Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2358
Mărime: 56.39KB (arhivat)
Publicat de: Roxana A.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1.Introducere 2
  2. 2.Potentialele probleme microbiologice legate de ambalaje 4
  3. 3.Bacterii sporogene in produsele finale . 6
  4. 4.Migrarea microogranismelor din ambalaje in alimente 7
  5. 5.Imbunatatirea si administrarea unei productii igienice 8
  6. 6.Sistemul de administrare a igienei si a sigurantei 9
  7. 7.Nanomateriale 11
  8. 8.Bibliografie 13

Extras din referat

1.Introducere

Celuloza, hartia si cartonul industrial constituie materiale primare pentru ambalaje si aplicatii de igiena. Totalul productiei de hartie si de carton in anul 2002 a fost de aproximativ 90 milioane de tone in Europa, ceea ce este o treime din total productiei mondiala din anul 2002 . Materialele pe baza de fibre care intra in contact cu alimentele produse in 2002 au fost in jur de 10 milioane de tone , ceea ce inseamna aproximativ 11% din productia mondiala.

Ambalajele au un rol aparare majora impotriva riscurilor externe . Cu toate acestea, interactiunile nedorite intre materialul ambalajelor si alimente pot da nastere unor potentiale probleme cum ar fi migrarea componentelor ambalajelor in aliment sau penetrarea microorganismelor in aliment , sau insecte si rozatoare care trec de ambalaje .

Importanta igienei ambalajelor a crescut considerabil ca rezultat al unor legi mai specific , o competitive internationala ridicata si a cresterii cererilor consumatorilor .

Acest capitol se va concentra pe clarificarea potentialelor riscuri microbiologice si a riscurilor de igiena legate de materialele din care sunt confectionate ambalajele si in special despre nivelul extrem de ridicat al igienei ambalajelor alimentare obtinut in industria hartiei si a amabalajelor .

In mod traditional, fabricile de hartie si ambalaje nu au luat in considerare cerintele legate de siguranta si igiena ca fiind un factor important precum este considerat in industria alimentare , dar cu cat este pus mai mult accept pe siguranta alimentara si pe igiena , fabricile de ambalaje au constientizat rolul critic pe care il au acestea. Fabricile de materiale pentru ambalajele alimentelor au devenit foarte atente la cererile clientilor legate de siguranta alimentelor . La fel de importante ca si distribuitorii de materii prime pentru industria alimentara , fabricile de materiale pentru ambalaje sunt nevoite sa isi ridice standardele de igiena si siguranta la nivelul asteptarilor industriei alimentare.

Importanta gestionarii igienei si a riscului microbiologic a crescut considerabil ca rezultat al extinderii rolului ambalajelor si a schimbarilor in procesele tehnologice de fabricare a materialelor pe baza de fibre . Timpul de contact dintre ambalaj si aliment s-a prelungit datorita maririi perioadei de vanzare si a timpului prelungit de transport de la productie pana la market.

In plus , ambalajul nu mai este folosit doar pentru a acoperi produsul in timpul transportului si a depozitarii (rolul sau traditional) , ci este folosit mai des ca si o tava in care alimentele pot fi incalzite si servite de asemenea(Gerding et al., 1996).

Simultan astazi consumatorii prefera alimente cat mai putin procesate , fara conservanti , cu continut scazut in grasime , zahar, sare si cu un termen de valabilitate lung , ceea ce face alimentele mai susceptibile la contaminarea microbiana. O schimbare importanta ce duce la sporirea cresterii microbilor cum ar fi folosirea ridicata a fibrelor reciclate ca materie rima si scaderea consumului de apa (inchiderea circuitului de circulatie a apei) a inceput sa apara in industria hartiei si a cartonului , ceea ce subliniaza importanta igienei si a gestionarii eficiente a riscurilor microbiene.

Legislatia actuala include in particular protectia consumatorilor si a mediului. Directiva 89/109/EC se aplica tuturor materialelor si igiena alimentelor.

Legislatia legata de contactul alimentelor cu materialele nu ofera specificatii despre calitatea microbiologica a materialelor. Consiliul European (2002) a emis o declaratie despre materialele din hartie si carton si alte materiale care intra in contact cu alimentele . Aceasta declaratie specifica faptul ca materialele care au contact cu alimentele ar trebui sa fie corespunzatoare din punct de vedere microbiologic .

Desi cerintele legale pentru calitatea microbiologica lipsesc, industria ambalajelor urmareste cateva recomandari actuale pentru calitatea microbiologica a materialelor care intra in contact cu alimentele .

Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) declara de asemenea ca numarul bacteriilor nu ar trebui sa depaseasca 1 ufc cm2 sau 250 ufc g-1 .

Bibliografie

1.Handbook of Hygiene Control in the Food Industry , H. L. M. Lelieveld John Holah Domagoj Gabric , 2005

2. https://euon.echa.europa.eu/ro/food-packaging

Preview document

Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 1
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 2
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 3
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 4
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 5
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 6
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 7
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 8
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 9
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 10
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 11
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 12
Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confecționează ambalajele - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confectioneaza ambalajele.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Nanotehnologia și aplicațiile în sectorul alimentar

Nanostiinta si nanotehnologia sunt noile frontiere ale acestui secol. Aplicatiile acestora in agricultura si sectorul alimentar sunt relativ...

Ambalaje și design în industria alimentară

1.1 Introducere Ambalajul reprezintă totalitatea elementelor destinate să cuprindă sau să învelească un produs sau un ansamblu de produse în...

Nanotehnologii Metale și Oxizi Metalici

1.Nanotehnologia Studiaza modul de manipulare a materiei la scala atomica si moleculara, cu scopul de a crea materiale, dispozitive si sisteme cu...

Te-ar putea interesa și

Deșeuri medicale - obiecte înțepătoare și tăietoare

1.Generalităti 1.1. Încadrarea în categoria de deseuri: DEȘEURI REZULTATE DIN ACTIVITĂȚILE UNITĂȚILOR SANITARE ȘI DIN ACTIVITĂȚI VETERINARE...

Ai nevoie de altceva?