Degradarea Aminoacizilor

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1017
Mărime: 164.01KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: IORDAN MARIA
UNIVERSITATEA “VALAHIA” TARGOVISTE SPECIALIZAREA :T.P.P.A,

Cuprins

  1. I.AMINOACIZII.GENERALITATI
  2. II.DEGRADAREA AMINOACIZILOR
  3. 1. DEZAMINAREA AMINOACIZILOR
  4. a. DEZAMINAREA OXIDATIVA
  5. b. DEZAMINAREA HIDROLITICA
  6. c. TRANSAMINARE
  7. d. DEZAMINARE REDUCTIVA
  8. 2.DECARBOXILAREA AMINOACIZILOR

Extras din referat

AMINOACIZII

Generalitati:

Aminoacizii reprezinta unitatile chimice de baza care intra in alcatuirea structurii protidelor.Desi in natura se gaseste un numar foarte mare de aminoacizi-in jur de 400,organismul utilizeaza un numar restrans-20-24,pentru biosinteza diferitelor tipuri de protide.

Diversitatea enorma a proteidelor este data de natura diferita a aminoacizilor constituienti, de numarul si de proportia in care acestia participa la structura moleculelor,precum si de ordinea inlantuirii lor in aceste molecule.

Aminoacizii au ca trasatura comuna existenta unei grupari functionale amino si respective a unei grupari functionale carboxil, ambele legate la acelasi atom de carbon-C.

Aminoacizii pe care organismul uman nu-i poate sintetiza ,luandu-i direct din hrana-valina,leucina,izoleucina,tronina,fenilalanina,triptofan, se numesc aminoacizi esentiali.Aminoacizii proteici care pot fi sintetizati atat de organismele animale cat si de organismele vegetale se numesc aminoacizii neesentiali.

Necesitatile organismului uman in aminoacizi variaza in raport cu diferiti factori ca: varsta,sex,stare fiziologica ,regimul de activitata si repaos,conditiile de munca,diferitele stari patologice.

DEGRADAREA AMINOACIZILOR

Aminoacizii introdusi in celula pot suferii un process de descompunere care reprezinta etapa a doua a putrefactiei,in urma procesului rezultand alcooli,fenoli,produsi indolici(scatol,indol),acizi grasi volatili ex: acid formic,acid acetic,acid butiric,carbonili,amine,amide,baze azotate,gaze-CO2 , H2, NH3.

Degradarea aminoacizilor are loc sub actiunea decarboxilazelor, dezaminazelor si transaminazelor microbiene.Se acumuleaza astfel produsi toxici ,cu gust si miros dezagreabil.

Aminoacizi ca leucina, alanina contribuie la formarea aromei.

Degradarea proteinelor poate avea loc in conditii aerobe sau anaerobe.Putrefactia incepe cu activitatea microorganismelor aerobe ,care consuma oxigenul din mediu si elibereaza produse de hidroliza ,pregatind conditiile de dezvoltare pentru microorganismele anaerobe.

Cand degradarea proteinelor are loc in anaerobioza rezulta amine cu miros specific –putresceina,cadaverina, care apoi se oxideaza in aerobioza eliminand amoniacul.

Degradarea aminoacizilor se poate realize prin:

-procese de dezaminare ,care duc la formarea de NH3 ;

-procese de decarboxilare prin care se formeaza amine –cadaverina din lizina, putresceina din ornitina ,histamine din histidina-,si CO2;

- se poate realize degradarea triptofanului cu formare de produsi indolici-indol,scatol:

-oxidarea tirozinei duce la formarea fenolului.

Dezaminarea aminoacizilor

Dezaminarea aminoacizilor se poate realize pe mai multe cai,in functie de conditiile de mediu. Dezaminarea este un process de eliuminare a gruparii aminice.Are loc in mediu cu pH neutru sau slab alcalin ,cu formare de NH3 si acizi grasi nesaturati ,acizi grasi saturati sau hidroxiacizi.

Dezaminarea are loc intotdeauna cu formare de NH3,care potate fi folosit in procesele biosintetice ca sursa de azot. Surplusul se elimina in mediu.

Cantitatea de NH3 care se formeaza depinde de raportul dintre cantitatea de hidrati de carbon si de substante azotoase . Cand cantitatea de substante azotoase este mare ,se produce acumularea de ammoniac.

