Fructul de Rodie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fructul de Rodie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andreea Radulescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Numele de Rodie deriva din semi-francezul "pomme granete" in forma literara "mar insamantat", fiind uneori asociata si cu numele de "Mar Chinezesc". Numele rodiei in botanica este "Punica Granatum" si se traduce ca "Mar cu multe seminte."

Cultura Frumusetea rustica a rodiei a fost de mult o inspiratie pentru cei dintre noi care scriu: poeti, scriitori, pictori sau sculptori. Chiar si Biblia sau scrierile lui Homer spun despre un fruct rodie. Mituri antice citeaza acest fruct ca fiind un fruct favorizat de zei. Rodiile pline de seminte simbolizeaza fertilitate in invataturile Chinezesti, Greci, Persiene, Romane si Evreiesti. Ele simbolizeaza speranta in arta Crestina. Conform traditiei evreiesti, rodiile reprezinta simbolul prosperitatii.

Origine Acest fruct isi are originea in Asia Tropicala, dar a fost cultivat in intreaga Mediterana si Orientul Mijlociu.Istoria crediteaza calugarii spanioli pentru aducerea reodiei in California acum 200 de ani.

Surse Desi rodiile cresc si in cateva zone Sudice ale americii, productia comerciala are loc in valea San Joaquin din California. Aproximativ 75% din recolta este vanduta in SUA. Producatorii Californieni exportand restul de 25% catre Japonia, Taiwan, Hong Kong, Australia, Singapore si Orientul Mijlociu sau Mexico.

Soiuri Sezonul incepe la inceputul lunii August cu Granada si soiurile timpurii PiciorulDealului, urmate de "inceput de Minunat", si "Minunat". Livrarile soiului Minunat, care alcatuieste 80% din recolta Californiana, se gasesc pe piata din Octombrie pana in Decembrie, avand ca si sezon de varf lunile Noiembrie si Decembrie. Rodiile cresc pe un copac still arbusti, cu flori de culoarea portocaliu-rosiatica si frunze lucioase.

Recolta Lucratorii recolteaza rodiile manual, incepand cu inceputul lunii august, pana pe la mijlocul lunii Noiembrie. Rodiile sunt apoi in curs de expediere pana la sfarsitul lunii Decembrie. Un acru tipic, cu 110 copaci de rodie, rezulta in 600-800 cutii de 12.7kg de rodie.

Dimensiuni La fel ca si orice alt material biologic, dimensiunile variaza si in cazul rodiilor. O rodie medie este in aproximatie de dimensiunea unei portocale mari si cantareste aproximativ 254 de grame. Complet rotunjita, cu o coroana cu tepi arsi.

Arile Fructele de rodie de culoarea unui rubin la care ne referim ca si seminte se numesc arile. Fiecare aril este un saculet delicios de suc de rodie, care inconjoara samanta. Rodiile contin in medie 840 de arile care sunt compartimentate intre o membrana dura si lucioasa. Culoarea arilelor difera de la roz la rosu inchis. Fie ca inghiti semintele sau le scuipi apoi afara, este o chestiune de preferinta personala.

Aroma Aroma Rodiei este dulce, cu putin acrisor, reprezentand gustul perfect. Soiurile primare (Granada si Early Foothill) au un continut ridicat de zahar si un gust mai dulce decat gustul celui de-al patrulea soi, soiul Minunat (Wonderful).

Fisiere in arhiva (1):

  • Fructul de Rodie.doc