Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2263
Mărime: 11.29KB (arhivat)
Publicat de: Izaura Popovici
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Studiul alimentaţiei umane a intrat târziu în domeniul preocupărilor ştiinţifice, deşi încă din cele mai vechi timpuri s-au făcut diverse legături între alimentaţie şi patologie. Astfel, Hipocrate stabileşte cu 500 de ani î.e.n. că alimentaţia are un rol deosebit în prevenirea şi tratamentul bolilor, combătând vechile doctrine provenite din Egipt şi promovate de adepţii lui Pitagora, că hrana “este sursa tuturor relelor”. “Dacă reuşim – spunea Hipocrate – să găsim pentru fiecare om echilibrul dintre alimentaţie şi exerciţiile fizice, astfel încât să nu fie nici mai mult nici mai puţin, am reuşit să descoperim mijlocul de întreţinere a sănătăţii”.

Se exprimă astfel clar, cu 2500 de ani în urmă, principiile de bază ale alimentaţiei raţionale promovate de nutriţia contemporană. Tot Hipocrate este cel care consideră că indicaţiile alimentare trebuie să ţină seama de tradiţiile alimentare ale unui popor şi că “o schimbare de alimentaţie este mai dăunătoare pentru individ decât menţinerea alimentaţiei vechi obişnuite”.

Totuşi până la sfârşitul secolului al XVIII-lea orice idee despre alimentaţie nu avea un suport realmente ştiinţific. Faptul că hrana constituie sursa de energie prin care organismul face faţă nevoilor vitale este un adevăr care se pune în discuţie de abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, paralel cu înţelegerea procesului de “ardere internă” sugerat de descoperirile lui Lavoisier. Progresele mari ale chimiei din secolul al XIX-lea aduc după sine şi dezvoltarea chimiei alimentare. Apar clasificările alimentelor, noţiuni despre compoziţia lor în proteine, glucide, lipide, săruri minerale şi apă; se urmăresc transformările lor în organism. Se clarifică unele probleme legate de noţiuni ca: modificări energetice, căldură specifică, calorii, bilanţ azotat etc.

Începând cu secolul al XX-lea, studiile asupra elementelor necalorigene din alimente (Na, K, S, Mg, P, Ca ş.a.) şi microelementelor (Co, Zn, Cr, Fe, Cu, I ş.a.) dar mai ales descoperirea vitaminelor, eclipsează toate achiziţiile primei jumătăţi a secolului al XX-lea în domeniul nutriţiei.

Oricât ar părea de curios, de abia la jumătatea secolului al XX-lea, nutriţioniştii ajung la concluzia că nici un sindrom de deficienţă nutritivă umană nu este aşa de dăunător ca denutriţia proteică.

Consideraţii istorice asupra alimentaţiei

populaţiilor de pe teritoriul României

În fixarea, de-a lungul istoriei, a tipului de alimentaţie a unui popor, o mare însemnătate o au factorii naturali: geografici, climatici, geologici, geobotanici, geozoologici. Dar în afară de aceşti factori trebuie să avem în vedere şi schimbările pe care evoluţia, civilizaţia le pot aduce alimentaţiei. Schimbările în timp ale alimentaţiei sunt datorate deci şi unor factori independenţi de cei naturali, care determină o alimentaţie mai puţin dependentă de factorii geografici.

Se ştie că de ansamblul condiţiilor geografice depinde dezvoltarea vegetaţiei şi lumii animale dintr-o anumită regiune, iar distribuţia vegetaţiei este în funcţie de climă şi sol.

Ţara noastră se află la o răspântie climatică: influenţele continentale şi central europene se întâlnesc în răsăritul ţării cu influenţele estompate mediteraneene în sud şi mult mai şterse, baltice, în nord. Această întretăiere generează un climat de tranziţie, considerat de Simion Mehedinţi atât de caracteristic, încât îl numeşte “climat getic”. Dar acest climat există numai în regiunea de câmpie, cea mai mare întindere a ţării ( peste 75% ) având o climă de munte şi deal. Rezultă că relieful îşi pune şi el amprenta pe aspectul climei.

Preview document

Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 1
Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 2
Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 3
Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 4
Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 5
Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 6
Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 7
Dezvoltarea Istorică a Cunoștințelor despre Alimentație - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Istorica a Cunostintelor despre Alimentatie .doc

Te-ar putea interesa și

Perspectivele dezvoltării ecoturismului în poiana cu narcise de la Negrileasa

Capitolul I Motivarea alegerii destinaţiei turistice şi a formei de turism alese Ecoturismul este o formă de turism în care principala motivaţie...

Analiza Impactului Serviciului de Catering Asupra Sferei Eco 153

I. Etape in evolutia alimentatiei umane Omenirea evolueaza permanent. Aceste proces evolutiv care modifica modul de gandire si de comportament al...

TAS - Teoria Antrenamentului Sportiv

CURSUL NR. 1 1. Obiectul de studiu,problemele şi sarcinile T.M.A.S. Ampla dezvoltare a activităţii sportive,creşterea numărului de competiţii...

Deontologie

PRECIZARI CONCEPTUALE PRIVIND MORALA, ETICA SI DEONTOLOGIA 1.1. Semnificatia comuna a termenului morala 1.2. Semnificatia comuna a termenului...

Ai nevoie de altceva?