Dezaminarea poate avea loc in conditii oxidative-aerobioza, sau in conditii reductive-anaerobioza.

Astfel, in aerobioza poate avea loc o dezaminare oxidative sau hidrolitica cu formare de acizi organici nesaturati-cetoacizi,hidroxiacizi, si NH3.Aceasta este realizata de bacteriile aerobe si mucegaiuri.

Dezaminare oxidativa are loc cu formare de NH3 si -cetoacizi ,care pot fi ulterior complet oxidati si transformati in CO2 si apa .Prin acest process poate avea loc si dezaminarea aminoacizilor dicarboxilici .Procesul poate avea loc cu si fara participarea oxigenului molecular.

Dezaminare hidrolitica are loc cu formare de hidroxiacizi in prezenta apei .

Procesul de dezaminare are loc prin hidroliza in prezenta dehidrogenazelor specifice produse de bacteriile de putrefactie ale genului Bacillus si Clostridium.

Escherichia coli produce trei transaminaze care produc transaminarea aminoacizilor cu piruvatul ca acceptor de grupari aminice.

Bacteriile genului Proteus ,Pseudomonas, si Clostridium pot produce in conditii de aerobioza sau anaerobioza o dezaminare desaturata a aminoacizilor.

In anaerobioza poate avea loc si o dezaminare reductiva in care aminoacidul joaca rol de acceptor de hydrogen.Rezulta acizi organici saturati si NH3 .Acest process este realizat numai de bacteriile strict anaerobe ale genului Clostridium.

Daca aminoacidul este glicocolul rezulta CH4,CO2,NH3.

Formarea de H2 are loc la dezaminarea anaeroba a cistinei sau acidului glutamic.In prima faza se formeaza acid acetic si acid formic ,care sunt apoi descompusi la CO2 si H2.

Amoniacul format in procesele de dezaminare poate fi folosit din nou de catre microorganisme in biosintezele cellular ca sursa de azot.Format in exces ,se elimina in mediu.

Preview document

Degradarea Aminoacizilor - Pagina 1
Degradarea Aminoacizilor - Pagina 2
Degradarea Aminoacizilor - Pagina 3
Degradarea Aminoacizilor - Pagina 4
Degradarea Aminoacizilor - Pagina 5
Degradarea Aminoacizilor - Pagina 6
Degradarea Aminoacizilor - Pagina 7
Degradarea Aminoacizilor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Degradarea Aminoacizilor.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Studiul Acrilamidei în Produsele Alimentare

1.1.INTRODUCERE Acrilamida a fãcut parte din alimentaţia omului de mii de ani, de când oamenii au început sã-şi gãteascã alimentele. Tema propusă...

Salamul Bănătean

CAP. I. GENERALITATI 1.1. Introducere Dintotdeauna, asigurarea alimentatiei a fost una din problemele vitale ale omenirii. Despre mâncare se...

Diagnosticul de laborator al afecțiunilor hepatice

CAPITOLUL 1: EXPLORAREA FUNCŢIONALĂ 2 HEPATO-BILIARĂ ŞI SINDROAMELE SPECIFICE 2 1.1. Explorarea funcţională hepato-biliară 2 1.2. Sindromul de...

Tehnologia de Fabricare a Salamului de Sibiu

Salamurile crude, uscate, de durata sunt preparate de carne în care materia este supusă unor fermentaţii produse de enzimele proprii ale fibrei...

Tehnologia Cărnii

Îmbinând tradiţia germană (săsească) cu tehnologia de ultimă oră existentă pe plan mondial, numeroase fabrici de preparate din carne de la noi din...

Implicații ale degradării aminoacizilor - alterarea alimentelor

METABOLISMUL PROTIDELOR Metabolismul protidelor ocupa un loc principal printre multitudinea de transformari ale compusilor proprii materiei vii....

Absorbția aminoacizilor

Functia principala a aminoacizilor este aceea de aparticipa la constructia moleculelor proteice. Pe langa aceasta multi aminoacizi iau parte la...

Procese enzimatice care au loc la maturarea brânzeturilor

Maturarea branzeturilor este un proces complex ,corespunzand transformarilor enzimatice ale constituentilor coagulului.Aceste reactii confera...

Ai nevoie de altceva?