Fructe Exotice Benefice Organismului Uman

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 17 în total
Mărime: 2.31MB (arhivat)
Publicat de: Camil Sabău
Puncte necesare: 6
Referatul a fost prezentat in anul II de facultate, la chimia alimentului

Cuprins

  1. Introducere
  2. Ananas
  3. Rodii
  4. Kiwi
  5. Banane
  6. Curmale
  7. Mango
  8. Avocado
  9. Papaya
  10. Portocale
  11. Bibliografie

Extras din referat

Fructele exotice au insa si alte proprietati: usureaza digestia datorita fibrelor alimentare, combat chiar arsurile gastrice. Au efecte tonice asupra sistemului nervos datorita vitaminelor din grupul B si stimuleaza activitatea cardiaca prin continutul de potasiu. Fructele exotice se disting de asemenea printr-un continut ridicat de caroten, care actioneaza favorabil asupra acuitatii vizuale. Un studiu efectuat la Universitatea din Oslo (Norvegia) a demonstrat ca fructele exotice previn ateroscleroza, impiedicand depunerile de grasimi pe peretii arterelor. Norvegienii sustin ca ananasul, kiwi pot arde grasimile care blocheaza arterele, stopand formarea trombozelor (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sange). Proprietati asemanatoare are si maracuja, mai cunoscuta sub numele de fructul pasiunii – o delicatesa exotica, dar una deosebit de sanatoasa. Nutritionistii recomanda acest fruct celor care sufera de afectiuni gastrice, cardiace, dar si pentru combaterea insomniilor.

O treime din decesele survenite de pe urma cancerului sunt cauzate de o varietate de factori ce tin de dieta. Conform studiilor realizate de Asociatia Americana de Cancer, oamenii care mananca mai multe fructe si legume care contin antioxidanti au risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer; de asemenea, suplimentele nutritive cu continut de antioxidanti s-au dovedit a nu avea nici un efect in prevenirea cancerului. Antioxidantii cum sunt vitamina C, E, seleniul, etc. se gasesc din abundenta in fructe si legume. Specialistii spun ca daca mancam cinci sau mai multe fructe sau legume pe zi reducem riscul de a ne imbolavi de diferite forme de cancer.

Bromelaina, o enzima care favorizeaza transformarea proteinelor in aminoacizi. Compusul se gaseste insa numai in fructul proaspat.

Potasiu si vitamina C Fructul tropical este bogat in potasiu. Din acest motiv, este recomandat in hipertensiune, tulburari cardiace si vasculare.

Continutul important in vitamina C este un alt beneficiu pe care il aduce consumul de ananas. Printre multiplele proprietati ale acestei vitamine se numara efectul puternic antioxidant, intarirea sistemului imunitar si cresterea rezistentei la infectii, incetinirea procesului de imbatranire, dezvoltarea sistemului osos si ligamentar prin rolul pe care il are in formarea colagenului. Ananasul contine si alte vitamine, in cantitati mai mici: B1, B2, B6, B12 si vitamina E.

Este originar din America tropicala dar in prezent se cultiva in toate regiunile calde si chiar in unele sere din zona temperata.

Ananasul contine multa apa (83-84%), protide, hidrati de carbon, acizi organici, bromelina, cisteine similare ca actiune bromelinei, pectine, fibre vegetale, vitamina C. Are un aport caloric redus si contine putine substante minerale si vitamine. Datorita bromelinei, este foarte util in atonie gastrica si anorexie.

Ananasul ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului: Oamenii de ştiinţă australieni au anunţat descoperirea unui puternic agent anticancerigen în moleculele de ananas, care ar putea ajuta la punerea la punct a unui nou medicament împotriva maladiei. Specialiştii de la Institutul de cercetări medicale din Queensland (QIMR) au indicat că studiile lor s‑au orientat către două molecule de bromelaină, un extract derivat obţinut pe baza cozilor de ananas zdrobite, utilizat pentru limpezirea berii, frăgezirea cărnii şi vopsirea pieilor. Una dintre molecule, CCZ, stimulează sistemul imunitar al corpului uman pentru a distruge celulele maligne, în timp ce cealaltă, CCS, blochează o proteină numită Ras, care este deficitară în 30 la sută dintre toate tipurile de cancer. Ananasul - o felie de sanatate si frumusete: cum omul incearca zilnic sa descopere noi remedii impotriva imbatranirii, trebuie sa va spun ca mancarea ananasului poate fi o solutie, deoarece fructul contine antioxidanti (vitamina C, betacaroten si mangan) care previn efectele nefaste ale radicalilor liberi (raspunzatori de dezvoltarea maladiilor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale). Fructul acesta este nutritiv, de aceea este recomandat persoanelor anemice si convalescente. Racoritor, el este un fruct dezintoxicant, diuretic si ajuta stomacul sa digere, pentru ca are capacitatea de a dizolva grasimile.

