Determinarea Vitaminei B1 si B2 din Produsele Alimentare

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Determinarea Vitaminei B1 si B2 din Produsele Alimentare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: As. Tolan Iolanda

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Vitamine hidrosolubile.
Complex de vitamine B.
Vitamina B1. Proprietati fizice si chimice.
Metode de identificare si dozare.
Raspandirea in natura.
Vitamina B2. Proprietati fizice si chimice.
Metode de identificare si dozare.
Determinarea fluorimetrica a vitaminei B2.
Raspandirea in natura.
Bibliografie.

Extras din document

Vitamine hidrosolubile

Vitaminele hidrosolubile sunt substante biologic active, foarte diferite sub aspect structural. Ele au proprietatea fizica comuna de a fi solubile in apa si insolubile in solventi organici. Din aceasta grupa amintim: “Complexul vitaminic B”, vitamina C, vitaminele P, etc.

Din complexul vitaminic face parte mai multe substante cu structura diferita, care au insa un rol fundamental asupra cresterii si dezvoltarii organismelor, fiind intr-o stransa interfunctionalitate. Numeroase vitamine B indeplinesc rolul de coenzime, participand active la infaptuirea metabolismului intermediar, luand parte la numeroase procese metabolice din organismele vegetale si animale. Vitaminele B se gasesc in general impreuna, in aceleasi produse vegetale, iar deficienta vitaminica B nu este in cele mai multe cazuri vindecata de o singura vitamina, ci de mai multe vitamine B, care au actiune sinergica, fapt pentru care poarta numele de “Complexul vitaminic B”. Toate vitaminele B sunt necesare inmultirii si functionarii normale a celulelor.

Din grupa sau complexul vitaminelor B, fac parte:

- vitaminele B1 sau tiamina

- vitaminele B2 sau riboflavina

- vitaminele B6 sau piridoxina

- vitaminele B12 sau ciancobalamina

- vitamina B5 sau acidul pantoteic

- vitamina B3 sau nicotinamida

- vitamina B8 sau acidul paraaminobenzoic

- vitamina B9 sau acidul folic

- biotina

- colina, etc.

Dupa rolul si activitatea lor biologica, vitaminele din complexul se pot clasifica in:

- vitamine de crestere (vitaminele B1 si B2)

- vitamine dermatrope (vitamina PP pentru om, B6 pentru sobolani, acidul pantoteic pentru pasari)

- factori de crestere a microorganismelor (biotina, acidul paraaminobenzoic)

- vitamine antianemice (vitamina B12, acizii folici si folinici).

Vitaminele din complexul B sunt biosintetizate de plante si unele microorganisme. Omul si animalele is procura vitaminele B din hrana si prin microflora din tesutul digestiv, fapt ce confirma dependenta accentuata a organismelor animale fata de mediul inconjurator.

Un continut mai mare de vitamine B se gasesc in drojdii, boabele cerealelor si a plantelor leguminoase, in diferite fructe si legume, ciuperci, polen si ficat.

Vitaminele B nu se depoziteaza in cantitati mari in diferite organe si tesuturi, cu exceptia vitaminei B12 care se depoziteaza in ficat. Restul vitaminelor B se mentin in circulatia sanguina la un continut necesar functiilor biologice pe care le indeplinesc, excesele fiind eliminate prin urina. O ratie alimentara corecta si echilibrata in principii nutritive asigura din plin necesarul de vitamine B pentru indeplinirea functiilor biologice la om si la animale. Necesitatile in vitamine B cresc in cazuri de infectii, consum sporit de glucide, stari de stress, sarcina, alaptare, etc.

Complexul vitaminic B

Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefacatoare asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual.

Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului musculaturii netede.

Vitamina B1

Vitamina B1 se mai numeste si tiamina, deoarece contine sulf si azot aminic in molecula sa, aneurina sau antinevrita, intrucat previne si vindeca polinevrita aviara, vitamina antiberiberi, pentru ca vindeca boala beri-beri.

Vitamina B1 are un rol insemnat in metabolismul intermediar, in procesele de crestere si dezvoltare, in procesele de biosinteza si catabolism, in prevenirea si tratarea unor afectiuni digestive, hepatice, ale sistemului nervos, endocrine si muscular, fiind totodata un factor de crestere pentru numeroase microorganisme. Se gaseste in cantitate mare in coaja boabelor de cereale, drojdie de bere, arahide, fructe si legume, nuci, etc.

Proprietati fizice si chimice

Vitamina B1 pura se prezinta sub forma de pulbere alba sau de cristale aciculare, incolore, care cristalizeaza cu o molecula de apa. Vitamina B1 cristalizeaza in sistem momnchimic, avand punctual de topire la 221°C, iar in solutie prezinta un punct izoelectric la pH 9,2. Este sensibila la actiunea luminii ultraviolete, in special la radiatiile cu lungime de unda la 256 nm, care o inactiveaza rapid la pH 7. Rezistenta la caldura este mult influentata de conditiile de mediu in care se afla. Pulberea cristalina uscata suporta o temperature de 100°C timp de 24 de ore, fara sa se degradeze. Sub forma de solutie apoasa, in special la pH ridicat (10-12), vitamina B1 se distruge chiar la temperature obisnuita. In prezenta sarurilor de borax, degradarea acestei vitamine se realizeaza in proportie de 100%, la 100°C, timp de o ora. In apa netamponata, la 100°C, timp de o ora, vitamina B1 se degradeaza in proportie de 57%. In aceleasi conditii experimentale dar in mediu acid de acetate, vitamina B1 se degradeaza doar 10%, iar in mediu de fosfati, in jur de 3%.

Vitamina B1 este solubila in acetone si cloroform, solubilitatea sa crescand in mediu bazic. Tiamina are un miros caracteristic, pe care il imprima drojdiei de bere. L a temperatura obijnuita este destul de stabile si nu este oxidata de aerul atmosferic. In mediul bazic si sub, actiunea oxidantilor se descompune usor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Vitaminei B1 si B2 din Produsele Alimentare.doc

Alte informatii

Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad Facultatea de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului Specializarea C.E.P.A. An III