Friptură de pui la cuptor

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5901
Mărime: 56.11KB (arhivat)
Publicat de: Voicu Negoiță
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Tehnologia preparatelor din carne ..3
  2. 1.1. Definirea preparatelor din carne .3
  3. 1.2. Materiile prime . 7
  4. 2. Tehnologia specifică a preparatului 11
  5. 2.1. Verificarea calității cărnii 11
  6. 2.2. Ingrediente pentru friptura de pui la cuptor .11
  7. 2.3. Modul de preparare 11
  8. 2.4. Transformări care au loc în timpul procesului tehnologic 12
  9. 2.5. Pierderile prin scăzăminte la materiile prime . .13
  10. 2.6. Calculul caloriilor ..13
  11. 2.7. Indici de calitate 14
  12. 2.8. Defecte, cauze, remedieri ..15
  13. 3. Bibliografie 16

Extras din referat

1. Tehnologia preparatelor din carne

1.1. Definirea preparatelor din carne:

Fripturile sunt preparate culinare obținute din carne prin diverse procedee termice fiind deosebit de apreciate pentru savoarea si valoare lor nutritivă.

Modificările care au loc în timpul preparării fripturilor la frigare și la grătar se bazeaza pe proprietățile pe care le au substanțele din conținutul cărnii. Astfel, prin frigere are loc o coagulare rapidă a proteinelor de la suprafata cărnii, formând în același timp o crustă care împiedică pierderea sucurilor nutritive. Însă la suprafață, înafară de proteine se mai găsesc și alte substanțe (glucide, lipide) și acestea suferă modificări și anume: glucidele se caramelizează, grăsimile se carbonizează ușor degajându-se compuși aromatici care ridică valoarea gustativă și sapiditatea fripturilor. Faptul că prin această metodă termică carnea nu primește adaos de grăsimi sau alte substanțe și se păstrează în mare parte conținutul în substanțe nutritive. Fripturile sunt consumate cu plăcere, au valoare nutritivă ridicată, se digeră ușor și sunt asimilate în proporție mare de organism, de aceea fripturile se recomandă tuturor vârstelor, precum și în alimentația dietetică.

Din punct de vedere al greutății inițiale și finale a cărnii se remarcă o scădere, deoarece prin frigere carnea fierbe prin evaporare o cantitate de apă, sucuri, o cantitate de lipide prin topirea și scurgerea acestora. Scăderea în greutate este cu atât mai mare cu cât carnea conține mai multe grasimi. De aceea se va avea grija ca timpul de frigere să fie în funcție de mărimea bucății de carne, specia și categoria folosită.

Fripturile ocupă un rol important în componența meniurilor deoarece, pe lângă valoarea alimentară, se pot prezenta într-o gamă variată asociidu-se armonios cu diferite legume, sosuri, condimente. De asemenea se pot monta în piese frumos ornamentate ridicând valoarea estetică a unei mese deosebite.

Fripturile se realizează din cărnuri tinere, fragede, din specialități și categorii de carne superioare. Dupa tratamentul termic aplicat fripturile sunt diferite, ca de exemplu: proțap, frigare, grătar, tavă, înăbușite și la tigaie.

1.1.1. Fripturile la proțap:

Originea proțapului este foarte veche, frigerea cărnii la proțap a precedat cu mult pregătirea cărnii în vase de pământ sau de bronz. Proțapul este format din doi suporți de lemn și o tepușă care se sprijină pe aceștia. Se confecționează de obicei când este nevoie în funcție de mărimea și greutatea cărnii ce urmează a fi pregatită. Se face un foc bun, se recomandă jarul din coarde de viță de vie. În funcție de mărimea cărnii se înfig unul sau ambii suporți deasupra jarului. Se trece țepușa prin mijlocul cărnii, se sprijină pe suportul pus deasupra jarului și se frige rotindu-se pe toate părțile, până când carnea este bine pătrunsă și frumos rumenită. În timpul frigerii se unge cu ulei sau mujdei de usturoi. La proțap se pot frige: pui, miel, berbec, ied, iepure, potârniche, crap, somn.

1.1.2. Fripturile la frigare:

Frigerea cărnii se execută cu ajutorul frigarii sau a rotisorului. Acestea sunt utilaje folosite pentru frigerea cărnii de pasăre, vacă, porc. Se cunosc două categorii de utilaje: utilaje pentru frigerea clasică și rotisorul.

