersici - Pagina 2
Compot de Piersici - Pagina 3
Compot de Piersici - Pagina 4
Compot de Piersici - Pagina 5
Compot de Piersici - Pagina 6
Compot de Piersici - Pagina 7
Compot de Piersici - Pagina 8
Compot de Piersici - Pagina 9
Compot de Piersici - Pagina 10
Compot de Piersici - Pagina 11
Compot de Piersici - Pagina 12
Compot de Piersici - Pagina 13
Compot de Piersici - Pagina 14
Compot de Piersici - Pagina 15
Compot de Piersici - Pagina 16
Compot de Piersici - Pagina 17
Compot de Piersici - Pagina 18
Compot de Piersici - Pagina 19
Compot de Piersici - Pagina 20
Compot de Piersici - Pagina 21
Compot de Piersici - Pagina 22
Compot de Piersici - Pagina 23
Compot de Piersici - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Compot de Piersici.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei linii tehnologice în vederea obținerii conservelor de fasole verde în saramură

I. MEMORIU JUSTIFICATIV 1. OBIECTIVUL PROIECTULUI Denumirea obiectivului proiectat Obiectivul proiectat îl constituie o linie tehnologică de...

Analiza senzorială a conservei de mazăre

ISTORICUL INDUSTRIEI CONSERVELOR VEGETALE Datorita rolului deosebit pe care il au alimentele de origine vegetala in hrana omului, industria...

Valoarea nutritivă și mecanisme de asimilare a proteinelor oului de găină

Introducere Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substanţe organice şi anorganice. Acest amestec conţine substanţe necesare...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Iaurt cu Fructe Goji

I. DEFINIREA IDEII DE PRODUS NOU 1.1. Scurt istoric al firmei LaDorna LaDorna este o companie producătoare de lactate din România. Compania a...

Cuptorul Dampf

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE Industria panificaţiei ocupă un loc insemnat in cadrul producţiei bunurilor de consum, in primul rând datorită...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de obținere a preparatului - salată de fructe

MEMORIU JUSTIFICATIV Tehnologia culinara nu poate fi un obiect izolat care sa se ocupe doar de metodele folosite in tehnica prepararii. Ea este...

Caracteristica generală a întreprinderii - Restaurantul Zimbru

Tipul intreprinderii: restaurant clasic, privat, cu profil gastronomic in care se serveste un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde...

Caracterizarea Merceologica a Conservelor din Fructe

INTRODUCERE Compotul este poate cel mai popular aliment şi în mod sigur printre cele mai sănătoase. Compotul se regăseşte în bucătăria multor...

Studii Privind Calitatea Compoturilor Existente în Rețeaua Comercială a Municipiului Iași

INTRODUCERE Conservarea produselor alimentare a constituit pentru omenire , de-a lungul întregii ei istorii ,o problemă de o importanţă deosebită...

Modelarea Deciziei Financiare și de Gestiune

Aplicaţia 1. Programarea liniarǎ (Linear Programming) Societatea Alex Star realizeaza 3 tipuri diferite de compoturi de fructe. Se cunosc timpii...

Igiena apei

Apa este un element de constituţie esenţial şi majoritar al materiei vii, care asigură desfăşurarea tuturor proceselor vitale. Se afirmă în acest...

Modalități ecologice de valorificare în stare proaspătă și conservată a piersicilor

1. INTRODUCERE Lucrarea de fata isi propune prezentarea modalitatilor ecologice de valorificare in stare proaspata sau prelucrata a fructelor...

Etichetarea produselor - influența asupra consumatorilor

INTRODUCERE La nivel global, legumele și fructele dețin un loc deosebit de important în alimentația omului, deoarece acestea reprezintă surse...

Ai nevoie de altceva?