Condimente - Dafinul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Condimente - Dafinul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Generalităţi cu privire la condimente 1
Condimentele exotice naturale ce provin din frunzele plantelor
FLORILE DE DAFIN 2
Răspândire 4
Cultura 5
Compoziţia chimică 6
Proprietăţi organoleptice 7
Proprietăţi fizico – chimice 7
Reguli pentru verificarea calităţii 8
Ambalarea 8
Transportul 9
Depozitarea 9
Importanţa 9
Plante ornamentale 10
Cuprins 12

Extras din document

GENERALITĂŢI CU PRIVIRE LA CONDIMENTE

Grupa condimentelor naturale (exotice şi indigene) cuprinde acele produse care se adaugă în mâncăruri, în cantităţi mici, pentru a le da gust şi miros plăcut. Aproape toate condimentele sunt de origine vegetală şi au o valoare nutritivă în general redusă, însă datorită substanţelor aromatizante pe care le conţin, ele favorizează procesele de digestie, stimulând secreţia gastrică şi mărind apetitul.

Dintre condimente, le vom enumera pe cele cu pondere mai importantă sub aspect economic şi alimentar. Condimentele se clasifică,în funcţie de părţile componente ale plantei din care provin:

• din fructe: anasonul stelat (badianul), ardeiul iute şi dulce, coriandrul, piperul, enibaharul, etc.

• din seminţe: muştarul, nucşoara şi floarea de nucşoară

• din flori şi părţile lor: caperele, cuişoarele, şofranul

• din frunze: dafinul, leuşteanul, cimbrul, pătrunjelul, tarhonul, măghiranul, ţelina

• din bulbul unor plante: ceapa şi usturoiul

• din coaja unor arbori exotici: scorţişoara

din rizomul sau rădăcina unor plante:hreanul, ghimbirul, ţelina, păstârnacul.

Majoritatea condimentelor conţin uleiuri eterice, care acţionează asupra nervilor olfactivi, provocând şi o secreţie mai abundentă a salivei. O importantă parte a condimentelor conţin substanţe cu gust iute (ardeiul, piperul, muştarul), substanţe care activează totodată şi secreţia sucurilor gastrice. O proprietate asemănătoare o au şi condimentele care conţin uleiuri eterice (cuişoarele şi nucşoara), precum şi unele legume, cum ar fi: ceapa, pătrunjelul, ţelina, usturoiul. Ca regulă generală, toate aceste condimente trebuie să se prezinte numai în stare pură, neamestecate cu substanţe străine sau cu părţi de plante necaracteristice şi care nu posedă însuşirile condimentului respectiv.

ASPECTUL: trebuie să fie propriu părţii de plantă ca atare sau sub formă de pulbere, care serveşte drept condiment.

GUSTUL ŞI MIROSUL condimentelor trebuie să fie caracteristic, nealterat, fără nuanţa străină sau suprapusă sau aromatizare artificială.Se admite folosirea şi consumul condimentelor ţn amestec numai în cazul celor destinate aromatizării preparatelor din carne, denumite mirodenii pentru cârnaţi. Este total interzisă introducerea în consum a condimentelor care conţin impurităţi ocazionale:

• impurităţi minerale: nisip, pământ, praf de carămidă, etc.

• Aşchii de lemn, părţi din alte plante;

• Insecte: în orice stadii de dezvoltare sau alte impurităţi.

De asemenea este interzisă punerea în consum a condimentelor vegetale falsificate, alterate sau toxice. Sunt considerate ca falsificate acele condimente în care se constată (la controlul calitativ de laborator) adaosuri minerale sau organice, substanţe toxice colorante, substanţe care conţin resturi vegetale (făină, tărâţe, leguminoase, cozi de fructe, rumeguş, turte oleaginoase, etc.).

Sunt interzise pentru consum şi condimentele care prezintă mucegaiuri sau ciuperci parazite, insecte – ouă sau larve, precum şi semne vizibile de degradare a acestora de către rozătoare. Este interzisă în mod categoric punerea în consum a unor condimente infectate cu germeni patogeni, precum şi a surogatelor de condimente şi a celor aromatizante şi colorate artificial.

Fisiere in arhiva (1):

  • Condimente - Dafinul.doc