Puiul la frigare se face prelucrarea primară a puiului, se săreaza în interior și la suprafață. Ficatul și pipota se introduc în interiorul puiului pentru a nu se usca și a fi fragezi și gustoși. Se învelește pieptul cu o felie de slănină și se expune pe frigare la foc bun. În timpul frigerii se stropeste cu ulei. Sosul format se degresează și se adaugă puțină supă. Acest sos însoțește friptura la masă. Puiul se rotește pe frigare până este bine pătruns și are culoare rumenă-aurie și crustă casantă. Se servește cu mujdei și mămăliguță.

1.1.3. Fripturile la grătar:

Prin fripturi la grătar se înțelege expunerea bucății de carne pe grătarul încins și frigerea pe ambele părți, până când aceasta este gata. Fripturile la grătar se deosebesc de cele obținute la frigare prin faptul că acestea nu se pot frige bucăți întregi, nu se pot roti în jurul unei surse de căldură și nu se taie bucați groase. Grosimea fripturilor la grătar trebuie să fie până la 3 cm pentru mușchiul de vacă și mușchiulețul de porc și între 1-2 cm pentru carnea de vițel, porc, miel.

Materia primă pentru carnea la grătar o constituie carnea de cea mai bună calitate și anume specialități și calitatea superioară, ca de exemplu: mușchi, antricot, vrăbioară. În general carne din care se pot obține fripturi fragede, suculente și gustoase. Uleiul și sarea se adaugă numai după ce fripturile sunt gata.

În unitățile de alimentație publică se folosesc mai multe tipuri de grătare, în funcție de sursa de încălzire și anume: cărbune din lamen, gaze sau electric. Grătarul cu cărbune se pregătește și se aprinde cu doua ore înainte de primirea comenzilor, celelalte tipuri sunt mai avantajoase deoarece se încălzesc în 15-20 minute.

Cele mai bune fripturi se obțin la grătarele cu cărbune datorită faptului că odată cu transmiterea căldurii se degajă și o cantitate mică de substanțe care răspandesc aroma și dau gust plăcut fripturii. La grătarul cu gaze și cel electric friptura trebuie făcuta cu atenție, iar temperatura să fie bine reglată pentru a se evita uscarea fripturilor și gustul fad. La grătarul cu gaze placa radiantă trebuie permanent controlata să nu aiba fisuri prin care ar putea ieși gaze arse. Se știe că gazele din rețeaua publică conțin și mercaptan, gaz pentru identificarea scăpărilor, care degajă miros neplăcut și influentează negativ calitatea preparatului.

Modul de preparare: se încinge grătarul și se unge cu ulei. Se porționează carnea, se platiseză ușor, se unge cu ulei și se expune pe grătarul încins. Când este gata se săreaza, se așează pe un platou cald și se servește cu cartofi prăjiți.

1.1.4. Frigăruile:

Se prepară din cărnuri fragede, bucăți ce au rămas de la fasonarea unor fripturi, ca de exemplu vârfuri de mușchi de vacă sau mușchi de porc.

După materia primă folosita frigăruile sunt simple sau asortate. La cele asortate, pe lângă carnea anumitor specii de animale se adaugă ficat, ciuperci, roșii, ceapă. Se taie carnea bucăți de 3x5 cm, cu grosimea de 1,5 cm, se înșiră pe frigăruie, feliile de carne fiind separate între ele prin feliuțe de slănină și legume. Se ung cu ulei, se expun pe grătarul încins, rotindu-se pe toate părțile până sunt gata. Apoi se presară sare, piper, cimbru și se prezintă fierbinți cu tot cu țepușe, însoțite de aceleași garnituri cu care se servesc fripturile la grătar.

Bibliografie

1. BANU C. și col. (2009)- Alimentație pentru sănătate, Editura ASAB, București.

2. CONSTANTIN CIOTĂU- Note de curs- Tehnologie alimentară/Gastrotehnie, Suceava.

3. GEANINA STANCIU AVRAAM (2016)- Jamila cuisine, Editura Curtea Veche, București.

4. GRAUR MARIANA coordonator și col. (2006)- Ghid pentru alimentația sănătoasă, Editura Performantica, Iași.

5. HÂNCU NICOLAE (2015)- Abecedar de nutriție, Editura Sănătatea Press Group, București.

6. MINCU I., BOBOAIA DORINA (1975)- Alimentația rațională a omului sănătos și a omului bolnav, Editura Medicală, București.