Ananasul ajuta la slabit: Bromelainul dreneaza, are actiune purgativa si detoxifica. Din aceasta cauza, ananasul este folosit la scara larga in cadrul curelor de slabire. Numeroasele minerale pe care le contine acest fruct ajuta, de asemenea, la mentinerea in organism a unui echilibru intre acizi si baze.

Ananasul previne aparitia bolilor circulatorii: ananasul ajuta la subtierea singelui si imbunatateste irigarea creierului. Datorita contintului mare de triptofan si serotonina, ananasul influenteaza in mod pozitiv starea psihica si ajuta la inlaturarea sentimentelor de depresie si a lipsei de concentrare. Consumul de ananas ne ajuta deci la pastrarea bunei dispozitii si la abandonarea obiceiurilor nesanatoase.

Originara de pe teritoriul actual al Iranului, rodia a fost cultivata si aclimatizata inca

din Antichitate in spatiul mediteranean. Spaniolii au fost cei care au dus-o si

peste Ocean, in 1779, astfel incat rodia a devenit un fruct cunoscut si cultivat in

intreaga lume.

  Rodiile previn cancerul: Intaresc imunitatea, reduc febra, hidrateaza in sezonul cald, regleaza tensiunea arteriala... Rodiile sunt o sursa importanta de vitamina C, dar rezultatele unui studiu recent recomanda aceste fructe si in tratamentul cancerului de prostata. In urma cercetarilor unui grup de oameni de stiinta de la Universitatea din California s-a ajuns la concluzia ca, la barbatii care beau zilnic un pahar cu suc de rodii, dezvoltarea cancerului este incetinita semnificativ. Astfel, nivelul PSA, adica al proteinei care indica prezenta celulelor canceroase in organism, se dubleaza intr-o perioada lunga, iar riscul de deces este redus cu mult.

Spune PA racelii cu o rodie pe zi! Rodiile sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C. De aceea, in sezonul virozelor respiratorii, rodiile trebuie sa isi gaseasca locul alaturi de citrice in dieta noastra. O rodie pe zi intareste imunitatea persoanelor predispuse la infectii respiratorii frecvente. Daca viroza s-a instalat si este insotita si de raguseala, putem face gargara cu suc de rodie, care are proprietati calmante si antiinflamatorii. In acelasi timp, sucul de rodii poate reduce febra si potoleste setea.

Sucul creste pofta de mancare "Sucul de rodie este utilizat in cazul durerilor de stomac, al tulburarilor gastro-intestinale, al colicilor renale. Un pahar de suc pe zi creste pofta de mancare si stimuleaza digestia. Datorita proprietatilor astringente, recomandam sucul de rodie si in cazul diareei, dizenteriei", precizeaza dr. Cristina Pavel.

O sursa importanta de acid folic si antioxidanti. Daca este aplicata pe o rana deschisa, rodia proaspata poate fi un antiseptic foarte eficient. Invelitoarea semintelor este foarte rar consumata cruda. Semintele insa se pot manca oricum, iar gustul lor depinde de gradul de coacere al fructului. Pot fi dulci, amare sau picante sau undeva intre toate aceste gusturi.

Conținut arhivă zip

  • Fructe Exotice Benefice Organismului Uman.ppt

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Alimente Funcționale

Alimentele fortifiate se obţin prin suplimentarea cu compuşi biologic activi a unor produse sărace sau lipsite în astfel de substanţe nutritive....

Alimente funcționale

Determinarea capacitatii antioxidante a sucurilor de fructe 1.Generalităţi: este o metodă ce permite caracterizarea calitativă a conţinutului de...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru Milli și Napolact

PARTEA 1: Elemente definitorii ale pietei iaurtului 1.Caracterizare generala 1.1Capacitatea pietei In prezent, piata lactatelor, estimata la 1...

Agrochimie - nutriția minerală a culturii de caise

Introducere Caisul (Prunus armeniaca) este specia care s-a adaptat cel mai greu la condiţiile climatice din ţara noastră. În multe zone unde se...

Ai nevoie de altceva?