7. TARCEA MONICA (2010)- Ghid practic de gastrotehnie și gastronomie, Editura Universității de Medicină și Farmacie, Tg. Mureș.

8. VASILACHI GEORGETA, VASILACHI ANA (2008)- Alimentația omului sănătos și a omului bolnav (ANEXE- Cotele de scăzământ la materiile prime prin curățare, fierbere și prăjire), Editura ARC, Chișinău.

Preview document

Friptură de pui la cuptor - Pagina 1
Friptură de pui la cuptor - Pagina 2
Friptură de pui la cuptor - Pagina 3
Friptură de pui la cuptor - Pagina 4
Friptură de pui la cuptor - Pagina 5
Friptură de pui la cuptor - Pagina 6
Friptură de pui la cuptor - Pagina 7
Friptură de pui la cuptor - Pagina 8
Friptură de pui la cuptor - Pagina 9
Friptură de pui la cuptor - Pagina 10
Friptură de pui la cuptor - Pagina 11
Friptură de pui la cuptor - Pagina 12
Friptură de pui la cuptor - Pagina 13
Friptură de pui la cuptor - Pagina 14
Friptură de pui la cuptor - Pagina 15
Friptură de pui la cuptor - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Friptura de pui la cuptor.docx

Alții au mai descărcat și

Botez

Argumentul Organizarea de evenimente constă în procesul de organizare a unei nunți, congres, conferință, ceremonie, expoziție. Organizarea...

Cofetărie

Introducere Produsele de cofetarie sunt preparate complexe,cu calităţi nutritive şi energetice superioare celor de patiserie. Au gust dulce...

Tehnologia bucatelor de bază din legume și ciuperci coapte

Introducere Omul îşi duce viaţa în mijlocul unor factori climatici, geografici, economici şi sociali, care laolaltă alcătuiesc aşa-numitul mediu...

Tehnologia de Preparare a Fripturilor la Grătar și Garniturilor

ARGUMENT Dintre materiile prime de origine animala folosite in productia culinara , carnea ocupa locul central , datorita valorii sale biologice...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia preparării torturilor

Torturile sunt preparate de cofetarie prezentate la bucata,simple sau supraetajate si comercializate la kilogram. Torturile sunt executate, de...

Atestat Tehnologia Fripturilor

2.Argument -rolul si locul in meniu. -clasificare in sortiment. -caracteristici din punct de vedere nutritiv, caloric,si al digestibilitatii....

Tehnologia de fabricare a turtei dulci

ARGUMENT S-a considerat a fi abordat aceasta tema, deoarece turta dulce este un produs indragit de copii si adulti atat pentru gustul dulce,...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri - Pensiunea Acățari

2.Lista de achizitii si sursele de aprovizionare pentru active Nr.Crt Furnizor Adresa Produs Valoare estimata Procent din total valoare eligibila...

Potențialul turistic al orasulului Brașov

Introducere Braşovul a devenit încă din secolul al XVI-lea, principalul centru economic prin care se realizau intensele legături dintre Ţara...

Caiet de practică - Restaurant Europa Botoșani

Scurt istoric: Toate drumurile duc la noi…. se poate spune despre locul unde este amplasat astazi Complex Europa … la rascruce de drumuri, pe...

Principii Fundamentale în Catering

CAP. I STRUCTURA INDUSTRIEI DE CATERING Industria de catering cuprinde ansamblul structurilor sectoriale având caracter comercial şi social,...

Tehnologia de Preparare a Fripturilor la Grătar și Garniturilor

ARGUMENT Dintre materiile prime de origine animala folosite in productia culinara , carnea ocupa locul central , datorita valorii sale biologice...

Promovarea Produselor Traditionale din România

ARGUMENT Mancarurile specifice si traditionale romanesti, cunoscute si apreciate atat in tara, cat si in strainatate, sunt realizate astazi de...

Alcătuirea și servirea meniurilor tehnologia hotelieră

Introducere Servirea clienților cu preparate culinare și băuturi în unitățile de alimentație, în cantine sau alte unități de consum colectiv...

Atestat Tehnologia Fripturilor

2.Argument -rolul si locul in meniu. -clasificare in sortiment. -caracteristici din punct de vedere nutritiv, caloric,si al digestibilitatii....

Ai nevoie de altceva?